vrijdag 26 november 2010

30 miljoen in de plooien van een winterjas

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de afgenomen mogelijkheden die mensen met een 'laag middeninkomen' hebben om een eigen woning te kopen. Door de schaarste op de koopwoningmarkt zijn de prijzen de afgelopen decennia gestegen naar een niveau dat voor veel koopstarters moeilijk betaalbaar is. Sinds de crisis zijn geldverstrekkers en toezichthouders bovendien voorzichtiger geworden, waardoor kopers minder gemakkelijk aan een hypotheek kunnen komen.

Een probaat middel
Daarnaast heeft het vorige kabinet ook nog de koopsubsidie en de startersleningen laten stilvallen. Het budget was op en daarmee basta. Terwijl voor een relatief kleine investering heel veel koopstarters geholpen kunnen worden. Een starterslening kan net het verschil betekenen tussen geen of wel een eigen woning kunnen kopen. Hulp aan starters is bovendien een heel probaat middel om meer beweging te krijgen op de woningmarkt. Als starters een koopwoning kunnen aanschaffen, kunnen de verkopers ook weer verder. Dit leidt dan soms tot zes of zeven verhuizingen. Tel uit je winst.Of liever gezegd: tel uit je verlies als je de hulp aan starters stopzet.

Een brief aan de tweede kamer
In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer heeft een aantal organisaties, waaronder Vereniging Eigen Huis, maar weer eens stevig aan de bel getrokken. Er zit inmiddels een nieuwe Tweede Kamer. En een nieuwe minister is verantwoordelijk geworden voor 'wonen'. Namelijk de heer Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dus hij mag volgende week bij de behandeling van de BZK-begroting duidelijk maken of hij al dan niet de startersleningen nieuw leven inblaast met een bedrag van 30 miljoen.

De weeffout is goeddeels gerepareerd
Vereniging Eigen Huis heeft er in juli nogal een punt van gemaakt dat de toenmalige startersleningen eigenlijk te ruimhartig werden uitgedeeld. In een aantal gevallen is een te hoge starterslening verstrekt, waardoor minder mensen geholpen konden worden. Deze weeffout is inmiddels goeddeels gerepareerd, zodat met de gevraagde 30 miljoen een nóg groter effect kan worden behaald. Vereniging Eigen Huis houdt overigens de vinger wel aan de pols.

Ook de particuliere koopwoningmarkt
De verkoop van corporatiewoningen aan huurders wordt zoals bekend effectief ondersteund met instrumenten als Koopgarant en de StartersRenteRegeling, Het is van groot belang dat starters met een ´laag middeninkomen´ ook op de particuliere koopwoningmarkt de ondersteuning krijgen die hen in staat stelt een eigen huis te kopen. We hopen dat ook de nieuwe Tweede Kamer en de nieuwe minister hiervan het belang inzien. Als dat het geval is, dan mag een bedrag van 30 miljoen geen bezwaar zijn. Die vindt Donner dan gemakkelijk in de plooien van zijn winterjas. Met excuus voor dit Haagse jargon.

13 opmerkingen:

 1. Nee, nee, nee, en nog eens nee! Stop nu toch eens met dat leuren voor ondersteuning van het grootste pyramidespel ter wereld:

  "Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de afgenomen mogelijkheden die mensen met een 'laag middeninkomen' hebben om een eigen woning te kopen."

  Dat komt niet omdat die mensen met een laag middeninkomen te weinig geld hebben, maar omdat de woningprijzen domweg te hoog zijn. Daar zouden we ons eens meer zorgen over moeten maken.

  Die startersleningen lijken allemaal heel logisch en nobel, maar starters zijn er uiteindelijk helemaal niet mee geholpen: ze worden met torenhoge hypotheken opgezadeld die de eigen normen van de bankensector ver overschrijden, en die voor hun nauwelijks meer aflosbaar zijn. Het daadwerkelijk bezitten van een eigen woning verdwijnt daarmee steeds verder achter de horizon.

  De enige oplossing is dat de prijzen naar een niveau dalen dat betaalbaar én aflosbaar is. Ik begrijp het wel, zo'n prijsdaling is tegen de belangen van VEH. Maar dat VEH hier telkens eenzijdige voorstellen propgeert die onmiskenbaar ten doel hebben het huidige prijsniveau in stand te houden:

  * nu weer startersleningen
  * vorige week de overdrachtsbelasting
  * en het afkeuren van de Eerste Kamer motie om HRA aan te pakken

  en daarnaast hoog opgeeft van een 'integraal plan voor aanpak van de woonmarkt', dat is op z'n minst "niet chique" te noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh oh oh en nog eens oh! Jeroentje jeroentje, wat vind jij volgende week in je schoentje?

  Een hele grote pot
  voor als je weer eens azijnpissen mot

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach ach S.K.
  Ik geef je toch wel na
  dat ik onder de indruk ben wellicht
  van je inhoudelijk sterke bericht.

  Maar als je nog eens wat bedenkt
  wacht dan toch even een moment
  voordat je over anderen begint te huilen
  en zo het blog zit te vervuilen.

  Weltrusten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het geheel eens met de steling van Jeroen. Correctie in de markt! Er zit nog steeds te veel lucht in de verkoopprijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. korte reactie op de blog van Rob Mulder:

  Lapmiddel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'Je kunt een paard wel het water in trekken, maar niet dwingen dat het drinkt'.

  Bij de aankoop van een huis gaat het vooral om vertrouwen. Het vertrouwen in de woningmarkt is ontzettend laag. Het vertrouwen komt pas weer terug als mensen zekerder zijn over onder andere:
  -hun baan,
  -zeker zijn wat er met de komende 10 a 20 jaar gaat gebeuren met de hypotheekrenteaftrek,
  -wat er gaat gebeuren met overdrachtsbelasting.

  Ondertussen zien steeds meer consumenten, ondanks de propaganda van NVM en kabinet, dat er structurele problemen zijn op de woningmarkt. Echter, politieke partijen durven niet de problemen aan te pakken, omdat het kiezers kost en bij de VEH, leden kost. De kernproblemen van de woningmarkt worden hierdoor alleen maar vooruit geschoven en groter gemaakt.

  En ook al zou de rente nog halveren of krijgen ze een starterslening, dan nog willen veel mensen geen geld lenen. Daar zijn ontzettend veel voorbeelden van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja Rob, waar zijn je plannen voor een 'integraal plan voor aanpak van de woonmarkt' gebleven?

  Lobbyen gaat het binnenkort verliezen van de financiële markten. Dan zakt de boel alsnog in elkaar en gaan de Nederlanders zich afvragen waarom zij zoveel moesten betalen voor hun kleine huisje.

  Wie zitten daar achter? Wie zijn daar de afgelopen jaren veel beter van geworden?

  Succes met lobbyen....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De politiek zal de problemen niet oplossen, want het zijn problemen tussen particulieren (kopers, verkopers en banken). Terecht dat de boel nu stilstaat, want straks komt de grote genadeklap. Dat voelen de belanghebbenden heel fijn aan. Zeker als alle correctiemogelijkheden worden genegeerd.

  De politiek heeft geen problemen met de huidige woningmarkt, zoals het nieuwe regeerakkoord al heeft aangegeven. De politiek is er om macht te vergaren, en hoe, het onderwerp, doet er niet zoveel toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lapmiddelen zijn nu inderdaad ver op. Daling zal niet tegen te houden zijn. Heb op mijn blog een vrij uitgebreid stuk geschreven over de verwachtingen van 2011.

  Ik denk dat de Staat geen financiele ruimte meer heeft om de markt hoog te houden en dat je de komende tijd een marktwerking gaat zien. Naar beneden, niet naar boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat voor een gieren pakken hier samen boven de woningmarkt? Ruik ik het sentiment van gemiste kansen? Jongens (meisjes?) jullie steken je energie in de verkeerde zaken. Ga geld verdienen en zorg dat je een huis kunt kopen, zoals ik gedaan heb. Altijd raak, zelfs als de woningmarkt volgend jaar in elkaar stort, scoor op den duur nog goed. En dan heb ik het nog niet eens over het woonplezier. Reageren hoeft niet hoor, want als ik dit allemaal zo lees, laten de antwoorden zich wel raden. Good luck!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. weg met koopsubsidie en andere lapmiddelen. Laat de markt het werk doen. Wel aanbod maar geen kopers die het kunnen betalen dan is eht een kwestie van geduld. Verkopers willen wel graag verkopen dus op een gegeven moment zakt de prijs. Vergeet niet wij zitten op moment in een markt waar de koper het laatste woord heeft. Geduld is ene schone zaak

  BeantwoordenVerwijderen
 12. woonplezier, wooncarrière, enz woorden van praatjesmakers zoals makelaars en interieur specialisten.

  Zij zullen hun geld in de toekomst moeten gaan verdienen met werken. Parasiteren is er nu niet meer bij....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik begin een beetje moe te worden van deze PLUGGER.
  Wiens belangen worden eigenlijk door de VEH behartigd? Als ik de blogs van Rob Mulder lees alleen die van de verkopers/uitstappers en de makelaardij (en leveranciers).

  Het overwaarde feest is afgelopen. Stop eens met het zoeken naar nieuwe slachtoffers voor dit grootste piramidespel allertijden.
  Denk liever na over een goede strategie voor de langere termijn. We moeten eerst even de pijn pakken voor we weer verder kunnen. Verder opblazen van de luchtbel maakt alleen het toekomstige slagveld groter.

  BeantwoordenVerwijderen