donderdag 2 september 2010

Het zetduiveltje en de hypotheekgarantie

Vandaag kunnen onze leden genieten van het gerestylde Eigen Huis Magazine. De veranderingen vallen samen met de introductie van onze nieuwe huisstijl, binnenkort gevolgd door een nieuwe website. Reden tot vreugde, maar in de hectiek van verandering gaat er wel eens iets mis. Zo staat vandaag in het vernieuwde Eigen Huis Magazine te lezen dat in de eerste helft van dit jaar 600.000 huishoudens een beroep hebben gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie. Dat klopt niet.

In de eerste helft van 2010 zijn 60.000 hypotheken met NHG afgesloten. En er zijn 600 verliesdeclaraties ingediend als gevolg van een restschuld bij gedwongen verkopen. Het zetduiveltje heeft dus flink toegeslagen in Eigen Huis Magazine. De nullen van 60.000 en 600 zijn gecombineerd en vormen zo een onzinnig bericht. Onze verontschuldigingen daarvoor. Aan de lezer én aan de NHG, met wie Vereniging Eigen Huis een voortreffelijke relatie onderhoudt.

Misschien was het ook wel een beetje een kwestie van wishful thinking, 600.000 huishoudens die in een gegeven jaar de weg vinden naar de Nationale Hypotheek Garantie. Want dat heel veel huizenbezitters zo verstandig zijn in een stagnerende woningmarkt een hypotheek met NHG-garantie afsluiten, is uiteraard een ontwikkeling die ik toejuich. Het bewijst dat de NHG steeds meer een marktstabiliserend instrument is. Binnen de NHG-kostengrens van 350.000 euro wordt op dit moment bijna 80% van de aankopen van woningen gefinancierd met NHG. In de afgelopen jaren was dat gemiddeld 50%.

Ook hypotheekverstrekkers zijn gebaat bij de hogere NHG-grens, omdat de terugbetaling van de hypotheek bij gedwongen verkoop – onder voorwaarden - wordt gegarandeerd door een waarborgfonds. Vereniging Eigen Huis dringt al sinds het begin van de crisis aan op maatregelen die een stimulerende werking hebben op de woningmarkt. De vereniging is daarom blij dat het kabinet heeft besloten de kostengrens van 350.000 euro ook voor 2011 te handhaven. Samen met de andere maatregelen die het demissionaire kabinet heeft afgekondigd, waaronder een verlaging van de BTW op verbouwingen, krijgt de woningmarkt een broodnodig steuntje in de rug.

Samenvattend doet het ons deugd dat steeds meer huizenkopers de weg naar de NHG weten te vinden. Maar het is natuurlijk de failliet van de NHG als 600.000 huishoudens inderdaad een beroep doen op de garantie door bij het instituut aan te kloppen om hun restschuld dan maar over te nemen. In dit ondenkbare geval geval zou de Nederlandse woningmarkt in een rampenscenario zitten en de Nederlandse economie zou op sterven na dood zijn. Zeg maar dood.

Marlies E.C. Pernot is algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis

10 opmerkingen:

 1. fantastisch, iedereen is gebaat bij nog meer NHG: huiseigenaars, banken, hypothekers enz. Mooi dat er regelingen bedacht kunnen worden waar iedereen financieel van profiteert. En dat we zo met een inleg van slechts een half miljard euro voor meer dan 100 miljard euro aan hypotheken kunnen garanderen.

  voor niets gaat de zon op, blijkbaar geldt dit ook voor de huizenmarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig blijft het aantal verliesdeclaraties relatief beperkt tot op heden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kostelijke reactie, Anoniem #1.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. aanvulling op 1/2, just in case:

  in een stijgende markt is het aantal verlies declaraties altijd beperkt; het probleem begint pas na pakweg 2 jaar daling (misschien 3 jaar nu, vanwege alle overheidssteun om het probleem onder het vloerkleed te houden).

  Het Amerikaanse subprime model was super degelijk zolang de huizenprijzen minimaal 2% per jaar stegen; minder dan 2% was in tientallen jaren niet voor gekomen, dus daar hield niemand rekening mee. We weten allemaal hoe dat uitpakte.
  De WeW calculatie is m.i. nog optimistischer dan 'subprime'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toetsing op voorwaarden volgt toch pas wanneer er een beroep op NHG gedaan wordt? Wellicht zijn de voorwaarden door kredietverleners wat ruimer geïnterpreteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geachte mevr. Pernot,

  Het enige waar ik als starter echt mee word geholpen is een snel dalende en daarna stabiliserende huizenprijs. Al die garanties bewerkstelligen precies het omgekeerde en stellen de onvermijdelijke correctie uit.
  Veel "starter" die nu kopen zullen daar straks voor moeten boeten........

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De enige die echt met een hogere NHG garantie worden geholpen zijn de huidige huizenbezitters.
  Laat de starters maar de rekening betalen!?
  Stop de onzin van de stimuleringen en subsidies nou eens, echt ongelooflijk dat je dit uberhaupt nog moet uitleggen / verdedigen bij mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De NHG-garantie is vooral nodig om de in de woonglossy's als het vernieuwde VeH-magazine gepropageerde natte woondromen van zogenaamd geslaagde woonconsumenten te ondersteunen, op kosten van de gemeenschap. Het is allemaal wel erg leuk en nieuw.
  Ga eens een artikel + foto in uw blad plaatsen van iemand die al 20 jaar dezelfde badkamer heeft en hier heel tevreden en goedkoop mee is. Dan geeft u ook eens een ander politiek signaal (keuze-optie) naar de woonconsument.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zoals u zelf al aangeeft: als maar een relatief klein deel van de huizenbezitters beroep zou moeten doen op de NHG dan zou deze stichting failliet zijn. Gelukkig staat dan ook de staat nog gereed, want die zijn in tweede instantie aansprakelijk.
  Gezien de overwaardering in de polder en de enorme, gigantische garanties die de staat dus indirect biedt, kun je de staat zelf als min of meer failliet beschouwen.
  Dat is ook de reden dat de staat, tegen beter weten in en geheel in tegenspraak tot wat onafhankelijke economen en experts beweren, zo halstarrig vasthoudt aan de HRA en alle andere subsidiemaatregelen.
  Dit is echter alleen maar uitstel en geen afstel, want de echte problemen worden dus niet aangepakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Men kan beter de de grens van NHG terug draaien naar max € 200.000,00 komt er van zelf weer een correctie in de huizenmarkt en worden woningen weer betaalbaar

  BeantwoordenVerwijderen