dinsdag 18 mei 2010

Shift happens

Adjiedj Bakas wordt gevraagd voor circa 180 lezingen per jaar. En terecht. Ik heb met bewondering naar hem zitten luisteren op 12 mei in Maastricht tijdens het congres 'Vastgoedtop slaat de handen ineen'. Bakas is volgens zijn eigen site Bakas provocerend en altijd positief, zelfs in deze tijden van economische teruggang.

De wereld verandert continu in rap tempo en juist een crisis is volgens Bakas vaak de voorbode van nog grotere doorbraken. Zo markeerde na de crisis van de jaren tachtig de onstuimige opkomst van de computer, internet en de mobiele telefoon. Met grote gevolgen voor de wijze waarop we ons leven en ons werk inmiddels hebben ingericht. Wat zal de huidige crisis ons brengen? Door medische vooruitgang worden we volgens Bakas straks 120 jaar oud. We blijven binnenkort ook allemaal slank, want een pilletje zorgt er voor dat zelf zure voedingsproducten zoals een citroen toch lekker zoet smaken. En zonne-energie neemt een hoge vlucht. Maar zonnecellen houden wel warmte vast, zodat bouwbedrijven wel een nieuwe uitdaging krijgen: hoe houden we onze woningen en kantoren koel? Want als de temperaturen te hoog oplopen, aldus Bakas, zetten we met z'n alle de deuren en ramen open en zijn de burenruzies niet te overzien. Enfin, shift happens.

Ook buiten de bijdrage van Bakas hing verandering in de lucht tijdens het congres in Maastricht. Aanwezig waren bouwers, ontwikkelaars, financiers en bezitters van vastgoed, waaronder een aantal woningcorporaties en waaronder ook uw trouwe dienaar. Iedereen was het er over eens: er moet iets gebeuren, we moeten de handen ineenslaan, over onze eigen schaduw heen springen - samen de schouders eronder! Ten aanzien van de rijksoverheid was er een sfeer van realiteitszin. Net als voor de particuliere vastgoedwereld, ligt voor de overheid de tijd dat het geld tegen de plinten klotste definitief achter ons. De overheid kan daarentegen wel een positieve bijdrage leveren door bijvoorbeeld iets te doen aan belemmerende wet- en regelgeving, zoals de enorm lange doorlooptijd van vergunning- en inspraakprocedures.

Er was duidelijk ook steun voor een integrale aanpak van de problemen op de woningmarkt, waarbij geen taboes mogen worden gelegd op de twee H-woorden: hypotheekrenteaftrek en huurregulering. Vereniging Eigen Huis is daarvan een groot voorstander, onder de voorwaarde van betaalbaarheid van het wonen en waardebehoud van het eigenwoningbezit. Hét moment om zo'n integrale aanpak in werking te zetten, is vanzelfsprekend de kabinetsformatie na 9 juni aanstaande. Maar dat is pas het begin. Ons idee voor de oprichting van een Stichting van het Wonen lijkt me een uitstekend middel om de gedachte van 'samen de schouders eronder' ook na de formatie vast te houden. En handen en voeten te geven. Vereniging Eigen Huis blijft daarop inzetten. Mocht u hierover ideeën hebben, laat ons dat dan vooral weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten