donderdag 27 mei 2010

Uitslag peiling bekend

Het is altijd weer een mooie ervaring als iets waaraan je met een groep mensen hebt gewerkt tot resultaat leidt. In dit geval doel ik op de publicatie van de uitkomsten van de peiling over de hypotheekrenteaftrek die we hebben gehouden. Vandaag maakten we de uitkomsten officieel bekend en de media hebben er gewag van gemaakt. Meer dan 120 duizend mensen hebben hun mening gegeven, dus dat is ook wel iets om rekening mee te houden. Dat geldt zeker voor de politiek. En zeker in campagnetijd. Temeer als zeven op de tien deelnemers van de peiling aangeeft hun stem bij de Tweede Kamerverkiezingen in belangrijke mate te laten afhangen van wat partijen van plan zijn met de hypotheekrenteaftrek. Mensen geven overigens ook aan dat de discussie veel breder moet worden gevoerd dan alleen de hypotheekrenteaftrek. En dat is iets waarmee Vereniging Eigen Huis het alleen maar van harte eens kan zijn.

De peiling laat verder zien dat mensen zich zorgen maken over de woningmarkt. Dat betreft de huur- en de koopsector. Dat integrale plan voor de woningmarkt moet er dus volgens mij gewoon komen! Het is goed te merken dat eigenwoningbezitters in dat verband ook genuanceerd aankijken tegen de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek is geen taboe voor de deelnemers aan de peiling, net zo min voor Vereniging Eigen Huis. Mits er maar in samenhang gewerkt wordt aan de echte problemen op de woningmarkt. En de betaalbaarheid van het wonen en het waardebehoud van de eigen woning maar hoog in het vaandel blijven staan. Want daar maken mensen zich echt zorgen over, blijkt uit de peiling.

Wij vinden de peiling een succes. We hebben de voorbereiding ervan eerder dit jaar grondig aangepakt, waarbij we gebruik maakten van alle beschikbare expertise binnen én buiten de organisatie. Zowel op het gebied van de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt, als op het gebied van markt- en opinieonderzoek. De vragenlijst hebben we vooraf laten beoordelen door een wetenschapper die openbaar forse kritiek had geuit op de ANWB-peiling. Altijd handig!

En nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat u vindt van de peiling en van de uitkomsten.

1 opmerking:

  1. VEH is in mijn achting gestegen. Een dappere peiling. Hiermee weerlegt VEH dat zij de Tegenpartij van Jacobse en Van Es zijn. VEH heeft mensen de kans gegeven hun mening te geven zonder de antwoorden in de mond te leggen, zoals zo vaak gebeurt. Hulde! Ik ben zelf huurder, maar ik vind VEH een interessante club, die de laatste tijd goed van zich laat horen. Eerlijke inormatie is schaars, vooral in verkiezingstijd.

    BeantwoordenVerwijderen