woensdag 9 juni 2010

Onderzoeksgekte

Vereniging Eigen Huis heeft de mening gepeild van eigenwoningbezitters en huurders over de hypotheekrenteaftrek. De resultaten waren volop in het verkiezingsnieuws en bij mijn collega-bloggers leest u over de uitkomsten. Ik schreef zelf al eerder over de wijze waarop de media omgaan met primeurs en exclusiviteit en over het gebrek aan embargomores. Nieuw is het zelf dunnetjes overdoen van bestaand onderzoek om het vervolgens als ‘eigen werk’ te presenteren.

De kwestie: wij hebben een tweede rapport van dezelfde peilinguitkomsten gemaakt, waarin de uitkomsten per politieke partij berekend zijn. Daarin staat hoe de achterbannen van linkse en rechtse partijen denken over renteaftrek, overdrachtsbelasting en bezuinigingskeuzen.

Opvallende uitkomst: zowel links- als rechtsstemmers zijn in meerderheid van mening dat renteaftrek niet slecht is voor de woningmarkt en het woningbezit stimuleert. Dat is ‘breaking news’ voor de pers, die in deze dagen iedere politiek gevoelige informatie oppakt. Maar wat doet De Volkskrant, die dit rapport als eerste en enige kreeg?

Eerst vriendelijk bedanken en toezeggen om er na het weekend over te schrijven. Vervolgens TNS Nipo de opdracht geven om het onderzoek snel en dunnetjes over te doen en dan, een paar dagen later, om dan de resultaten als ‘eigen onderzoek’ in de krant te presenteren. Kritische vragen van ons over deze werkwijze blijven onbeantwoord, wel komt een ‘sorry’ voor het ‘eruit vallen’ van de oorspronkelijke onderzoeksresultaten. Oftewel: een niet bij name genoemde redacteur heeft de schaar gepakt.

Wij worden daar bedroefd van, misschien u ook wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten