woensdag 22 september 2010

Mist

Dat de derde dinsdag van september een mistig dagje zou worden, zag ik meteen toen ik gisterenochtend naar buiten keek. Ik neem aan dat dat ook de reden was van de treinvertraging van veertig minuten waarmee ik vervolgens in Amersfoort arriveerde. Het was voor mij, als oud-rijksambtenaar, raar om voor het eerst sinds jaren Den Haag op Prinsjesdag te verlaten. Aan de andere kant: mijn collega's van Vereniging Eigen Huis en ik moeten op zo'n dag vanzelfsprekend, voor onze leden en potentiële leden, de begrotingsstukken beoordelen. Namelijk op de effecten die aangekondigde maatregelen hebben voor de woningmarkt en voor de ruim 4 miljoen Nederlandse huishoudens met een eigen woning. En dat gebeurt al 36 jaar vanuit Amersfoort.

We hadden niet verwacht veel nieuws in de begrotingsstukken aan te treffen, laat staan grote vergezichten. Dat kan ook moeilijk als het kabinet demissionair is en bovendien zijn beleidsmatige nalatenschap op onderdelen de afgelopen tijd al consequent naar de pers heeft gebracht.

Dus waren we niet verbaasd, maar nog steeds verheugd, de al aangekondigde maatregelen terug te lezen waarvoor Vereniging Eigen Huis zelf heeft gepleit. Zoals de BTW-verlaging voor verbouwingen, de verlenging met 1 jaar van de verhoogde NHG-grens (350.000 euro) en de verlenging van de periode waarin mensen de hypotheekrente kunnen aftrekken voor hun onverkochte oude woning (van 2 naar 3 jaar).

En evenmin waren we verbaasd, maar nog steeds wel verdrietig, dat het demissionaire kabinet definitief de ondersteuning van koopstarters heeft beëindigd. Terwijl deze ondersteuning naar verhouding weinig geld kost, maar wel een enorm gunstig effect kan hebben op de doorstroming op de woningmarkt. Maar goed: verbaasd waren we dus niet.

In de trein terug vond ik wel het bericht Oppositie mist 'echte hervormingen' op nu.nl verbazingwekkend. Het is toch algemeen bekend dat we het voor echte hervormingen moeten hebben van een nieuw kabinet? Zodra dat kabinet er is, zullen we de coalitieplannen dan ook met meer spanning lezen dan de stukken van vandaag. Gezien de grote problemen op de woningmarkt, zoals beschreven in ons visiedocument Woningmarkt in beweging kunnen echte hervormingen daarbij niet worden gemist. Voor zo'n ingrijpende operatie, die bovendien jarenlang moet worden volgehouden, zijn daarnaast de deskundige inbreng en de steun van maatschappelijke partijen op de woningmarkt onmisbaar. Vandaar ons pleidooi tot de oprichting van een Stichting van het Wonen, naar het voorbeeld van de Stichting van de Arbeid. Een nieuw kabinet dat een dergelijk schot voor open doel mist, dát zou ons pas echt verbazen.

2 opmerkingen:

 1. U detecteert wel dat er problemen op de woningmarkt zijn, maar juicht overheidsinitiatieven toe die die problemen juist versterken.

  1) "verlenging van de periode waarin mensen de hypotheekrente kunnen aftrekken voor hun onverkochte oude woning".

  Dat lijkt allemaal heel fijn voor de woningbezitter, maar is een zeer schadelijke maatregel. Het geeft de woningbezitter namelijk een vrijbrief om lang vast te houden aan een onrealistisch hoge vraagprijs. Beter is om de periode te verkorten naar 6 maanden. Dat zorgt ervoor dat woningen met een realistische prijs in de markt worden gezet, dan ook op korte termijn verkocht kunnen worden, en zo de doorstroming op gang houden. Deze maatregel houdt de woningmarkt op slot, zeer ondoordacht.

  2) "En evenmin waren we verbaasd, maar nog steeds wel verdrietig, dat het demissionaire kabinet definitief de ondersteuning van koopstarters heeft beëindigd."

  Dat is dan weer een lichtpuntje. Het moet eens afgelopen zijn met al die zogenaamde 'steunmaatregelen' waarbij starters een financiële molensteen om hun nek krijgen gehangen waar ze hun hele leven nooit meer vanaf komen. Stoppen met al die verkwisting van algemene belastinggelden, slechts bedoeld om de starter financieel richting de markt te duwen. Wacht nu maar gewoon eens af tot de markt beseft dat er alleen nog maar woningen worden verkocht als de markt richting de financiële mogelijkheden van de starters opschuift, niet andersom!

  3) "de verlenging met 1 jaar van de verhoogde NHG-grens (350.000 euro)"

  Hoe zit het nu eigenlijk met de eigen verantwoordelijkheid van de woningbezitter? Ook hier weer hetzelfde argument als onder 1). Als het echt misgaat met de financiën (werkeloos, scheiding), en het huis wellicht op termijn verkocht moet gaan worden, dan is er geen enkele reden om de schulden minimaal te houden door snel te verkopen. De verkoper kan wederom zijn woning tegen een onrealistisch hoge prijs aanbieden en gokken op een of andere gek die toch De Hoofdprijs wil betalen. Gaat het alsnog mis, dan draait ome NHG wel voor de schulden op. NHG belemmert dus het nemen van de eigen verantwoordelijkheid, en volgens beschreven mechanisme ook de doorstroming op de woningmarkt.

  Kortom, als we het toch over 'mist' hebben: het wordt tijd dat de overheid zich volledig terugtrekt uit de woningmarkt, en daarmee de mist van allerhande manipulatieve regelingen en garanties optrekt. Dan wordt gewoon weer duidelijk wat een woning waard is en wat de risico's zijn, en kan de prijs naar een zodanig niveau dalen dat ook de gewone man een woning kan kopen én netjes binnen 30 jaar kan aflossen. Een eigen huis is pas een eigen huis als het niet strikt wordt gehuurd van de bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal eens met Jeroen. Als de overheid de markt weer op gang wil brengen kan zij beter de overdrachtsbelasting afschaffen. Dat is ook beter voor de mobiliteit.
  Het verlengen van de dubbele HRA is helemaal een schandalige maatregel. Dit is speculeren op de huizenmarkt op kosten van de belastingbetaler.
  Als een woning na 3 jaar nog steeds niet verkocht is, dan is de vraagprijs veel te hoog. Waarom zou de overheid nog langer vasthouden aan deze vraagprijs willen faciliteren?

  BeantwoordenVerwijderen