vrijdag 2 juli 2010

Onderzoekscommissie voor de woningmarkt

Bob MaasMet enige regelmaat doen onderzoekscommissies verslag over zaken die zijn misgelopen. Hoe kon het zo gebeuren en wie of wat heeft er gefaald? Belangrijk om van te leren, maar in mijn opvatting verder niet zo bijster interessant. Deze keer wordt Nout Wellink met een hoge graad van ‘kennis van nu’ naar de slachtbank geleid. Waarbij ik me afvraag hoe we - met de kennis van toen - gereageerd hadden als hij wel of niet had gedaan wat hem nu verweten wordt. Was er iemand, behalve de heer Wellink, die alles op dat moment doorzag en voorzien heeft? Misschien iemand uit de rijen van onze topeconomen en andere hooggekwalificeerde wetenschappers? Als die er was, dan is hij of zij niet gehoord en/of niet au serieux genomen. Mij staat in ieder geval niets in het geheugen.

Met de woningmarkt lijkt het ook mis te gaan. Belangrijk verschil met grote debacles als de Icesave-affaire en de teloorgang van de DSB, is dat er in dit geval wel mensen zijn die voor de risico’s waarschuwen. Ze roepen al jaren dat er dringend iets moet veranderen en dat er een goed integraal plan moet worden gemaakt. Het gaat al langer niet goed met de woningmarkt en de tekortkomingen zijn door de crisis uitvergroot. Maar nog steeds geen gehoor in Den Haag. Er wordt zelfs nog een extra bom onder de woningmarkt geplaatst door eenzijdig de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen. Op het slechts denkbare moment. Vervolgens blijft dat als een zwaard van Damocles boven de markt hangen.

En als de bom barst? Als de onroerendgoedsector in elkaar klapt en we met dezelfde onvoorstelbare schade zitten als in een aantal andere landen? Ik stel voor dat we dan ook een onderzoekscommissie instellen om na te gaan hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie of wat er gefaald heeft.

Politici zouden er goed aan doen de markt nu de zekerheid te geven die het nodig heeft. Bent u het hier mee eens, of juist niet? Reageren staat vrij!

2 opmerkingen:

 1. Het is goed te onderzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen maar feit blijft dat de huizenprijzen veel te ver zijn opgepompt. De werkelijke waarde ligt soms 50% onder de waarde die men nu denkt te kunnen vragen.

  We zullen terug moeten gaan naar tarieven van voor de euro. Dit zal alleen pijnlijk zijn voor gezinnen die de laatste tien jaar een huis hebben aangeschaft. Deze gezinnen zul je moeten helpen of compenseren.

  Iedereen is uiteindelijk gebaat bij een stabiele en reële huizenmarkt zoals in Duitsland of Zweden. De eerste zet is aan de overheid en de gemeentes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo ‘anoniem’,

  Je commentaar doet mij vermoeden dat je voorstander bent van beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De redenatie is waarschijnlijk dat door de renteaftrek de huizenprijzen zijn opgepompt en dat deze omlaag gaan als de renteaftrek wordt beperkt/afgeschaft en dat ze daardoor beter betaalbaar worden. Ik ben bang dat dat laatste een illusie is. Afgezien nog van de enorme schade die een aftrekbeperking in de huidige marktsituatie kan veroorzaken, zal het effect eenmalig zijn en vrijwel direct weer verdwenen zijn. Zolang er onvoldoende aanbod is van de juiste woningen op de juiste plek en er dus een situatie van schaarste is, zullen de huizenprijzen op een hoog niveau blijven liggen ten opzichte van het bedrag dat mensen maximaal financieren kunnen. Met andere woorden: mensen zullen nog steeds maximaal moeten blijven lenen ten opzichte van hun inkomen om een huis te kunnen kopen. Ondanks dat de huizenprijzen op een lager niveau zijn komen te liggen door een ingreep in de hypotheekrenteaftrek. Kortom, we halen ons een heleboel ellende op de hals (als gevolg van een enorme kapitaalsvernietiging) en schieten er uiteindelijk niets mee op.

  Dit maakt ook duidelijk dat het hoge prijsniveau van woningen in relatie tot de inkomens niet wordt veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek, maar door een woningaanbod dat achterblijft bij de ontwikkeling van de vraag (zowel kwantitatief als kwalitatief). Meer vraag dan aanbod = schaarste = een hogere prijs. Een elementaire economische wet. Door de woningbouwproductie die op dit moment steeds verder wegzakt, ben ik bang dat wat dat betreft de situatie in de komende jaren alleen maar erger wordt. Er ontstaan lokaal/regionaal nog meer tekorten aan geschikte woningen waardoor de prijzen nog verder zullen oplopen. De enige ‘verlichting’ die ontstaat, is van de bevolkingskrimp die in de verschillende regio’s al optreedt (NO-Groningen, Parkstad Limburg en verschillende delen van N-Brabant). Dit doet de vraag naar woningen afnemen waardoor de druk op de prijzen wegvalt en er ruimte is voor dalingen (overigens, ondanks het bestaan van de hypotheekrenteaftrek).

  Samenvattend: de huizenprijzen liggen weliswaar op een hoger niveau dan zonder renteaftrek, maar een beperking of afschaffing maakt ze echt niet betaalbaarder. Wat mij betreft is dat een groot misverstand.  Met vriendelijke groet,
  Bob Maas

  BeantwoordenVerwijderen