donderdag 8 april 2010

Verse cijfers!

Vanmorgen waren ze er weer: verse cijfers! Nieuwe woningmarktcijfers van leverancier NVM. Het gaat iets beter met de woningverkopen, of eigenlijk iets minder slecht, volgens voorzitter Ger Hukker. Het is dan ook maar in welke regio je kijkt, want in de noordelijke provincies en ook in Flevoland, Zeeland en Limburg gaat het slecht. Daar worden nog steeds minder huizen verkocht en als er eindelijk een koper is gevonden, betaalt die doorgaans veel minder dan de verkoper dacht te vangen.

Maar natuurlijk gaan de meeste persvragen toch over de politiek en de renteaftrek. Wat merken de makelaars daarvan? Heel veel ongerustheid, volgens Hukker. Diezelfde vraag is aan mij gesteld, is er onrust bij leden van Vereniging Eigen Huis? Niet toevallig merken we hetzelfde op: grote onzekerheid bij kopers en verkopers. Mensen willen wel verhuizen, maar velen durven het niet aan. Lukt het nog om het oude huis goed te verkopen en krijg ik nog zekerheden bij een nieuwe hypotheek? Daarbij: kopers kijken steeds vaker naar de brutomaandlasten. Dat is ten slotte het bedrag dat de bank op de 1e van iedere maand van je rekening afhaalt. Wat er op de 15e van de belastingdienst bijkomt, lijkt opeens niet zo zeker meer. Steeds meer mensen bouwen om die reden hun eigen veiligheidsbuffer in.

Volgens de makelaars duren bezichtigingen nu twee keer zo lang: het eerste uur om het huis te bekijken, het tweede uur om over de hypotheek, de renteaftrek en de risico’s te praten. Bij ons neemt het aantal terugbelafspraken toe om leden te helpen bij de beslissing over de koop of verkoop van het eigen huis. Helaas is het aantal mensen dat het aandurft om te verhuizen naar een andere eigen woning nog steeds maar de helft vergeleken met een paar jaar geleden. Nederland zit vast. Niet alleen in de file op weg naar zijn werk, maar ook vast in zijn huis. Dus perspectief uit Den Haag graag, dan komt het land weer in beweging.

Laat ook uw stem horen! Doe mee aan de peiling hypotheekrenteaftrek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten