donderdag 29 april 2010

De invloed van politieke ontwikkelingen op de huizenmarkt

Vorige week sprak ik op de Algemene Ledenvergadering van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dit is een organisatie die een efficiënt en betrouwbaar berichtenverkeer regelt tussen geldverstrekkers en tussenpersonen bij het aanvragen en verstrekken van hypotheken. Men had mij gevraagd te spreken over "de invloed van politieke ontwikkelingen op de huizenmarkt".

Dit thema deed me denken aan discussies over de maakbare samenleving. Een beetje jaren zeventig, vond ik het. In 1974 werd Vereniging Eigen Huis opgericht, dus over die periode uit mijn mond niets dan goeds. Het was wel een tijd dat de overheid nog veel meer werd gezien als architect van de samenleving. Met nieuwe methoden en technieken dacht men de toekomst te kunnen voorspellen en zelfs naar eigen inzicht vorm te geven. Die illusie zijn we inmiddels grotendeels te boven. De maakbaarheidsgedachte heeft plaatsgemaakt voor het beeld van ‘de lege Staat’. Een staat die vooral erg druk is met zichzelf, terwijl de samenleving haar eigen koers vaart.

Voor de woningmarkt geldt natuurlijk ook dat de overheid niet alle problemen kan oplossen. En al helemaal niet in haar eentje. Maar de overheid kan wel ophouden deel van het probleem te zijn. Want door de ruimtelijke ordening en het grondbeleid van de overheid is het aanbod van koopwoningen al decennia lang beperkt. De dynamiek in de koopsector stuit op de overdrachtsbelasting, terwijl de doorstroming in de huursector vastloopt op de huurregulering en het scheefwonen.

Pas als de overheid ophoudt deel van het probleem te zijn, kan zij beginnen deel uit te maken van de oplossing. Op basis van een integrale visie op de woningmarkt. En in de wetenschap dat daarvoor een brede coalitie binnen en buiten de politiek nodig is.
Vereniging Eigen Huis heeft daar een naam aan gegeven: de Stichting van het Wonen. Als partijen binnen en buiten de overheid elkaar vinden in een integrale aanpak ontstaat een vertrouwenwekkend perspectief op een meer dynamische woningmarkt. Waar burgers hun woonwensen veel beter kunnen realiseren. Waar betaalbaarheid en waardebehoud hoog in het vaandel staan. En ten slotte: waar de overheid veel minder geld aan kwijt is om via allerlei lapmiddelen de zaak nog draaiende te houden.

Hoe kijkt u hier tegenaan? En welke ideeën heeft u hierover? Laat het me weten!

2 opmerkingen:

  1. Wat mij tegen de borst stuit, is de overdrachtsbelasting en de hoge grondprijs die de gemeenten en projectontwikkelaars vragen. Door de overdrachtsbelasting is iemand bijna verplicht om daar ca 10 jaar te wonen, willen ze quite spelen. Dat betekent nog steeds dat het huis duurder verkocht moet worden dan dat het daadwerkelijk waard is. Mensen die om welke reden dan ook na een paar jaar moeten verhuizen, stellen de verkoopprijs zo hoog dat ook de kostenkoper gedekt zijn. Het liefst nog iets meer. Als dit weg zou vallen, zou de markt een stuk flexibeler gaan worden. En reeeler. Dan de grondprijzen. De gemeente zorgt ervoor dat bepaalde projecten absurd duur zijn. Dus zit de prijs vast. De sector daaronder die hun huis wil verkopen wil best zakken met de prijs, maar dan moet iedereen mee. En dat is nu weer een punt. Op de nieuwbouw valt niets af te dingen. Dus gevolg. Prijzen blijven hoog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anoniem. Misschien viel er vroeger in Nederland op nieuwbouw niets af te dingen, maar die trend is sinds enkele jaren voorbij. Ik heb in 2009 rondgekeken voor een nieuwbouwhuis en men was toen bereidt om 20% onder de vraagprijs te verkopen. Maar los daarvan ben ik ervan overtuigd dat de huizenprijs de komende jaren helemaal niet zal dalen, integendeel, de huizenprijs zal significant de hoogte in gaan door de onvermijdelijke hyperinflatie. Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zal enkel tot gevolg hebben dat de markt enkele jaren op slot gaat tot de prijzen door inflatie terug op peil zijn. De regering zal de overdrachtsbelasting nooit afschaffen en de grondprijzen zullen nooit dalen. Dit zou een afname van inkomsten voor regering en gemeenten betekenen en men wil nu juist een toename van de inkomsten, althans op korte termijn. Scenario voor de komende jaren: hypotheekrenteaftrek wordt beperkt, huizenmarkt gaat voor enkele jaren op slot, aantal ontslagen in de bouw stijgt sterk, overdrachtsbelasting blijft behouden, grondprijzen blijven duur, de huizenprijs verdubbelt binnen 10 jaar (zoals het tot nu toe altijd al geweest is).

    BeantwoordenVerwijderen