zondag 4 april 2010

De onvoorspelbare voorspelbaarheid van de media

Hans André de la PorteDe onvoorspelbare voorspelbaarheid van de media bereikte deze dagen het voorlopige hoogtepunt van het jaar. Er liggen nog veel maanden voor ons, maar mij verbaast onderhand niets meer. Ik kan bijna aftellen naar het tijdstip (zo rond half elf, na de koffieronde op de redacties) dat de pers gelijktijdig belt met de openbaring dat ze eens na hebben zitten denken over de hypotheekrenteaftrek en tot de conclusie komen dat het ‘een verdomd ingewikkelde zaak is’. En of ik het eens heel simpel voor de lezers, luisteraars of kijkers kan uitleggen. Kan ik ook even voorrekenen hoeveel het de gemiddelde Nederlander gaat schelen als ‘ie verdwijnt, die renteaftrek? Nee, dat kan ik niet, maar vooruit, wat voor hypotheek heeft de journalist zelf? Misschien dat dat de zaak duidelijker maakt. Maar geen journalist blijkt zichzelf representatief te achten voor de gemiddelde Nederlander.

Inmiddels groeit het lijstje verzoeken en afspraken. Een korte reactie in ‘Knooppunt Kranenbarg’ op Radio 2, altijd met plezier. Bij BNR Nieuwsradio was nog niet doorgedrongen dat Van Middelkoop nu ook minister van Wonen is. Dat levert een raar gesprek op. Samen met hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft in een lange uitzending van Radio West reageren op vragen van luisteraars. Daar hoor je hoe de ideeën uit het bezuinigingsboek ‘wonen’ worden beleefd in de samenleving.

De Telegraaf doet in ieder geval zijn reputatie als ‘Actiekrant van Nederland’ deze week eer aan: dagelijks vlammende betogen tegen ‘de linkse partijen die ons huis belagen’. Steeds met grote koppen, onheilspellende woorden en veel inkt gebracht. Genuanceerder gaat het in het Algemeen Dagblad en De Volkskrant. Daar lees je aandacht en waardering voor onze peiling en de open en onbevangen opstelling van de vereniging.

Gelukkig draait niet alles om de renteaftrek. Ik probeer mijn hoofd te houden bij de andere onderwerpen van de week: drie kwartier live Vara-televisie met Erna Kortlang van de KNB over het kopen en verkopen van een huis en de rol van de notaris. In De Ombudsman onze oproep aan gemeenten die hun burgers niet in de steek mogen laten als woningen beschadigd raken door grote bouwprojecten. Zaterdagavond naar Kassa om te vertellen dat woonlastenverzekeringen jarenlang de duurste neppolissen waren die er bestonden.


Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten