donderdag 22 juli 2010

Linksom of rechtsom

Voor de zekerheid heb ik het nog even nagevraagd bij een bevriende ambtenaar van Binnenlandse Zaken. En het klopt. In de naoorlogse parlementaire geschiedenis is het nog nooit voorgekomen dat na Tweede Kamerverkiezingen géén kabinet kon worden gevormd en er dus simpelweg nieuwe verkiezingen moesten worden uitgeschreven. Soms dúúrde de formatie even, maar dan had je ook wat. Gemiddeld namen de formaties na de tweede wereldoorlog 87 dagen in beslag, geteld vanaf de dag van de verkiezingen. Maar het eerste kabinet Van Agt (1977) kwam pas na 208 dagen tot stand. En het tweede kabinet Balkenende (2003) na 125. Eenieder die nu roept om nieuwe verkiezingen, heeft de geschiedenis dus niet aan haar of zijn zijde.

En ook de benoeming van Ruud Lubbers tot nieuwe informateur geeft hoop dat het nieuwe kabinet er ooit wel zal komen. Als premier van 1982 tot 1994 groeide hij immers uit tot de verpersoonlijking van het knappe - hoewel soms geheel onnavolgbare - compromis. In de woorden van Eelco Brinkman: “Zo van: als we de helft nemen, gedeeld door drie en daarvan de wortel trekken, dan zijn we eruit”.

Laten we er dus maar voor het gemak van uitgaan, dat ook de huidige formatieperiode linksom of rechtsom tot een nieuw kabinet leidt. Op dit moment lijkt ‘rechtsom’ het meest voor de hand te liggen, want als VVD en PvdA er in een paars-plus-constellatie (met D66 en GroenLinks) niet uitkwamen, waarom zou dat dan wel lukken in het kader van een zogeheten middenkabinet (met CDA)? De volgende voor de hand liggende optie in het formatieproces is dan dus een U-bocht terug naar VVD-PVV-CDA. Hoewel deze combinatie eerder was afgevallen omdat het CDA niet met de PVV wilde onderhandelen en de PVV niet zonder het CDA. Enfin.

Mocht nu alsnog een VVD-PVV-CDA-poging worden ondernomen, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren niet onder vuur ligt. Elk van deze partijen stond er in de verkiezingsstrijd immers pal voor. Vereniging Eigen Huis vindt het een heel goede zaak dat de hypotheekrenteaftrek – met veel eigenwoningbezitters in het kielzog - in dat geval niet het slachtoffer wordt van ‘bezuinigen om het bezuinigen’. Maar we zouden het tegelijkertijd een erg slechte zaak vinden als dit zou betekenen dat het denken over een wezenlijke hervorming van de woningmarkt weer lange tijd op slot zou gaan.

In het geval van een centrumrechts kabinet beveelt Vereniging Eigen Huis daarom met kracht aan de ‘adempauze’ in de hypotheekrenteaftrekdiscussie nuttig te gebruiken. Namelijk door – in het kader van een Stichting van het Wonen – een wezenlijke hervorming van de woningmarkt, koop én huur, voor te bereiden. Want die grondige hervorming moet er gewoon komen. Opdat de wachttijden in de huursector sterk kunnen afnemen, er meer en beter aanbod komt van nieuwe woningen en de doorstroming op de woningmarkt wordt gestimuleerd. Waardoor meer mensen in Nederland kunnen wonen waar en hoe ze dat eigenlijk zouden willen. We blijven de formatie, inmiddels 44 dagen na de verkiezingen, met heel veel interesse volgen!

2 opmerkingen:

 1. Beste Rob,

  Het is wel erg kort door de bocht om alleen om de hypotheekrente aftrek in stand te houden toch maar met de PVV samen te werken. Naast dat ik niet achter de kortzichtige werkwijze van de PPV sta, heb ik ook geen enkele vertrouwen in de kennis en kunde van de PVV leden. Het eerste kabinet met LPF was naar mijn mening om die reden ook geen lang leven beschoren.

  Verder is de titel duidelijk. Links om of rechts om. De overheid heeft geld nodig. Als ze het niet krijgen via de hypotheekrente aftrek dan maar op een andere manier. Denk aan het eigen woning forfait. Een minder sexy woord dan hypotheekrente aftrek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste 'Annoniem'

  Dank voor je reactie. Je geeft aan dat het "wel erg kort door de bocht is om alleen om de hypotheekrenteaftrek in stand te houden toch maar met de PVV samen te werken." Ik hoop niet dat je in mijn blog een voorkeur hebt gelezen voor een coalitie met de PVV. Ik heb namelijk geen enkele voorkeur voor welke coalitie dan ook willen uitstralen. Niet met de PVV, niet zonder de PVV. Niet met het CDA, niet zonder het CDA. Enzovoorts. Vereniging Eigen Huis is een consumentenorganisatie. We komen op voor het wel en wee van 4 miljoen huishoudens met een eigen woning, en in het bijzonder voor onze leden. We zijn géén politieke organisatie en onthouden ons dus altijd van (partij)politieke oordelen en voorkeuren.

  In een eerdere blog: www.eigenhuis.nl/reactie_verkiezingen heb ik al eens de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de woningmarkt geschetst en daarbij heb ik alle (toen) voor de hand liggende mogelijke coalities besproken. Mijn bovenstaande blog bouwt daarop voort.

  Wat betreft het eigenwoningforfait verwijs ik je naar een eerdere blog van mijn collega Bob Maas: www.eigenhuis.nl/pas_op_achterdeurtje_hra

  We zullen zien hoe de formatie verder verloopt. Ik hoop dat je onze blogs blijft lezen!

  Vriendelijke groet,
  Rob Mulder.

  BeantwoordenVerwijderen