dinsdag 28 september 2010

Het geloof in voorspellen

Het heeft me altijd geïntrigeerd dat weermannen- en vrouwen op tv zoveel tijd besteden aan het weer van vandaag. Terwijl iedereen toch al weet hoe het weer vandaag is geweest? Misschien doen ze dat om in elk geval iets bij het rechte eind te hebben. Want zodra het over het weer van morgen en overmorgen gaat, zitten ze er immers ontzettend vaak naast. Voorspellen is nu eenmaal moeilijk. Vooral als het de toekomst betreft.

Allang zien aankomen
Dat geldt zeker ook voor economische voorspellingen. Achteraf had menigeen - naar eigen zeggen - de economische en financiële crisis allang zien aankomen. Maar vooraf had toch niemand het in deze vorm en omvang voorzien? Vanuit de hoek van de sociale wetenschappen komt hierdoor vaak kritiek op de economische professie. Wat heb je aan economen als ze niet eens een economische crisis kunnen voorspellen? Die kritiek is echter te gemakkelijk. We verwijten sociale wetenschappers toch ook niet dat ze de moord op Pim Fortuyn niet hebben zien aankomen? Voorspellen is nu eenmaal erg moeilijk.

Information overload
Persoonlijk ben ik mijn geloof in toekomstvoorspellingen een jaar of 10 geleden definitief kwijtgeraakt. Na lezing van het boek 'De voorspellers' van professor Rein de Wilde. In essentie toont hij in dat boek aan dat toekomstdeskundigen' bij gebrek aan historisch besef steeds weer dezelfde fouten maken. Dit uit zich bijvoorbeeld in een naïeve kijk op nieuwe technologie, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met onder meer de grote maatschappelijke gedragsveranderingen die technologieën uitlokken. De opkomst van de computer, het internet en e-mail heeft daardoor niet geleid tot de 'paperless society' die men ervan verwachtte. Integendeel: omdat het zo gemakkelijk is geworden even een nieuwe versie van een stuk te printen, is er nog nooit zoveel papier gebruikt als tegenwoordig. Ook heeft niemand de 'information overload' voorzien waarmee iedereen tegenwoordig wordt geconfronteerd. Evenmin de stress die voortkomt uit het feit dat je tegenwoordig al laat bent als je na één dag een e-mail beantwoordt, terwijl er vroeger meerdere dagen overheen gingen voordat je antwoord had op een brief. Lees 'Het bureau' van Han Voskuil er nog maar eens op na.

Ontwikkelingen bijsturen
Toekomstvoorspellingen kunnen er ook naast zitten omdat we 'met zijn allen' helemaal niet willen dat een bepaalde voorspelling uitkomt. En er dus alles aan doen om de ontwikkelingen in een goede richting bij te sturen. Denk aan de zogenoemde krimpproblematiek, waarbij mensen én voorzieningen wegtrekken uit onder meer Noordoost Groningen, Zeeland en de Oostelijke Mijnstreek, terwijl het in de Randstad steeds drukker wordt. Dit komt bovenop de ontwikkeling waarin het voor Nederlandse gezinnen - als gevolg van gebrekkige doorstroming, lange wachttijden in de huursector en een aanbod van nieuwe woningen dat kwantitatief en kwalitatief niet goed aansluit op de vraag - überhaupt almaar moeilijker wordt hun woonbehoeften te realiseren.

Nieuw kabinet kan openingen bieden
Vereniging Eigen Huis wil graag - met andere maatschappelijke partijen op de woningmarkt - haar steentje bijdragen om een dergelijke toekomst te voorkomen. Wij hopen van harte dat een nieuw kabinet openingen zal bieden om dat mogelijk te maken. Sommigen voorspellen dat we het snel zullen weten.

