woensdag 19 januari 2011

Blowing in the wind

Bob MaasJe kan het uit bescheidenheid eigenlijk niet zeggen, maar ik zeg het toch. Vereniging Eigen Huis heeft altijd gelijk. En krijgt ook altijd gelijk. De geschiedenis toont dat namelijk aan. Alle kleine en grote misstanden op de woningmarkt die vereniging ooit heeft aangekaart, zijn vroeg of laat tot een oplossing gekomen. Denk bijvoorbeeld aan grote zaken uit het verleden zoals het prijskartel van makelaars en notarissen, de verborgen risico´s en kosten van beleggingshypotheken en woekerpolissen, de provisiegedreven adviezen van financiële tussenpersonen en zo kan ik nog wel even doorgaan. In alle gevallen is er een resultaat bereikt waardoor de positie van onze leden – eigenwoningbezitters – er beter op werd.

Wie niet wil luisteren
Het kan even duren, soms wel meer dan 20 jaar, voordat Vereniging Eigen Huis haar gelijk krijgt. De schade en schande voor de betrokkenen is groter naarmate de misstanden langer voortduren. Kijk naar de notaris die op aanstichting van de vereniging de titel van ‘zakkenvuller’ verwierf, vervolgens zwaar moest inleveren en zijn status als ‘notabele’ voor de eeuwigheid heeft verloren. Hetzelfde overkwam de verzekeraar die na decennia van misleidingspraktijken zijn ongenaakbaarheid voor altijd kwijtraakte en er nu een dagtaak aan heeft om te bewijzen dat hij geen boef is. Je kan dus maar beter luisteren naar de vereniging als die iets te verkondigen heeft.

Preventief nablussen
Ook op dit moment speelt er iets vergelijkbaars. Dat betreft de zorg over al te hoge hypotheken en de risico’s die huizenkopers lopen. Vereniging Eigen Huis waarschuwde al meer dan tien jaar geleden voor het grote gemak waarmee hoge hypotheken werden verstrekt. De woningmarkt ging op dat moment bijna door het plafond. Het had op dat moment dus best een tandje minder gekund. Maar de waarschuwing van de vereniging werd in de wind geslagen. In dit licht is het bijna vermakelijk om te zien hoe de AFM en de minister van Financiën anno 2011 aan het ‘preventief nablussen’ zijn geslagen met hun plan om een rem te zetten op het verstrekken van tophypotheken. Mosterd na de maaltijd en nu doet zo’n maatregel meer kwaad dan goed. Hadden ze toen maar geluisterd.

In de wind slaan
Er zit dus een zekere voorspellende waarde in de acties van de vereniging. Eerder in de crisis hebben we actie gevoerd voor het veiligstellen van de hypotheekrenteaftrek en verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot 350.000 euro. Daarin zijn we geslaagd.
Nu pleit Vereniging Eigen Huis voor het afschaffen van de overdrachtsbelasting. En voor de langere termijn voor een goed, allesomvattend plan om de woningmarkt beter te laten functioneren. Ik voorspel u: het komt eraan. Alleen wanneer? Dat ligt er aan hoe lang de adviezen van de vereniging op dit punt in de wind worden geslagen. Om met de vermaarde Bob Dylan te spreken “the answer is blowing in the wind”.

3 opmerkingen:

 1. Overdrachtsbelasting weg is een goede drempelverlagende oplossing. Ook leuk voor gemeenten als er weer wat verkocht wordt. Ik hoop alleen dat de centrale belastingdienst eens wil matigen in plaats van inruilen en tegelijkertijd de algehele belastingdruk verhogen. Voor de geinteresseerden: kijk eens hoeveel de belastingdruk in de periode 2005-2008 verhoogd is op de website van het CBS. Goed stuk van Bob Maas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmm... Het sec bepleiten van afschaffing van ovedrachtsbelasting is een slecht plan. Als dat eenmaal doorgaat zal het als een 'verworven recht' en behorend bij de status quo worden beschouwd en blijft er bij het integrale plan niets meer over om uit te ruilen, zoals bijvoorbeeld HRA tegen overdrachtsbelasting.

  Door steeds maar een enkel aspect uit te melken (eerst HRA en NHG, nu weer overdrachtsbelasting) maakt VEH zich schuldig aan hetzelfde soort 'beleid' als waar ze de overheid van beticht: ongestructureerd en daardoor visieloos. Stop dus met die deel'adviesjes' en ga nu eens echt keihard voor dat integrale plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afschaffen/verminderen overdrachtsbelasting moet altijd gepaard gaan met afschaffen/verminderen HRA of afschaffen aflossingsvrij o.i.d.. De huizenprijzen moeten namelijk juist naar beneden, dat is deel van het probleem.

  BeantwoordenVerwijderen