donderdag 20 mei 2010

Waar zijn de resultaten?


Op 26 april 2010 sloot de Peiling Hypotheekrenteaftrek van Vereniging Eigen Huis. Iedereen kon zijn mening geven over de gevoelige combinatie van politiek, bezuinigingen en woningmarkt. En in het bijzonder de hypotheekrenteaftrek. Hoe zit het nu met de uitkomsten? Wel, daar wordt hard aan gewerkt. Niet door de antwoorden van ruim 121.000 mensen te tellen, want dat doet een computer binnen een dag.

Van pagina’s rekenoefeningen wordt niemand gelukkig. Wat een rekenprogramma niet kan, en mensen wel, is het interpreteren en duiden van de resultaten. Want wat zeggen de cijfers en tabellen? Het draait om de conclusies die uit de antwoorden van de deelnemers kunnen worden afgeleid. Een evenwichtige, heldere en overzichtelijke weergave van de meningen van mensen die de moeite hebben genomen om de vragenlijst in te vullen. Daar hebben zij als eerste recht op.

De media vindt wachten altijd moeilijk, en in deze tijd worden ze er bijna gek van. Dagelijks telefoontjes van "waar blijft de uitslag?", "Kunnen wij de uitslag als eerste krijgen?" Of: "Joh, geef vast een inkijkje?". Aardig geprobeerd, maar kansloos. Zodra de conclusies duidelijk zijn publiceren wij de resultaten direct. Iedereen die aan de peiling heeft meegedaan en een e-mailadres heeft achtergelaten ontvangt persoonlijk de resultaten. Op onze website publiceren we het hele rapport en de politieke partijen ontvangen hun persoonlijke versie. Het wordt in ieder geval een overzichtelijk verhaal. Dus geen 500 pagina’s zoals de ANWB presenteerde over het rekeningrijden. Dat wachten duurde overigens twee maanden, wij doen het in de helft. Dus nog heel even geduld alstublieft.

5 opmerkingen:

 1. Vandaag weer vereniging Eigen Huis in het nieuws !:
  hypotheekrenteaftrek GEEN taboe ! Zeg daarvoor wijn we geen lid geworden ! Behartigen van onze belangen aub, en geen proefbalonnetjes graag, merci

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig verhaal, maar waar het op neer komt, is dat u kennelijk een gekleurd verhaal de wereld in wil helpen en de beloofde feiten achterhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @eric: het is de Vereniging Eigen Huis en niet de Vereniging Eigen Wijnkelder; de economische crisis is in de Amerikaanse hypotheekmarkt begonnen, daar horen onorthodoxe maatregelen bij; ons eigen belang als woningbezitter zou best eens breder kunnen zijn dan die HRA; wel is te hopen dat VEH voor de verkiezingsdebatten met één verhaal naar buiten komt: hoezo voor elke partij een 'persoonlijk' verhaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoop dat het een genuanceerd verhaal wordt en dat de cijfers zelf ook gepubliceerd worden.
  Op de lange termijn zijn hervormingen op de woningmarkt gewoon noodzakelijk. Dat is het beste voor iedereen, ook voor de huizenbezitters of hun kinderen.
  Om net zoals Balkenende ongefundeerd stug achter de HRA te blijven staan getuigt niet van veel inzicht en verantwoordelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom worden de cijfers niet gepresenteerd? Ik vind dit heel erg vreemd. Er is alleen een algemeen verhaal, waaraan ik niet kan zien welke gegevens nu wel en welke gegevens nu niet gepresenteerd worden!
  Een hele slechte zaak, zo'n klein stukje tekst na zo'n lange enquete en zo'n lange voorbereidingstijd!

  BeantwoordenVerwijderen