vrijdag 21 januari 2011

Woonvisie te beperkt

Gisteren viel mijn oog op de krantenkop 'Woonvisie te beperkt'. Deze kop impliceert twee zaken. Ten eerste dat er een woonvisie is. En ten tweede dat deze kennelijk te beperkt wordt gevonden.

Nogal voorbarig
Ik was even verbaasd. Het kabinet heeft toch nog helemaal geen woonvisie? Minister Donner heeft een dergelijke visie weliswaar aan het parlement toegezegd. Maar deze laat vermoedelijk nog minstens een paar maanden op zich wachten. En hoe kun je een visie die er niet is, te beperkt vinden? Dat lijkt nogal voorbarig. Toen ik het artikel las, zag ik echter al snel dat het een citaat betrof van de D66-fractie in de Amersfoortse gemeenteraad. Zoiets had ik misschien kunnen vermoeden, aangezien ik de plaatselijke weekkrant Amersfoort Nu voor me had.

De lucht in
De gemeente Amersfoort heeft dus wél een visie. En de D66-fractie in de gemeenteraad vindt deze te beperkt. Eén van de zaken die D66 mist, is een visie over parkeerbeleid: "Gaan we de lucht in of juist de diepte in?" Daarnaast: "Wat is de visie over woonboten, woonwagens en bijzondere woonvormen?" En niet te vergeten het ouderenbeleid: "Vaak zijn alternatieve woningen nu te duur, te klein en te ver van de binnenstad. Hierdoor blijven ouderen zitten in grote woningen met een lage huur in de binnenstad." Bovendien vindt de Amersfoortse D66-fractie dat de vorige woonvisie eerst geëvalueerd moet worden om te zien of het beleid van de afgelopen jaren effectief is geweest.

Woonvisie-in-de-maak
Op nationaal niveau weten we natuurlijk nog niet waarmee minister Donner zal komen. Een evaluatie van de vorige woonvisie kan de minister overslaan, want het vorige kabinet had er geen. Het citaat hierboven over ouderen raakt echter aan thema's waar ook minister Donner niet omheen zal kunnen. Namelijk:
  • Keuzevrijheid - kunnen mensen wonen hoe en waar zij dat willen?
  • Scheefwonen - zijn mensen niet een dief van hun eigen portemonnee als zij hun goedkope huurwoning verlaten?
  • Gebrek aan doorstroming - mensen blijven zitten waar ze zitten.

Keuzevrijheid
Zoals gezegd zal de visie van minister Donner waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Keuzevrijheid, natuurlijk in alle redelijkheid, zou wat Vereniging Eigen Huis betreft een mooi centraal thema kunnen zijn voor deze visie. Want als mensen hun eigen keuzen beter kunnen realiseren (huur/koop, klein of groot wonen, in de binnenstad of juist daarbuiten) dan komt automatisch de woningmarkt in beweging. Dat gunnen we Nederland. En dat gunnen we ook minister Donner. Want een krantenkop 'Woonvisie te beperkt' - maar dan op de voorpagina van een landelijk dagblad - gunnen we hem natuurlijk niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten