maandag 7 juni 2010

Breekpunt voor de woningmarkt

Bob MaasZo vlak voor de verkiezingen is er nogal wat te doen over breekpunten. Dat is dan iets waar een politieke partij zwaar aan tilt en waar een mogelijke coalitie met een andere partij op kan afketsen. Voor wat het waard is natuurlijk. Want er moeten wel compromissen worden gesloten om te kunnen regeren. En al blijft een breekpunt in het regeerakkoord formeel overeind, dan nog is er geen garantie dat dat in de werkelijkheid zo blijft.

Kijk naar de fiscale behandeling van de eigen woning door het laatste Kabinet (CDA, PvdA en CU). Ik citeer uit het regeerakkoord: “Deze kabinetsperiode vinden geen wijzigingen plaats in de fiscale behandeling van de eigen woning. Er zullen ook geen wijzigingen worden voorbereid of onderzocht voor de periode daarna.” Nou, dat hebben we geweten.
Vooral de hypotheekrenteaftrek heeft zich de laatste tijd als breekpunt gemanifesteerd.

Gezien de omstandigheden lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de grote partijen op dit punt nog bakzeil zullen halen om tot coalitievorming te komen. Ik acht het ondenkbaar dat de PvdA er nog een keer mee zou instemmen dat de renteaftrek ongemoeid blijft en de toezeggingen van de VVD en het CDA op dit punt zijn zo hard dat je daar in feite onmogelijk op kan terugkomen. Een aantal partijcombinaties is daarmee al uitgesloten. Als dat zo is en de VVD wordt daadwerkelijk de grootste partij, dan lijkt de hypotheekrenteaftrek vooralsnog gered. Voor dit moment is dat goed, maar het werkelijke breekpunt van de woningmarkt moet nog komen.

Handhaving van de hypotheekrenteaftrek voorkomt dat de woningmarkt nog verder onderuit gaat. Simpel geredeneerd wordt het er niet slechter op, maar ook niet beter. En dat het beroerd gaat met de woningmarkt zal u niet zijn ontgaan. Om de woningmarkt vooruit te helpen is veel meer nodig dan een handhaving van de status quo. Het werkelijke breekpunt voor de woningmarkt zit hem in de plannen die de nieuwe coalitie op dat punt gaat ontwikkelen.
Die kennen wat mij betreft maar twee gradaties:
  1. We blijven de komende jaren weer aanklungelen met her en der wat maatregelen die voor sommige groepen wat verlichting brengen, maar geen zoden aan de dijk zetten en geen uitzicht bieden op een werkelijke verbetering van de situatie.
  2. We gaan het echt anders doen op basis van een breed gedragen plan dat voor de toekomst wordt ontwikkeld.

De renteaftrek voor dit moment handhaven en met zijn allen werken aan een goed plan voor de woningmarkt van de toekomst. Waardoor het echt beter gaat werken. Misschien zit hierin toch een mogelijk politiek compromis tussen voor- en tegenstanders van de renteaftrek. Wij bij de Vereniging Eigen Huis zijn er klaar voor. Het wachten is op de uitnodiging.

Wat gaat u stemmen? Via onze Stemwijzer Wonen krijgt u inzicht in welke politieke partij het beste bij u past op het gebied van wonen.

1 opmerking:

  1. Eerlijk gezegd denk ik dat een 'breekpunt' gelidg is tot en met 9 juni.
    Vanaf de 10e is het in ene keer helemaal anders.

    Zie ook: http://www.descherpepen.nl/2010/hoe-breekbaar-is-een-politiek-breekpunt/

    BeantwoordenVerwijderen