vrijdag 24 september 2010

Conflictbeheersing

Op station Utrecht liep ik een bevriende hoogleraar tegen het lijf, gespecialiseerd in conflictbeheersing. Hij was zeer geïnteresseerd in mijn ervaringen bij Vereniging Eigen Huis. Wij zijn in 1974 immers opgericht om de belangen te behartigen van eigenwoningbezitters. En daarvoor moeten we qualitate qua regelmatig ruzie maken met marktpartijen - makelaars, banken, verzekeraars, bouwers - die vaak heel andere belangen hebben dan u als koper, verkoper of eigenaar van een eigen woning. Zeker in de jaren zeventig, toen de vereniging werd opgericht, hadden eigenwoningbezitters vaak geen poot om op te staan tegenover deze machtige marktpartijen. Maar ook in de huidige tijd moeten wij marktpartijen heel goed in de gaten houden en zonodig voor u in de bres springen. Om te voorkomen dat het streven naar hoge winsten ten koste gaat van uw portemonnee of van de kwaliteit van uw woning en de diensten en producten die u bij marktpartijen afneemt.

Deskundige, betrouwbare gesprekspartner
Tegelijkertijd hebben eigenwoningbezitters er een belang bij dat hun vereniging het niet laat bij ruzie maken alleen. Om effectief uw belangen te kunnen behartigen - en daarbij resultaten te bereiken - moet Vereniging Eigen Huis ook een deskundige, betrouwbare gesprekspartner zijn en moeten wij bereid zijn plaats te nemen aan onderhandelingstafels. En moeten wij niet alleen hard roepen, maar ook goed luisteren.

Het juiste evenwicht
Vereniging Eigen Huis is daarbij steeds zoekende naar het juiste evenwicht. We moeten strijdbaar zijn als het erom gaat uw belangen voor de poorten van de hel weg te slepen. Marktpartijen nemen ons dat dan niet in dank af. En tegelijkertijd moeten we salonfähig zijn en ons constructief opstellen als het gaat om het samen zoeken naar creatieve oplossingen en haalbare compromissen, als uw belangen daarmee het best gediend zijn. Steeds moeten wij het verschil in het oog houden tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Spraakmakende autoriteit
Een belangrijk wapen in onze strijd is de ervaring en kennis die Vereniging Eigen Huis in 36 jaar heeft kunnen opbouwen, resulterend in een reputatie als spraakmakende autoriteit op de woningmarkt. Daarnaast is onze grote achterban van huishoudens met een eigen woning een belangrijk pressiemiddel. Marktpartijen kunnen daardoor niet zomaar om ons heen. Niet als wij misstanden in de pers brengen en daarmee publiekelijk de strijd aangaan. En ook niet als wij tegenover elkaar aan de onderhandelingstafel.

Conflicten beheersbaar houden
Conflicten niet uit de weg gaan, maar wel beheersbaar houden, is een beetje 'the story of our life'. De bevriende hoogleraar houdt zich vooral bezig met de beheersing van internationale conflicten, onder andere in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Dat lijkt me in veel opzichten een troosteloze bezigheid. In lang slepende internationale conflicten wordt één stap vooruit niet zelden gevolgd door twee achteruit. Vereniging Eigen Huis heeft daarentegen al veel bereikt. Eigenwoningbezitters hebben een veel betere positie op de woningmarkt dan toen de vereniging werd opgericht. Tegelijkertijd blijft er nog zat te doen. De hoogleraar zag er moe uit. Ik arriveerde echter vol energie in Den Haag.

1 opmerking:

  1. Ik geloof er niks van dat de VEH enkel de belangen van de huizenbezitters nastreeft. Veel eerder die van de banken, makelaars en projectontwikkelaars, gezien haar standpunten aangaande de HRA, haar adviezen aan starters in 2008 om vooral te kopen en het negeren van wetenschappelijke standpunten aangaande het hervormen van de Nederlandse woningmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen