vrijdag 17 december 2010

Schandelijk en verwerpelijk

Een directeur-generaal spreekt altijd namens zijn of haar minister. Zo zit dat staatsrechtelijk in elkaar. Als een directeur-generaal iets "schandelijk en verwerpelijk" noemt, dan noemt dus zijn of haar minister datgene "schandelijk en verwerpelijk". En in dit geval terecht!

Heel Nederland in een sociale huurwoning
Plaats van handeling: het Krasnapolsky hotel in Amsterdam. Daar vond gisteren een congres plaats over 'trends in de woningmarkt'. Zoals altijd ging het ook weer over de 33.000 euro grens die Brussel en Den Haag de woningcorporaties opleggen bij de toewijzing van 90 procent van hun sociale woningen. Eigenlijk bedraagt deze grens 33.614 euro en hij geldt vanaf 1 januari 2011. Veel corporaties vinden deze grens niets, want hun doelgroep wordt er kleiner door. En de corporaties willen het liefst dat heel Nederland in een sociale huurwoning woont, zo lijkt het soms.

Aan hun laars lappen
Enfin, bij sommige corporatiedirecteuren is deze wens zo sterk dat ze besloten hebben de 33.000 euro regel maar gewoon aan hun laars te lappen. Ze zien wel wanneer de bekeuring op de deurmat ploft. En dit vindt minister Donner, bij monde van zijn directeur-generaal Wonen, Wijken en Integratie, dus "schandelijk en verwerpelijk".

Eens met de minister
Ik vind het zelf nogal grote woorden, die ik liever reserveer voor bijvoorbeeld het gedrag van de grote banken, dat ertoe leidt dat de Nederlandse consument een hogere hypotheekrente moet betalen dan zijn Belgische, Franse en Duitse evenknie. Maar afgezien van de woordkeuze ben ik het wel helemaal met de minister eens. Waar blijven we in Nederland als sociale instellingen als woningcorporaties, met een publieke taak, die ook nog eens werken met maatschappelijk opgebouwd kapitaal, de wet- en regelgeving gewoon links zouden laten liggen?

Sancties
Nog interessanter is overigens wat de sancties zullen zijn als woningcorporaties toch over de schreef gaan. Daar wilde minister Donner, bij monde van zijn directeur-generaal, op het congres in Amsterdam niet op vooruitlopen. Voorlopig ging de minister ervan uit dat woningcorporaties dergelijk "schandelijk en verwerpelijk" gedrag niet daadwerkelijk zullen gaan vertonen.

Bemoedigend
Het debat in Amsterdam werd geleid door directievoorzitter Jim Schuyt van woningcorporatie De Alliantie. Tot geruststelling van minister Donner, in de persoon van zijn directeur-generaal, was Schuyt het geheel met hem eens. Voor burgerlijke ongehoorzaamheid zei Schuyt totaal niets te voelen. Ook hij vond dit type gedrag verwerpelijk. Nu is het helaas niet zo dat één corporatiedirecteur altijd voor de gehele sector spreekt, maar toch zijn de uitspraken van Schuyt bemoedigend. Het is te hopen dat, in de rechtsstaat die Nederland gelukkig is, de meerderheid van de corporaties er net zo over denkt. Dan wel op 1 januari aanstaande eieren voor zijn geld kiest. En zich toch maar gewoon blijft houden aan de wet- en regelgeving zoals die in Nederland nu eenmaal geldt.

3 opmerkingen:

 1. Mooi zo Rob, pak ze! De woningcorporaties hebben zich aan de, naar mijn mening nog veel te slappe, regels te houden en dienen zich terug te trekken uit de 'lucratieve' 'markt' voor duurdere woningen. Als wij, als ontwikkeld land, ons als doel stellen dat we het hier zo goed voor elkaar hebben dat misschien 15% van de huishoudens (financiële) hulp zouden moeten krijgen bij het vinden van huisvesting, dan is daarmee dus meteen het speelveld bepaald voor de corporaties.

  Hopelijk komt Donner met behoorlijke boetes als die uitgedeeld moeten worden. Niet zoiets als zo'n boete van 30.000 euro die ABN-AMRO bijvoorbeeld afgelopen week kreeg vanwege hun hypotheekdossiers. Ik kan me voorstellen dat de hoge heren in de top na het uit de ogen wegvegen van de slappe lach ook nog even een droge pantalon zijn gaan regelen... Dus laat Donner zich slechts het hoofd breken over welk getal er voor die 6 nullen komt als de boete moet worden vastgesteld :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Slap gelul van de voorgaande heren. Ze mogen wel heel slechte ervaring hebben gehad met corporaties of dat ze een beetje jaloers zijn dat corporaties na de brutering, lees privatisering, hun broek hebben op gehouden en hun maatschappelijke taak meer dan voorheen hebben waar gemaakt. Hoe vaak hebben corporaties in neergaande economie gezorgt dat de bouw aan het werk bleef omdat commerciele beleggers het dan aflaten. Ik weet niet wat Rob tegen corpoarties heeft maar er klopt iets niet. Zeg nu eerlijk wat je dwars zit en schop niet altijd zo tegen deze sector aan die voor de bouw en de primaire doelgroep zorgt dat we met z'n allen een goede woning hebben. Dus hou nu eens op met dat goedkoop gelul.

  De tevreden huurder

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Uit donderdag vrijgegeven cijfers van het Basels Comité blijkt dat de kredietgroei in Nederland sneller en langduriger boven de groei van het bruto nationaal inkomen is uitgekomen dan in de meeste andere ontwikkelde landen. Bovendien is het totale uitstaande krediet twee keer zo hoog als het nationale inkomen in Nederland en daarmee een van de hoogste ter wereld.'
  fd.nl

  'Ik vind het zelf nogal grote woorden, die ik liever reserveer voor bijvoorbeeld het gedrag van de grote banken, dat ertoe leidt dat de Nederlandse consument een hogere hypotheekrente moet betalen dan zijn Belgische, Franse en Duitse evenknie'

  Ik weet wie jouw salaris indirect betalen. Je kunt zo de politiek in, bij het CDA en de VVD verkondigt men ook dit soort praat om er electoraal gewin uit te halen. Zo doorzichtig...

  BeantwoordenVerwijderen