woensdag 31 maart 2010

Visie op woningmarkt staat als een huis

Bob MaasDaar zaten we dan. Achter de tafel in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bij de presentatie van onze woningmarktvisie. Wel een beetje onwennig, zo rechtstreeks van achter je bureau voor de camera’s van de landelijke media. Gebeurt niet elke dag. Wel met een gevoel van euforie.

Dagenlang hebben we keihard gewerkt om dit moment te realiseren. En ‘es klappte’. Het juiste moment, de rotsvaste overtuiging dat dit de enige juiste visie is en het feit dat Eimert van Middelkoop, als demissionair minister van VROM, het belangrijk genoeg vond om het in ontvangst te nemen. Het NOS-journaal èn het RTL-journaal, beide aanwezig, is toch wel het hoogste wat je in de publiciteit kan bereiken. Minister Van Middelkoop ontvangt het visiedocument 'Woningmarkt in beweging' van Marlies Pernot, Rob Mulder en Bob Maas

Allemaal leuk, maar de visie zelf is natuurlijk waar het om draait. En die staat als een huis. Geen ongenuanceerde ‘njet’ van Vereniging Eigen Huis tegen een beperking van de hypotheekrenteaftrek, maar met een duidelijke oplossingsrichting voor de toekomst.

Nu is dan wel het slechts denkbare moment om over het H-woord te beginnen (want je moet er toch niet aan denken dat de woningmarkt verder onderuit gaat), maar voor de toekomst moet er echt wat gebeuren. Zo kan het niet langer op de woningmarkt. De vereniging zet niet als zoveel andere partijen de hakken in het zand met een harde stellingname, maar wil met alle betrokkenen aan tafel onder de paraplu van een gezaghebbende instantie. Een Stichting van het Wonen.

Minister Van Middelkoop kon zich in dat idee vinden. Hij legt onze visie voor aan de formateur die na de verkiezingen het nieuwe kabinet gaat vormen. Sympathieke man trouwens die Van Middelkoop. Ik heb mijn beeld over hem moeten bijstellen. Zo weinig vertrouwenwekkend als de overheid is op de woningmarkt, zo vertrouwenwekkend is hij zelf.

Beperking hypotheekrenteaftrek? Ik ben benieuwd wat jullie erover denken. Reageer hieronder, of doe mee met de peiling hypotheekrenteaftrek.

Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

3 opmerkingen:

 1. De tweed feet is 77 karakters te lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schaf de aflossingsvrije hypotheek af! Beperk de spaar hypotheek of schaf deze ook af. Aflossen in 30 jaar en dus geleidelijk minder aftrek.
  De aftrek beperken tot 500.000 is ook een mogelijkheid. Het lijkt me dat hier niemand door benadeeld wordt!
  Jacq

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De HRA levert uiteindelijk netto niks op, maar plotsklaps afschaffen brengt veel mensen in de problemen.
  Het grote probleem is HRA in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Dat moet zo snel mogelijk afgelost worden, want het is een incentive voor mensen om zo hoog mogelijke schulden aan te gaan en deze niet af te betalen. De essentie van de credietcrisis.
  De normale HRA moet langzaam, over een periode van 30 jaar afgebouwd worden. In combinatie met belastingkortingen, zodat het netto niet uitmaakt

  BeantwoordenVerwijderen