donderdag 16 september 2010

E = mc2

Iedereen die ooit natuurkunde heeft gehad, kent 'm wel: de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Over het verband tussen massa en energie. Met een constante in het kwadraat. Je merkt er weinig van, maar het schijnt de wereld om ons heen in hoge mate te bepalen.

De politiek kent zo z'n eigen wetten. En zijn eigen relativiteitstheorie. In mijn woorden: in de politiek is alles betrekkelijk. Weet u nog dat Mark Rutte aankondigde dat er op 1 juli 2010 een nieuw kabinet op het bordes zou kunnen staan? Na het verstrijken van die datum hebben we daar weinig meer van gehoord. En wat te denken van een formatiepoging van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV, die frontaal op de klippen liep, maar nu even zo vrolijk weer doorgaat? In de politiek is alles betrekkelijk. Dit jaar geldt dat zelfs ook voor Prinsjesdag. Want wat het demissionaire kabinet volgende week dinsdag aankondigt, kan door het nieuwe kabinet met even groot gemak weer worden teruggedraaid.

Wat in het verleden ook nogal eens betrekkelijk is gebleken, is de waarde van beloftes die politici doen in hun verkiezingsprogramma's. Zoals je van een goede theorie mag verwachten, bestaat er voor deze vorm van relativiteit overigens een duidelijke verklaring. Namelijk het feit dat geen enkele partij het in Nederland in zijn eentje voor het zeggen heeft. En er na verkiezingen dus compromissen gesloten moeten worden.

Dit geldt logischerwijs niet voor beloftes die zijn gedaan door elk van de partijen die bij een nieuw kabinet betrokken zijn. Zoals de instandhouding van de hypotheekrenteaftrek. Het was een breekpunt voor het CDA en de leider van de VVD zei dat we hem op zijn woord moesten geloven. Ook de PVV was duidelijk: handen af van de hypotheekrenteaftrek. De betrekkelijkheid van deze politieke uitspraken zou er dan in theorie alleen nog in kunnen schuilen dat de hypotheekrenteaftrek via de achterdeur zou kunnen worden beperkt, namelijk via de verhoging van het eigenwoningforfait. Maar dat zou wel erg doorzichtig zijn. En in strijd met de uitspraken van de betrokken politici dat morrelen aan de fiscale behandeling van de eigen woning de situatie op de woningmarkt en in de economie alleen maar zou verslechteren.

Als de voor- en achterdeur tot beperking van de hypotheekrenteaftrek dichtblijven, krijgen we - mocht de kabinetsformatie werkelijk leiden tot een kabinet van VVD, CDA, met gedoogsteun van de PVV - dus een adempauze op de woningmarkt wat betreft de hypotheekrenteaftrek. En veel gezinnen in Nederland zullen dan weer opgelucht kunnen ademhalen.

Vereniging Eigen Huis hoopt echter van harte dat een nieuw kabinet een stap verder zal doen. De problemen op de woningmarkt overziend - het gebrek aan doorstroming, het aanbod dat niet aansluit bij de vraag, de wachtrijen in de huursector - is achteroverleunen wat ons betreft geen optie. Een fundamentele hervorming van de huur- én koopwoningmarkt is onontbeerlijk om de problemen daadwerkelijk en in samenhang aan te pakken. En onder de voorwaarde van betaalbaarheid en waardebehoud van de eigen woning, kent Vereniging Eigen Huis daarbij op voorhand geen taboes. Ook niet als het gaat om de twee H-woorden: huurregulering en hypotheekrenteaftrek.

Als het gaat om een fundamentele hervorming van de woningmarkt, kan de politiek dat natuurlijk niet alleen. Gezien de grote maatschappelijke belangen die op het spel staan, wil Vereniging Eigen Huis hieraan graag haar steentje aan bijdragen. Onder meer door - samen met andere maatschappelijke partijen op de woningmarkt - zitting te nemen in een op resultaat gerichte Stichting van het Wonen. Hervorming van de woningmarkt is - gezien de complexiteit van de problemen en de belangen die in het spel zijn - een zaak van de lange adem. Maar de voorbereiding kan nu snel in gang worden gezet. Of althans, het tempo van de politiek in acht nemend, betrekkelijk snel. Het zou ons in elk geval een massa energie geven.

3 opmerkingen:

 1. Een goede eerste stap om de markt weer in beweging te brengen zou zijn om de overdrachtsbelasting af te schaffen. Dat kan dan in combinatie met een verlaging van de HRA, bijvoorbeeld hooguit tot in het 42%'s tarief. Zodat het netto niks uitmaakt.
  .
  De maatregelen die onlangs genomen werden, zoals het verlengen van de dubbele aftrekperiode, werkt juist averrechts omdat dit het voor de verkoper mogelijk maakt langer aan een niet-marktconforme prijs vast te houden.
  Als je je huis niet binnen 3 jaar kunt verkopen dan is er iets mis met je vraagprijs. Realistisch geprijsde huizen worden nog altijd binnen 3 maanden verkocht, maar de tijd dat je een slecht onderhouden jaren 70 woning voor 260.000 euro verkopen kon zijn voor altijd voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik dit lees, wil de VEH een hele dikke vinger in de pap, door zitting te nemen in een club die meer macht moet hebben. Beleiden dat de HRA bespreekbaar is, maar afschaffen? Ho maar. (Zie 3-punten plan)
  .
  Jullie (VEH) willen iets niet helemaal snappen. We hebben te maken met een krediet-crisis. Of in gewoon Nederlands: We hebben met z'n allen veel te veel schulden gemaakt. Staatschuld, banken-bailout, veel te hoge hypotheken, hypothetische overwaarde omzetten in consumptie (auto,vakantie, flatscreens etc.)
  En de enige oplossing die jullie zien, is het subsidieren van deze schulden. HRA instand houden, nog hogere schulden garanderen (NHG), starters een hoge lening aansmeren (starterslening en koopsubsidie) en meer mensen in deze krediet-luchtbel betrekken (scheefhuurders verplichten/aansporen te kopen).
  .
  Er is in dit debacel maar 1 uitweg. Stoppen met het maken van en het afbouwen van schulden. Ga eens nadenken over maatregelen die het risico beperken, daar wordt Nederland beter van in plaats van het subsidieren van enkele speculanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. VEH zegt : "En onder de voorwaarde van betaalbaarheid en waardebehoud van de eigen woning, kent Vereniging Eigen Huis daarbij op voorhand geen taboes."

  De betaalbaarheid kan enkel gegarandeerd worden als de hypotheekrente en de balastingen omlaag gaan.
  Waardebehoud is te bereiken door de inkomens te laten stijgen zodat de koper van een woning de oorspronkelijke waarde plus overdrachtsbelasting kan betalen aan de vorige eigenaar. En natuurlijk nog iets meer om de jaarlijkse inflatie te compenseren.
  Het beste hiervoor is een jaarlijkse inkomensstijging van 4% a 6%. Daarbij een hypotheekrente die hooguit 1% boven de euribor rente ligt, dus een hypotheekrente van maximaal 1,75%. Bovendien is het belangrijk dat de belastingaftrek over de betaalde rente gehandhaaft blijft.

  Als de VEH dit voor elkaar krijgt kunnen we in nederland blijven genieten van betaalbare koophuizen die hun waarde behouden.

  BeantwoordenVerwijderen