11 opmerkingen:

 1. Er zijn genoeg economen geweest die deze crisis juist voorspeld hebben. Uiteraard niet de bankmannetjes want die willen vooral niet onrust zaaien. Maar als je kijkt naar Nederlands, zijn het Kees de Kort, Willem Middelkoop en in mindere mate Rienk Kramer die de crisis wel hebben zien aankomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Internet is een vrij medium. Blogs zijn een openbaar en vrij medium. Reacties weghalen, zoals de mijne hier al 2 maal, kan in gevallen waarbij de regels van fatsoen ver worden overschreden (SPAM, schelden, volslagen onbeargumenteerde rants, etc.). Scherpe kritiek zoals ik die vaak heb, valt daar niet onder. Het weghalen van reacties om de eenvoudige reden dat de inhoud de VEH onwelgevallig is, is werkelijk te idioot voor woorden. Als je het er niet mee eens bent, plaats dan een reactie. Daar is een blog voor!

  Mochten jullie de guts hebben om dit 'beleid' toe te lichten : jeroen@boschma.com

  Ik blijf mijn reacties (her)posten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt gelijk in je constatering over de waarde van voorspellingen, maar VEH stelt zich verder veel te passief op. Neem nu de uitspraak "Wij hopen van harte dat een nieuw kabinet openingen zal bieden om dat mogelijk te maken.". Die openingen zal VEH zelf moeten maken/forceren!

  Ik had hier een stuk willen schrijven over de mogelijkheden van VEH, maar word me er steeds meer van bewust dat VEH eigenlijk op geen enkele manier als een serieuze partij kan worden gezien in het grote plaatje. VEH is dan wel een gezellige club voor woningeigenaren met links en rechts wat leuke services, maar VEH laat op geen enkele manier haar tanden zien als het gaat om herstructurering van de koop- en huurmakrt (en nee, een visie op papier zetten en dat op de website plempen is niet genoeg...). VEH zou zoveel kunnen doen door haar eigen leden te overtuigen van de noodzaak van bepaalde hervormingen (in elk nummer van het clubblad een stevig artikel?) en zo duidelijk aantoonbaar draagvlak kunnen creëren, maar laat dat waarschijnlijk na omdat het misschien leden kost. Dat ze daarmee haar leden als lemmingen naar een zekere toekomstige catastrofe laat huppelen deert haar blijkbaar niet. Erg jammer, vind ik als VEH-lid, gemiste kans.

  Overigens: een blog is een uitermate goede kans om interactief wat te schermen met ideeën, het staat zelfs bovenaan de pagina "Dit blog biedt een platform om je mening te geven en om de discussie aan te gaan met deskundigen van Vereniging Eigen Huis.", maar ik zie hier geen enkele blogger reageren op de lezers-reacties. Noem het dan geen blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Jeroen,

  We hebben, sinds we in maart begonnen zijn met bloggen, wel af en toe op commentaar gereageerd, maar inderdaad lang niet op elk commentaar. Dat laatste hoeft denk ik ook niet, want soms ontstaan er ook discussies tussen lezers onderling. Maar hoe dan ook: we moeten als vereniging onze weg in de wondere wereld van de sociale media nog een beetje vinden. Ik vind het in jouw commentaar een beetje jammer dat je kennelijk geen goed zicht hebt op wat de vereniging werkelijk allemaal doet en ook voor elkaar heeft weten te krijgen. Maar je baseert daarop wel een heel stevige mening. Verder denken wij dat de aanpak die jij voorstaat, niet goed werkt. Schreeuwen van de barricaden om het maar zo even te noemen, of drammerig je mening verkondigen, is een strategie van vervlogen tijden. Dingen voor elkaar krijgen vergt meestal een lang traject waarin je je standpunt en argumenten moet 'verkopen' aan alle betrokkenen, die je moet overtuigen en als medestanders aan je kant moet zien te krijgen. We zijn er voortdurend mee bezig, niet alleen richting politiek en marktpartijen, maar ook richting onze leden trachten we de overtuiging te creëren dat de aanpak die de vereniging voorstaat de juiste weg is. De feiten en de argumenten moeten dat uitwijzen. Er kan trouwens in bepaalde gevallen zomaar 20 jaar overheen gaan voordat je je gelijk krijgt. Voorbeelden daarvan zijn de vrije notaristarieven, de woekerpolisaffaire en het ontstaan van het banksparen. We hebben daar lang voor moeten strijden. Tot slot: voor goede, concrete suggesties staan we altijd open. Zelfs als we niet altijd (meteen) reageren.

