dinsdag 7 september 2010

Doe aan energiebesparing als je verbouwt

Momenteel wordt bij mij thuis de badkamer onder handen genomen. Alles eruit, leidingen en aansluitingen verleggen, nieuw sanitair, etc. Daarnaast komt er ook een nieuwe, betere cv-ketel. De huidige ketel heeft het de afgelopen winter iets te vaak af laten weten.

Het huis waar ik met mijn gezin in Utrecht woon bevalt prima. Maar een aantal dingen, waaronder de badkamer zouden we anders willen. Een luxe probleem? Verhuizen zien we voorlopig niet zitten, ook al zijn we niet zo honkvast. Gezien de huidige marktsituatie lijkt het ons verstandiger in ons huidige huis te blijven wonen en het ons daar helemaal naar de zin te maken. Maar dan wel zo milieuvriendelijk mogelijk.

Ik hoor het steeds meer, dat mensen aan het verbouwen gaan. Dat ligt met de huidige woningmarktsituatie voor velen meer voor de hand dan een ander huis kopen. Wie verbouwingsplannen heeft, krijgt nu ook nog eens een extra duwtje in de rug doordat de btw op verbouwingen tijdelijk van 19 naar 6% gaat. Deze verlaging geldt voor het arbeidsloon en niet voor het materiaal. Tevens moet de woning minimaal 2 jaar oud zijn.

Verbouwen is dus hot momenteel. Als je dan toch verbouwingsplannen hebt, denk dan ook aan energiebesparende mogelijkheden. Je woning isoleren, dubbel glas, een andere verwarming of zelfs zonnepanelen. Het zijn allemaal ingrepen die je normaliter niet zo snel doet. Maar als je aan de slag gaat, kun je maar beter ook meteen energiebesparende maatregelen treffen. Dit is kostenefficiënter, het verhoogt direct je wooncomfort, het komt ten goede aan de woningwaarde en natuurlijk heeft het een gunstig effect op de energierekening en het milieu.

Voor energiebesparing zijn er nog diverse subsidiepotjes. Het is een kleine moeite om in de Energiesubsidiewijzer te kijken of er nog extra voordelen zijn.

Natuurlijk bepalen wij als eigenwoningbezitters zelf welke energiebesparende maatregelen we in onze woningen treffen. Maar de aanbodzijde zou er goed aan doen ons hierin te ondersteunen. Dit zie ik nog weinig gebeuren. Geen bouwer die bij mijn verbouwing het woord ‘energiebesparing’ heeft laten vallen. Dus zowel eigenwoningbezitters als bouwers: grijp nu je kans op verbouwen en energiebesparing. Er zijn op dat punt nog veel slagen te maken.

6 opmerkingen:

 1. Huh?

  "Gezien de huidige marktsituatie lijkt het ons verstandiger in ons huidige huis te blijven wonen en het ons daar helemaal naar de zin te maken."

  Je hebt niet goed naar Marlies geluisterd. Het laatste wat we kunnen gebruiken zijn mensen die hun verhuizing uitstellen. Dat komt de doorstroming niet ten goede, en dan moeten we de starters nog verder volpompen met extra leningen om een huisje te kunnen huren van de bank.

  Ga anders nog eens met Marlies praten, wellicht dat er wel een nieuwe subsidie- of garantieregeling is te verzinnen voor dit soort gevallen. Je weet wel, als steuntje in de rug voor de woningmarkt, onze motor van de ecomnomie, blah, blah....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je ziet dat mensen nog steeds voor luxe, als badkamer, kiezen ipv te te investeren in isolatie. Ondanks allerlei publicaties dat energie steeds duurder wordt wordt er gewoon nog te weining geinvesteerd in energiebesparende maatregelen waarbij je op termijn de totale woonlasten beter kunt beheersen. Woningcorporaties zijn wat dat betreft veel beter bezig omde woonlasten van de klanten te beheersen. Huren is op moment dan ook een goed alternatief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Woning isoleren, dubbel glas ...
  Voor energiebesparing zijn er nog diverse subsidiepotjes. kijken of er nog extra voordelen zijn."
  Er bestaat inderdaad subsidie voor dubbel glas, maar niet voor mensen die van enkel glas naar dubbel glas gaan. De subsidie is inderdaad een 'extra voordeel' bedoeld voor mensen die aan vervanging van hun HR glas toe zijn. Hoeveel zijn dat er? Mensen die nog niet eens dubbel glas hebben, vallen buiten de boot.
  Eigen Huis gaat daar niet over, krijg ik als antwoord. Het kan worden aangekaard bij het overleg met Meer voor Minder.
  Gauw doen dan maar. Voorlopig geen voordeel voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marja,
  Volgens mij geldt het voordeel wel degelijk voor mensen die van enkel naar dubbel glas gaan. Waar heb jij anders gelezen?
  Zit het misverstand er misschien in dat je geen subsidie krijgt op kunstof kozijnen die ook nodig zijn wanneer je overgaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de EnergieToko zijn allemaal eenvoudig zelf toepasbare energiebesparende maatregelen te vinden voor in huis en tuin. Daarnaast worden er gratis tips gegeven op twitter en onze blog.

  links:
  http://www.energietoko.nl
  http://energietoko.blogspot.com/
  http://www.twitter.com/energietoko

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op http://www.cvketel-weetjes.nl/artikelen/vergelijken/beste-cv-ketel-2010.html staat informatie over een goede cv ketel, zelfs de beste van 2010, misschien is dat wat voor jullie huis?
  Succes met de verbouwing!

  BeantwoordenVerwijderen