donderdag 30 december 2010

Weg sneeuwbaleffect

In het FD las ik maandag een interessante column over energiesubsidies. De columnist had dit jaar diverse verbouwingen aan zijn woning verricht, waarbij hij er tot drie keer toe achter kwam dat er ‘toevallig’ een bepaalde stimuleringsregeling van toepassing was. Zo kwam hij in aanmerking voor de btw-verlaging, de subsidie op isolatieglas en een gemeentelijke subsidie voor een nieuwe HR-ketel.

Bezuinigingen op energiesubsidies
In 2009 en 2010 waren er diverse energiesubsidies om eigenwoningbezitters te verleiden hun woning energiezuiniger te maken. Nu, eind 2010, zijn zo’n beetje alle subsidies uitgeput. En gezien de bezuinigingen die het Rijk moet doorvoeren, zullen we weinig subsidies meer terugzien.

Meer met minder
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat in 2011 mogelijk wel de Rijkspremie Meer met Minder wordt voortgezet. Dit is een algemene subsidie van maximaal € 750 voor eigenwoningbezitters die energiebesparende maatregelen aan hun woning treffen. Ik begrijp heel goed dat de middelen voor het stimuleren van energiebesparing voor de overheid het komend jaar beperkt zijn. Echter, laat ze dan de middelen die ze hebben zo effectief mogelijk inzetten.

Maatwerksubsidies
We hebben in de markt nagevraagd hoeveel huishoudens nu extra in actie komen door de Rijkspremie Meer met Minder. Dit blijkt zo'n 20% te zijn. Minister Donner zou er veel beter aan doen zijn pijlen voor 2011 in ieder geval op de maatwerkadviessubsidie te richten. Het balletje begint namelijk te rollen bij bewustwording. In 2010 is deze subsidie uiterst effectief gebleken. Er zijn 50.000 adviezen gesubsidieerd. Uit ervaring blijkt dat 50% daarvan ook daadwerkelijk voornemens is in actie te komen. Zonder subsidie, blijkt uit marktervaring zullen er 95% minder maatwerkadviezen worden aangevraagd. Weg sneeuwbaleffect!

Effectieve middelen
En als er naast budget voor de maatwerkadviessubsidie nog meer middelen zijn, dan is het vrij logisch om ook de Meer met Minder premie in stand te houden. Want de combinatie van beide regelingen is natuurlijk nog sterker. Maar het begint in ieder geval bij het maatwerkadvies!

2 opmerkingen:

 1. Laten we voorop stellen dat we als maatschappij wel wat moeten met een duurzaam energiebeleid. Wat alleen jammer is, is dat via subsidies algemene belastinggelden worden herverdeeld over grote groepen mensen die die maatregelen ook wel zonder subsidie kunnen bekostigen. Hele lage inkomens zullen vast ook wel iets willen doen, maar zelfs met subsidie kunnen ze de boel niet bekostigen terwijl ze via de inkomstenbelastingen wel bijdragen aan de subsidies van mensen die wel de financiële mogelijkheden hebben. Subsidies zoals die nu zijn vastgesteld zijn dus ronduit oneerlijk (net zoiets als HRA...). Kappen dus met al die onzinsubsidies en wat beters bedenken.

  Verder lees ik een heel hoog "Wij van WC-eend..." gehalte in je stuk. VEH schrijft een brief naar kamerleden om de maatwerkadviessubsidie in stand te houden, die je natuurlijk bij VEH zelf kan laten verzorgen!

  Uit je formulering maak ik trouwens niet op dat een en anders daadwerkelijk zo effectief is als je beweert, of ik heb je verkeerd begrepen. Je schrijft: "Uit ervaring blijkt dat 50% daarvan ook daadwerkelijk voornemens is in actie te komen." Die andere 50% doet dus bij voorbaat niets met het advies, terwijl van de groep die _voornemens_ is ook zeker de helft uiteindelijk niets zal doen. Onder de streep subsidiëren we ons dus een ongeluk aan adviezen waar maar in een kwart van de gevallen iets mee wordt gedaan. Zonde van het geld...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Chris Bruijnes (Meer Met Minder)3 januari 2011 om 14:38

  In een document getiteld: 'Energiebesparing in de bestaande bouw'van het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen (september 2010) stelt de Vereniging Eigen Huis het volgende voor:
  "Eén landelijke subsidiepot. Het zou veel duidelijker zijn als de vele gemeentelijke, regionale en landelijk subsidiepotten die er nu zijn worden opgeheven en overgaan in één landelijke subsidiepot. Uit deze pot kunnen dan diverse energiebesparende of energieopwekkende maatregelen subsidies worden verstrekt. Het is van belang det men pas subsidie kan aanvragen als voor de maatregelen een offerte is aangevraagd. Daarmee groeit de kans op daadwerkelijke uitvoering en daarmee ook de kans op aanspraak op de subsidie".

  Zet dat eens af tegen het betoog in de blog om vooral het maatwerkadvies te subsidiëren. De koers is nog niet helemaal vast bij VEH. Bovendien is de Meer met Minder premie eerder in 2010 onderzocht ( samen met het ministerie en agentschapnl) en vastgesteld dat 70% van de afnemers aangeeft eerder of extra maatregelen te hebben genomen dankzij die regeling.

  BeantwoordenVerwijderen