maandag 12 april 2010

Halve waarheden over de hypotheekrenteaftrek (deel 2)

Bob Maas Het verbaast mij iedere keer opnieuw hoe de discussie over de hypotheekrenteaftrek zo’n eigen leven is gaan leiden. Bijna geheel los van de brede context van de woningmarkt en meestal alleen benaderd vanuit een bepaalde ideologie of een bepaalde discipline. Het gaat vaak alleen over overwegingen die de inkomenspolitiek betreffen of men focust heel beperkt op de fiscaliteit. Het gaat vrijwel nooit over de woningmarkt als geheel, het functioneren daarvan en hoe dat beter kan. Ook in het kader van de bezuinigingen zou het zoveel beter zijn als het onderwerp binnen de allesomvattende setting van de woningmarkt zou worden besproken. Welk enorm bedrag zou de overheid besparen én zou het opleveren als de woningmarkt goed zou functioneren?

Het feit dat de hypotheekrenteaftrek al zo lang het stokpaardje is van bepaalde politieke partijen heeft er aan bijgedragen dat er nogal ‘eng’ over de renteaftrek wordt gedacht. Velen zijn daardoor blijkbaar een beetje gehersenspoeld en niet meer in staat om wat verder te denken. Zo sprak ik afgelopen week iemand aan de telefoon die het argument herhaalde dat de renteaftrek de hogere inkomens zoveel meer bevoordeelt dan de lagere inkomens. "We moeten nu echt stoppen met het subsidiëren van de rijken", zei hij stellig. Toen ik antwoordde dat hetzelfde argument op iedere aftrekpost van toepassing is, viel het een beetje stil. "Ja," zei ik, "je kunt je ook afvragen waarom iemand met een hoog inkomen die bijzondere ziektekosten in aftrek brengt daar meer van terugkrijgt van de fiscus dan iemand met een laag inkomen. Hetzelfde bij aftrekbare studiekosten." De beller had daar weer goede argumenten tegenin kunnen brengen, maar ik merkte al snel dat de publieke discussie - beperkt als die is - hem daar niet in getraind had.

Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

1 opmerking:

  1. U verwijt anderen dat ze verkeerde argumenten gebruiken maar u reageert ook op de verkeerde argumenten. De hoogste inkomens profiteren niet per definitie meer van de hypotheekaftrek als de lagere inkomens. Mensen met een zeer hoog inkomen maar zonder hypotheek profiteren immers niet van de hypotheekaftrek en mensen met een laag inkomen maar met een hypotheek wel. Het gaat om een combinatie van de hoogte van inkomen en hypotheek die bepalen hoeveel iemand profiteert van de hypotheekaftrek.
    U zou moeten reageren waarom iemand minder belasting hoeft te betalen als hij een hogere hypotheekschuld heeft. Dit is naar mijn mening maatschappelijk niet te rechtvaardigen. Dit staat los van de hoogte van het inkomen van die persoon.

    BeantwoordenVerwijderen