  Vriendelijke groet,
  Rob Mulder

  PS: we halen geen reacties weg. Die van jou bleek in de spamfilter van Blogger te staan. Dit doet- ie blijkbaar automatisch. Je reactie is nu terug gezet, zoals we je ook persoonlijk hebben laten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is reageren ook niet gewoon leuk om zeurpieten als Jeroen van repliek te dienen? Het lijkt mij persoonlijk leuk om stuurlui die aan de wal staan te brullen als een kip, niet alleen zonder kop, maar waarvan de gehele nek ook al in de frikandellenmachine is gegooid, gewoon eens lekker terug-af-te-zeiken. Jullie zijn veel te beleefd, joh!!! Overigens: als jullie de kans laten lopen om zo'n Jeroen met kop en kont terug te duwen waar hij hoort, namelijk een ereplaats in het legioen met-patat-op-de-bank-waar-valt-er-nog-wat-te-klagen-zeikerds dan ben ik daar in dit geval graag toe bereid. Oja, even aan Jeroen persoonlijk: ik blijf dit niet doen hoor (nietsnutten opvoeden), want IK heb namelijk wel een leven. Hartelijke groet, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tot zover de bijdrage van Sonja...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sonja heeft een erg grote mond en reageert niet inhoudelijk. Verder heb ik veel ervaring met spamfilters en daarom geloof ik er niets van dat zijn reactie daar niet door zou komen.

  Beetje goedkoop allemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeroen heeft misschien wel een punt, maar de manier waarop is niet erg serieus. Sonja is ook niet erg serieus, maar de manier waarop is wel heel sterk. Nou ja, ik vind de reactie van veh wel prima en eerlijk. De vraag is verder of die blogs interessant zijn. Ik vind van wel. Anders zou ik ze niet lezen. En dat doen wij allemaal wel. Ja, ook jij, Jeroen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @JW wat is er sterk aan Sonja? Jeroen heeft zeker een punt en is hier de enige die op de zaak in gaat. Het is mij nog steeds niet duidelijk wat de VEH wil verkopen. De reactie van VEH is een politiek verhaal van veel woorden en weinig inhoud.Ik heb in blad van de VEH nog nooit iets kritisch gelezen.

  Natuurlijk zitten er bij VEH een aantal mensen die een zeer goed salaris verdienen en dat graag zo willen houden. Het wordt tijd voor jong en progressief bloed. Allemaal mensen van de 40+ status quo....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu had ik een reactie op dit alles geschreven, maar die is weer gebounced door een of andere error bij Google. Ik blijf niet aan de gang...

  @Rob: dank voor je reactie. Ik ben me terdege bewust van de door jou genoemde zaken die VEH heeft bereikt, maar wat mij betreft blijft het 'gerommel in de marge'. Er is geen invloed op de mechanismen op de woningmarkt die er werkelijk toe doen. Al vindt je mijn aanpak schreeuwerig of drammerig, de aanpak van VEH zal ook geen zoden aan de dijk zetten omdat wordt nagelaten 'de achterban' daadwerkelijk te mobiliseren voor een nieuwe structuur op de woningmarkt. Een andere aanpak is sowieso nodig. Grondhandelaren en mannen als Eelco Brinkman lachen zich de ballen uit hun broek omdat VEH wel de potentie heeft een grote partij te worden in de discussie, maar nalaat om dat werkelijk te doen. Je zal het er uiteraard niet mee eens zijn...

  @Sonja: wat fijn dat je hier zo'n zinnige en inhoudelijke reactie toevoegd. Als over een aantal jaren je je loopt te beklagen omdat je kinderen met hun 40-ste nog in huis wonen omdat ze geen eigen woning kunnen kopen, denk dan nog eens aan mij. En bedenk dan ook dat jij zelf ook iets had kunnen doen, in plaats van hier mensen afzeiken en je bezig houden met 'je mooie leventje' dat wordt bekostigd uit de spaarpot van je eigen kinderen en kleinkinderen.

  BeantwoordenVerwijderen