woensdag 12 mei 2010

Huurders; let op uw zaak

De Woonbond – de belangenvereniging van huurders – is in haar wiek geschoten. In het verenigingsblad Woonbondig van deze maand toont de bond zich flink ontstemd over de open brief die Vereniging Eigen Huis onlangs schreef aan de huurders van Nederland. Onze kernboodschap: huurders; let op uw zaak. U denkt misschien dat de discussie over de hypotheekrenteaftrek alleen mensen met een koopwoning aangaat. Maar dat is niet zo.

Om te beginnen: als eigenwoningbezitters onzeker worden blijven ze zitten waar ze zitten. Huurders die willen kopen maken dan nog minder kans op een geschikte woning. En we weten uit onderzoek dat ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens met een huurwoning eigenlijk liever een eigen woning zouden bezitten. Hun kansen verminderen nog verder als een beperking van de hypotheekrenteaftrek ertoe leidt dat er minder nieuwe koopwoningen worden gebouwd. Dat is nu ook al het geval door de economische crisis. Denk eens aan de gevolgen voor de werkgelegenheid als een belangrijke sector als de bouw en toeleverende sectoren langdurig op slot gaan. Dit raakt ons allemaal. Ook de huurders.

Wat veel huurders zich vermoedelijk evenmin beseffen is dat er dan tevens minder sociale huurwoningen worden gebouwd. Want zonder de winst op koopwoningen komt de financiering daarvan niet rond. Ook in de sociale huursector zal door een eventuele beperking van de renteaftrek de doorstroming dus minder worden, zo schreven wij aan de huurders. Om te concluderen dat er dan voor iedereen minder te kiezen valt.

Ook schreven wij dat er nu juist maatregelen moeten worden genomen die de woningmarkt weer in beweging brengen. Dat is voor iedereen gunstig. Hiervoor is een breed pakket aan maatregelen nodig in de koop- als de huursector. Voor Vereniging Eigen Huis zijn daarbij alle opties bespreekbaar. Voor zover de betaalbaarheid en het waardebehoud van woningen er maar niet onder lijden. Want wonen in Nederland moet betaalbaar blijven en als je investeert in je eigen woning – bij de aankoop, bij een verbouwing, of omdat je energiebesparende maatregelen neemt – wil je die investeringen niet onder je ogen zien wegsmelten. Onder de genoemde voorwaarden mag de hypotheekrenteaftrek volgens ons geen taboe zijn. Evenmin als bijvoorbeeld de huurregulering en het scheefwonen. Ook met de ondersteuning van de huursector is jaarlijks immers veel geld gemoeid. Naar schatting zo’n ruim 14 miljard euro.

Met de verkiezingen in aantocht leek ons dit voor de huurders van Nederland nogal belangrijk te weten. Voor degenen die willen doorstromen binnen de huursector. En ook voor hen die op termijn een eigen woning willen kopen. “De Woonbond 'daarentegen', waarschuwt voor deze nep-belangenbehartiger van huurders.” Zij schrijft in haar blad het wel met ons eens te zijn dat huurders hun stem moeten laten horen, “maar daar hebben zij Vereniging Eigen Huis helemaal niet bij nodig.” Dat kan kloppen, maar wie reikt hun dan deze feiten en inzichten aan?

Hoe denkt u hierover? Vindt u dat huurders en kopers op de woningmarkt per definitie tegenover elkaar staan? Of ziet u ook gezamenlijke belangen? En waar versterken ze elkaar?

6 opmerkingen:

 1. Een Europese richtlijn verplicht Nederland om zeer binnenkort de stal van de gesubsidieerde huurmarkt uit te mesten. Veel huurders zullen dan veel meer huur moeten gaan betalen voor eenzelfde type woning. Op dat ogenblik zal een groot aantal huurders kiezen voor een koopwoning. Dit drijft in de zeer nabije toekomst de huizenprijzen verder op. Er is dus in ieder geval zeer veel interaktie tussen huurders en eigenaars. Het zijn zeker geen gescheiden werelden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ AT

  Welnee, die duurdere huurwoningen blijven namelijk gewoon bestaan. Corporaties kunnen de prijs omlaag doen, of de woningen overdragen aan de markt. Dat laatste gebeurde de laatste jaren door huurders voordelig te laten kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VEH heeft helemaal gelijk. Huurders worden door de Woonbond niet goed ingelicht. Ze willen bij de Woonbond mensen dom houden omdat ze anders leden verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een onzin weer in dit artikel. Deze zin dan: 'Om te beginnen: als eigenwoningbezitters onzeker worden blijven ze zitten waar ze zitten. Huurders die willen kopen maken dan nog minder kans op een geschikte woning'.
  Een snelle blik op funda geeft aan dat er nog steeds een enorme toename is van te koop staande woningen. In de afgelopen 3 maanden zijn er weer 10.000 woningen bijgekomen.

  Nog 1: Standpunt VEH: 'Voor zover de betaalbaarheid en het waardebehoud van woningen er maar niet onder lijden'. Wanneer de woningen in een jaar tijd 15% stijgen hoor je niemand piepen en wanneer het even wat slechter gaat, dan moet er met allerlei subsidies en regeling de boel vlot getrokken worden. Een huis kopen is gewoon een belegging, en daarbij is het niet zo vreemd dat de boel af en toe zakt. Dat is gewoon marktwerking. Dat moet je niet verstoren.

  Laten we nou gewoon al die subsidies, regelingen, HRA en overdrachtsbelasting afschaffen. Dat maakt de markt veel transparanter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. misschien komt mijn reactie persoonlijk over, dat is uiteraard niet de bedoeling. Wat ik echter verwacht van VEH is een wat meer onafhankelijk kijk naar de markt. De doelgroep van VEH moeten ook starters zijn. Na jaren van te hoge prijzen, is het gezond dat er wat lucht uit gaat en dat de betaalbaarheid toe neemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas is het NIET zo dat starters beter af zijn als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, want de huizen zijn dan wel goedkoper maar ze kunnen dan ook minder lenen moeten netto meer betalen. Funda staat inderdaad vol woningen, maar daar zitten er ook veel bij van mensen die al ene nieuw huis hebben gekocht en nu door de hele situatie hun oude huis niet kwijt kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen