woensdag 11 augustus 2010

Keep it simple

Met een rechts kabinet in aantocht zal de weg naar verduurzaming hoogstwaarschijnlijk veranderen. Veel energiesubsidies zullen ter discussie komen te staan, vooral de markt zal gestimuleerd worden om op energiegebied te innoveren en kernenergie zal weer ter sprake komen. Het zal nog wel een tijdje duren voordat onze samenleving linksom of rechtsom verduurzaamd is. Ondertussen gaat onze CO2-uitstoot gewoon door.

De CO2-reductiedoelen voor de gebouwde omgeving lopen achter op schema. Om niet verder achter te geraken zouden de overheid en de markt voor de korte termijn beter in moeten spelen op makkelijk en snel te behalen energiebesparing in deze categorie.

Besparen door inzicht
Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kwh (a 9 ct) aan elektra en 1800 m3 (a 33ct) aan gas per jaar. Op jaarbasis betalen wij dus gemiddeld zo'n € 900 aan levering van energie. Door simpele ingrepen en gedragsaanpassingen kunnen we op dit bedrag besparen.

Het belangrijkste struikelblok hierbij is dat we energie niet zo'n big issue vinden. We hebben niet in de gaten waar de energie die we verbruiken aan op gaat. We weten niet waar we precies op kunnen besparen. Dat is ons niet te verwijten, want dit is ook niet inzichtelijk. Het energieverbruik in onze woningen moet direct zichtbaar worden gemaakt en wel in euro's. Daardoor zouden we als vanzelfsprekend ons gedrag aanpassen, ten gunste van onszelf en uiteindelijk ook het milieu.

Besparen door goedkope, groene energie
Een huishouden kan gemiddeld € 225,- op jaarbasis besparen door over te stappen op een ander energiecontract. We zouden dan ook aangespoord moeten worden om over te stappen naar een gunstiger en ook nog eens groen energiecontract. Een dergelijke overstap is bovenal gunstig voor onszelf, bovendien is het goed voor de marktwerking voor duurzame energie en het milieu.

Energie besparen makkelijker maken
Kortom energie besparen en verduurzaming moet makkelijk gemaakt en dichtbij gehaald worden. Uiteraard is er ook veel te besparen door middel van grootschaligere ingrepen aan onze woningen. Denk aan het isoleren van de woning of het installeren van energie-opwekkende installaties (o.a. zonnepanelen). Ook hier geldt dat bij de ontwikkeling en uitvoering de overheid en de markt veel meer moet insteken op te behalen voordelen voor eigenwoningbezitters. Het isoleren van de woning verhoogt bijvoorbeeld het woongenot aanzienlijk. Daarnaast is het juist op dit moment aantrekkelijk om in energiebesparing te investeren.

Er zijn nu nog energiesubsidies, de hypotheekrente staat laag en aannemers vragen in deze tijd niet de hoofdprijs. De grootschaligere energie-ingrepen zullen echt goed van de grond komen als de woningmarkt weer in beweging komt. Want juist als we een nieuwe woning betrekken en gaan verbouwen is het een kleine moeite om meteen energiebesparende maatregelen te treffen. Dus zowel op kleine als grote schaal zal energiebesparing aangezwengeld moeten worden.

3 opmerkingen:

 1. Wat wil je nou in vredesnaam duidelijk maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is het niet van belang of er een links of rechts kabinet voor het zeggen heeft. Duurzaamheid is veelal rendabel zonder subsidies. Alleen faalt iedereen die duurzaamheid wil "verkopen" dit voor een massa-publiek te communiceren. Ik denk dat je met een groot communicatie-campagne meer en efficiënter een duurzame samenleving kan bereiken dan al die versnipperde (goed bedoelde) initiatieven. Bijvoorbeeld meer dan 1900! subsidie-regelingen is van de gekte.
  Steek het geld in goede massa-communicatie en je zult zien dat de mensen gaan investeren in duurzaamheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Indien je zonnepanelen wilt plaatsen, doe dat alsjeblieft zonder alle 'subsidies' van de overheid,want onze overheid wil hier eigenlijk niet aan mee werken. De zonnepanelen worden soms voor 4x de inkoopsprijs aan de man gebracht. Je betaalt dus eigenlijk je eigen subsidie over die 15 jaar. En die 15 jaar haal je vaak niet eens. RTL-Z heeft vorig jaar verschillende subsidieregelingen uitgezocht en wat bleek?: De gunstigste regeling behaalde pas na 17 jaar break-even! Zonnepanelen gewoon in het buitenland bestellen en je bent de man. Tevens eist onze overheid diverse aanpassingen' in je huis, die steeds weer zo'n €250,- per item gaat kosten. Zo loopt de rekening aardig op en is je huis aangepast op punten die onzinnig zijn! En dan maar afwachten of je wordt ingeloot voor de subsidie? Daarom verbaasde mij het stukje van VEH, waar ik ook op gereageerd heb kort na verschijnen maar nooit uitsluitsel heb gehad van VEH, waarin naar de mond van de overheid werd gepraat. Duidelijk een tekst van de afdeling persvoorlichting van de overheid, maar een punt om eens uit te zoeken voor VEH? Blijkbaar vindt VEH dit een te complexe materie, maar als je je er niet in verdiept, zal je niet inzien dat de vele 'duurzame bedrijven'die deze producten aanbieden, binnen korte tijd zich een hoop centen veroorloven die door onwetendheid van energiebewuste klanten worden binnengeschraapt. Mss een moment van bezinning voor VEH om hier eens wat dieper op in te gaan, want VEH is dit toch wel verplicht naar al haar klanten toe?

  BeantwoordenVerwijderen