maandag 21 juni 2010

Groene energie: aan onze leden ligt het niet

De meningen van de politieke partijen over de toekomstige energievoorziening zijn verdeeld. Zo blijft bij de VVD, PVV en het CDA energieopwekking door fossiele brandstoffen de komende decennia een dominante rol spelen. Daarentegen zetten partijen als de PvdA, Groenlinks en D66 meer in op vergroening.

Vanuit milieuoogpunt lijkt het me logisch om voor zonne-energie, windenergie en energie uit biomassa te kiezen. Vanuit mijn portemonnee bekeken lijken grijze en kernenergie nog altijd aantrekkelijker. Maar klopt dit wel?

Uit onderzoek blijkt dat niet alleen groene stroom subsidie krijgt, maar dat er ook bij grijze stroom sprake is van een verkapte subsidie. Bedrijven zoals Hoogovens, Akzo en DSM die veel grijze energie verbruiken, krijgen vrijstelling voor het betalen van energiebelasting. Dit komt neer op een jaarlijkse verkapte subsidie van 2 miljard euro, gelijk aan het bedrag dat naar de subsidieregeling voor zonnepanelen gaat. Daarnaast krijgen kolen-, gas- en kerncentrales veel financiële steun vanuit de overheid voor technologische ontwikkeling en dergelijke. Dus eigenlijk is het speelveld op dit moment helemaal niet gelijk.

In de toekomst zal de prijs van grijze stroom naar verwachting niet zakken, of misschien zelfs nog omhoogschieten. Ook zullen kolen- en gascentrales de komende jaren moeten gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. Ik heb zo’n vermoeden dat we dat dan in de tarieven terugzien. Gezien de snelle technologische ontwikkeling van groene energie, zal de prijs hiervan juist gunstiger worden.

Waarom zouden we dan nog de kop in het zand blijven steken? Misschien moeten we eens wat meer kijken naar Duitsland. Daar wordt het opwekken van groene stroom pas echt gestimuleerd door middel van een goede subsidieregeling, het zogeheten feed-in-systeem. Prijszekerheid en continuïteit staan in deze regeling voorop. Daar kunnen we in Nederland, met ons hapsnap-beleid voor verduurzaming, nog wat van leren.

Het doet mij deugd dat, ondanks de oneerlijke concurrentie van grijze en kernenergie, veel van onze leden, veel meer dan gemiddeld, nu al kiezen voor groene stroom. Aan onze leden zal het dus niet liggen.

3 opmerkingen:

 1. Beetje cru maar: Onze regering heeft helemaal geen (financieel) belang bij energiebesparing. Energiebelasting inclusief BTW zijn veel te leuk om uit te geven. Geld uitgeven macht Spass. Kwartjes van Kok, Km-heffing met een sausje van CO2 verhogen de lol in Den Haag maar zijn niet bedoeld om energie te besparen, om onafhankelijk te worden van fossiel energie.
  Waarom geen energiebelasting bij bovengemiddeld verbruik? Op wie moeten stemmen om echt iets te veranderen? Wie heeft er echt visie? M.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je na gaat dat de kale prijs iets van 6 ct de Kwh uur is en daar dan iets van 15 cent belastingen op zit, kan je dus stellen dat we 1) teveel belasting betalen, 2) alternatieve bronnen dus alleen kunnen bestaan dankzij deze hoge belasting, anders zou niemand het in z'n hoofd halen om zonnepanelen aan te schaffen.

  In Duitsland hebben ze de subsidieregeling al enorm moeten aanpassen, omdat de kosten voor de overheid de pan uitliepen.

  De vraag is dus: Is VEH voorstander van deze hoge belastingen? Is het "eerlijk" dat net als bij brandstof de kale prijs veel lager is dan de prijs op de bon?

  Hoezo is grijze en kernenergie oneerlijke concurrentie? De meeste windmolens bestaan alleen vanwege de gratie van subsidies. Zonnepanelen zijn zo duur dat de terugverdientijd vele jaen duurt.
  Daarnaast is er een enorme discussie over CO2, klimaatverandering en ga zo maar door. Er is allesbehalve consensus. Het zou VEH sieren om daar een wat neutralere rol in te spelen ipv een verlengstuk te zijn van milieuorganisaties en milieuwetenschappers zolang er geen onomstotelijk bewijs is geleverd. Tot nu toe is het het alleen "wij denken dat" en blijkt dat de CO2 vroeger nog hoger was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Poederkoolvliegas

  Van giftig afvalproduct met teveel kosten voor milieubewust opruimen, naar een grondstof voor cement waar geld aan verdiend wordt.......

  Simpel gezegd is onze regering het hier mee eens, en ze worden beloond door geen energiebelasting te hoeven betalen.
  Lekker rotzooitje..... ik heb er geen goed woord voor over !


  BeantwoordenVerwijderen