donderdag 1 april 2010

NOS Chat over de hypotheekrenteaftrek

Rob MulderAfgelopen vrijdag was ik te gast bij NOS chat. Een half uur vraag en antwoord over de hypotheekrenteaftrek onder leiding van Eva Jinek. Ik heb daar veel reacties op gekregen. Mensen vinden het vooral leuk dat je in zo’n chat de tijd kunt nemen om ingewikkelde zaken eens rustig uit te leggen. Op televisie heb je daar vaak maar een paar seconden voor, op de radio soms een aantal minuten. Daarbij vergeleken is een half uur internet chat natuurlijk een ongekende luxe.

Die tijd had ik overigens ook hard nodig, want de kijkers hadden zeer uiteenlopende vragen voor mij in petto. Sommige vragen zijn relatief eenvoudig uit te leggen (wat is dat eigenlijk: hypotheekrenteaftrek?) Andere vragen zijn zo lastig te beantwoorden dat je ze eigenlijk het liefst zou willen overslaan. Wat ik zelf een heel lastige vind, is de vraag waarom het nu volgens Vereniging Eigen Huis zo erg is als de hypotheekrente boven een bepaalde grens wordt beperkt. De sterkste schouders kunnen toch zeker wel de zwaarste lasten dragen, vragen mensen zich af?

Nu is dat laatste natuurlijk niet aan Vereniging Eigen Huis om te beoordelen. Of de hoge inkomens meer moeten betalen, of juist minder, is bij uitstek een politieke vraag. En die vragen laten wij als consumentenorganisatie graag over aan de politici. Maar aan ons is het wel de taak om uit te leggen welke gevolgen het heeft voor de woningmarkt. Ik heb inmiddels een beetje kunnen oefenen, dus het antwoord kan korter zijn dan tijdens de chat. En het blijft verrassend. Namelijk: als de hypotheekrenteaftrek op dure woningen wordt beperkt, zullen mensen die die hogere woonlasten niet kunnen of willen betalen, uitwijken naar een goedkoper alternatief. Aan de ‘onderkant’ van de koopwoningmarkt ontbreekt deze mogelijkheid, waardoor dáár de huizenprijzen stijgen. Terwijl je zou verwachten dat zo’n maatregel alleen de hogere inkomens treft, maakt zij het voor starters nog moeilijker een huis te kopen. En dat is vast niet de bedoeling….

Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

2 opmerkingen:

  1. Beste Rob,
    Ik vind het antwoord op de vraag welke gevolgen het heeft als de hypotheekrenteaftrek op dure woningen wordt beperkt NIET verrassend. Natuurlijk werkt dit naar beneden door! HOE STERK dit de prijzen aan de onderkant beinvloed wordt helaas nergens echt duidelijk, terwijl dit wel heel belangrijk is. Wellicht kan een deel van deze bezuiniging echter terug naar diezelfde onderkant, bijvoorbeeld in de koopsubsidie-pot welk budget half 2010 al op dreigt te zijn terwijl de regel formeel nog 1,5 jaar langer loopt (en m.i. verlengt dient te worden).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo'n rare opmerking: 'de woningmarkt staat er slecht voor'. Waar is de woningmarkt voor: het voorzien in de behoefte aan woningen. Voor veel mensen is de woningmarkt vooral een manier om aan geld te komen, laat die gewoon gaan werken.

    BeantwoordenVerwijderen