vrijdag 28 mei 2010

Stabiel dossier

Bas Jan van Bochove uit Urk had gisterenavond een mooie vondst. De landelijk bekende woningmarktwoordvoerder voor het CDA in de Tweede Kamer sprak eufemistisch van een stabiel dossier. Daar waar zijn politieke leidsman in verkiezingsdebatten een breekpunt heeft gemaakt van de hypotheekrenteaftrek. Plaats van handeling: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onder de naam 'Nationaal Verkiezingsdebat' organiseerde woningcorporatie Ymere daar een bijeenkomst. Centrale vraag was 'Een vitale woningmarkt: droom of werkelijkheid?'

Gespreksleider Pieter Hilhorst had het publiek verzocht de mobiele telefoons vooral áán te laten staan. Zo zou de buitenwereld via Twitter snel op de hoogte worden gesteld als er beweging zou komen in het woningmarktdossier. Of liever gezegd in de opstelling van de politieke partijen hierover. Dit bleek niet het geval en de mobiele telefoons konden dus in de binnenzak blijven. Overigens werd bijna niemand die avond gebeld. Slechts een enkele keer ging er een telefoon af.

Zoals bekend kunnen politici in de aanloop naar verkiezingen alleen 'bewegen' op straffe van algehele hoon en het verwijt van draaikonterij. Daarmee werd het debat vooral een gezelschapsspel van rivalen die elkaar proberen te verlokken tot uitspraken die zij niet kunnen en willen doen.

  • CDA en VVD (kamerlid Brigitte van der Burg) stonden aan het eind van het debat nog steeds pal voor de hypotheekrenteaftrek
  • D66 wilde nog steeds de gehele woningmarkt hervormen
  • PvdA, GroenLinks en SP wilden nog steeds vooral de hypotheekrenteaftrek aanpakken

U kunt het nalezen in de verkiezingsprogramma's, want daar hielden de partijen zich keurig aan.

Het debat tussen de politici werd voorafgegaan door een discussie. Woningmarktgoeroe Hugo Priemus, Roel Steenbeek van Ymere, Ronald Paping van de Woonbond en ondergetekende mochten deelnemen. Hoopgevend was dat in deze kring veel meer overeenstemming leek te zijn. Zoals over het feit dat de problemen op de woningmarkt zich zowel voordoen in de koop- als in de huursector. Dat alleen een grondige hervorming van beide sectoren daarin verandering kan brengen. Ieder plaatste zijn eigen accenten, maar die Stichting van het Wonen kan er volgens mij na de verkiezingen snel komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten