woensdag 28 juli 2010

De charme van de jaren ’70?

Mijn vriendin en ik hebben een camperbusje uit de jaren zeventig. Ongeveer uit de tijd dat Vereniging Eigen Huis werd opgericht dus. Dat was in 1974. Als wij in onze camper door Europa rijden, merk je dat de jaren zeventig toch ver achter ons liggen. Heel veel verworvenheden van de huidige tijd ontbreken in ons busje. Denk aan airco, automatische bedieningen van de ramen, stuurbekrachtiging, een zuinige motor. Het onthaast overigens wel enorm, want harder dan 85 km/uur rijden we niet, al was het maar vanwege het geluid dat de motor boven die snelheid produceert. Overigens geeft de teller dan al meer dan 100 km/uur aan. Maar we hebben tegenwoordig onze Tom-Tom om te weten dat dat niet klopt.

Niet zo charmant voor de woningmarkt
Op de woningmarkt is er ook heel wat veranderd sinds medio jaren zeventig. Marktpartijen als makelaars, banken, aannemers en notarissen waren oppermachtig vergeleken bij de burger die een eigen woning wilde bezitten. Ten opzichte van deze marktpartijen had de consument vaak nauwelijks een poot om op te staan. Dus betaalden zij dubbele courtages aan makelaars, hoge vaste tarieven, aan notarissen en hadden zij een zwakke positie bij opleveringsgebreken. Enz. enz. Vereniging Eigen Huis werd opgericht vanuit de gedachte dat er ook iemand moest zijn die aan de kant van de consument staat.

Veel bereikt, nog genoeg te doen
Inmiddels zijn we 36 jaar verder en is er veel bereikt. De dubbele courtages zijn verboden, de notaristarieven zijn vrijgegeven, de consument mag 5% van de aankoopsom van een nieuwe woning achterhouden voor het geval niet alles in orde is, er is een boetebeding bij te late oplevering etc. Bij elk van deze verworvenheden heeft Vereniging Eigen Huis een beslissende rol gespeeld. Toch is er nog zat te doen. Huidige en toekomstige eigenwoningbezitters mogen er daarbij van verzekerd zijn dat Vereniging Eigen Huis aan hun kant staat.

Vereniging Eigen Huis aan uw kant
Vaak is dat natuurlijk tegen het zere been van de marktpartijen die het aangaat. Toen wij onlangs bekend maakten dat de dienstverleningsdocumenten (dvd's) van hypotheekadviseurs nog veel te wensen overlaten in termen van toegankelijkheid en duidelijkheid voor de consument (lees hier het bericht), was het dan ook wachten op een ontkennende reactie van de vereniging van financiële tussenpersonen (OvFD). En toen we vorige week in de publiciteit brachten dat de pot met startersleningen veel eerder op was dan nodig zou zijn geweest vanwege een te ruimhartige toekenning van de leningen, wist de daarvoor verantwoordelijke instantie (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, SvN) niet hoe snel ze dit bericht moesten downplayen. Terwijl bij een juiste toekenning van de startersleningen wellicht twee tot drie keer zoveel starters zouden kunnen worden geholpen dan nu het geval was. Vereniging Eigen Huis staat aan hún kant. Dit is niet onbelangrijk, want gelukkig hebben nog 135 gemeenten een lokale starterslening en het is van groot belang dat daarmee een zo groot mogelijk aantal koopstarters kan worden geholpen - mensen die zonder deze lening geen eigen woningen zouden kunnen kopen.

Gewend aan tegengeluiden
Aan dergelijke reacties van belanghebbende partijen zijn we overigens wel gewend. Ik heb me laten vertellen dat een bouwkundig inspecteur van Vereniging Eigen Huis in de jaren zeventig met geweld door de aannemer van de bouwplaats is verwijderd. Zo erg maken we het gelukkig niet meer mee. Overigens was dat voorval goede reclame voor onze bouwkundige keuringen. Hiermee was onze onafhankelijkheid - en het feit dat we aan de kant van de consument staan - immers wel overtuigend aangetoond!

1 opmerking:

  1. Tja, hoe ziek is een markt als mensen zonder starterslening geen huis kunnen kopen. Wat dat betreft mogen de huizenprijzen nog wel een stuk omlaag. Gelukkig gaat dat hoe dan ook nog wel gebeuren. Een markt corrigeert zichzelf altijd, op wat voor een manier dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen