vrijdag 2 april 2010

Kamikaze op de woningmarkt

Bob MaasHet duizelt me. Het lijken wel de dolle dwaze dagen bij de Bijenkorf, maar dan op de woningmarkt. Een stortvloed aan ‘aanbiedingen’ wordt over ons uitgestort en iedereen begint als een gek te graaien. Bezuinigingsvoorstellen, verkiezingsprogramma’s, rapporten en ga zo maar door. Het moet anders, het moet beter en het moet vooral goedkoper. Er moet immers fors bezuinigd worden.

Iedereen die een beetje met het beleid op de woningmarkt te maken heeft, loopt inmiddels hijgend rond. Er moet veel gelezen en bestudeerd worden, kort overleg, lange vergaderingen, reacties formuleren, de pers te woord staan en ga zo maar door. Teveel eigenlijk om in een kort tijdsbestek te behappen.

Natuurlijk is het de kunst om het hoofd koel te houden. De wereld vergaat niet in één dag en dat zal zeker ook voor de woningmarkt gelden. Pas bij de vorming van een nieuw kabinet wordt besloten welke bezuinigingsmaatregelen er worden genomen. Op die manier probeer ik mezelf een beetje gerust te stellen, maar dat lukt toch niet helemaal.

Als je ziet met welk gemak er maatregelen worden voorgesteld met verstrekkende gevolgen, dan lijkt het wel of er een aantal kamikazepiloten aan het stuur zit. Hebben ze wel goed in de gaten wat de gevolgen zijn als de woningmarkt verder onderuit gaat? Je zou verwachten dat dat bij iedereen goed tussen de oren zit, maar daar ben ik allesbehalve gerust op.

Gaan we hals over kop besluiten wat er met de woningmarkt moet gebeuren met alle gevolgen van dien? Of stuurt de overheid eerst aan op vertrouwen, tracht zij de doorstroming te bevorderen en de schade zoveel mogelijk te beperken? Dat er echt wat op de woningmarkt moet gebeuren staat vast, maar als daarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen wat in de huidige situatie moet gebeuren en wat op de wat langere termijn moet gebeuren, ben ik bang dat de woningmarkt op een crashkoers zit.

Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

1 opmerking:

  1. Helemaal eens! Zoals bijna altijd roepen politici zonder te denken en is hun persoonlijke mening meestal op veronderstellingenen emotie en niet op fieten gebaseerd. Gisteren riep doldwaze Femke Halsema bij Pauw en Witteman weer dat de hoge inkomens maar moeten betalen. Een econoom attendeerde haar fijntjes op hegt feit dat het 52% belastingtarief al bij €54000 begint en dat hypotheekrenteaftrek dus heel veel niet-grootverdieners keihard pakt. Daar kon de dwaze oproerkraaier van de Groenen alleen maar op reageren door schaapachtig terug te kijken. Volgens mij wordt je politicus als je op andere fronten mislukt bent of kansloos om in de maatschappij te functioneren.

    BeantwoordenVerwijderen