maandag 7 februari 2011

Meldpunt WOZ

Vereniging Eigen Huis heeft 10 dagen geleden een Meldpunt WOZ geopend. Reden is dat wij in het afgelopen jaar tientallen klachten hebben ontvangen over hoe sommige gemeenten omgaan met bezwaren van burgers tegen de WOZ-taxatie van hun woning. Donderdag 27 januari zond het TV-programma Nieuwsuur hierover een reportage uit. Daarin komen twee leden van Vereniging Eigen Huis aan het woord die zich door hun gemeente onbehoorlijk behandeld voelen.

Blind afwijzen
Wat is er aan de hand? Sommige gemeenten blijken niet de moeite te nemen het bezwaarschrift van burgers serieus te bekijken. Ze wijzen de bezwaren tegen de WOZ-taxatie blind af in de hoop dat die burgers het er vervolgens wel bij zullen laten zitten. Op de argumenten van burgers - waarom maken zij bezwaar tegen een in hun ogen te hoge WOZ-taxatie? - wordt niet ingegaan.

Correctie
Pas als burgers in beroep gaan bij de rechter schrikken deze gemeenten wakker. Dan bellen zij de burgers vaak op en blijkt toch een correctie op de WOZ-taxatie mogelijk. Gemeenten willen dan voorkomen dat zij daadwerkelijk voor de rechter moeten verschijnen. Dan blijkt immers dat zij niet op de argumenten van de burgers zijn ingegaan. Bij de rechter staan ze hierdoor - terecht - meteen op achterstand. Vereniging Eigen Huis vindt het een schande dat gemeenten op deze manier handelen. Het Meldpunt WOZ staat open voor eenieder die een soortgelijke ervaring heeft. Wij zullen de reacties verzamelen en nadere actie ondernemen.

Onder druk zetten
Helemaal schandalig vinden wij de voorbeelden van gemeenten die proberen burgers onder druk te zetten door er zaken bij te halen die er niets mee te maken hebben. Zoals een tuinhuisje waarvoor geen vergunning zou zijn. We hebben meldingen ontvangen van gemeenten die het op deze manier met burgers op een akkoordje willen gooien. Met behoorlijk bestuur heeft dit weinig meer van doen.

VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het Meldpunt WOZ overbodig. Directeur Ralph Pans wees in de reportage van Nieuwsuur de beschreven handelswijze van gemeenten weliswaar af. Maar gemeenten die dat doen? "Ik ken ze niet", aldus Pans. Kent u ze wel? Meld ze dan bij Vereniging Eigen Huis! Vanochtend waren al circa 300 melders u voorgegaan.

3 opmerkingen:

 1. WOZ-bezwaren moeten inderdaad juist worden behandeld. Dat neemt niet weg dat het goed zou zijn om de onderliggende problematiek eens te bekijken.

  Iemand met een woning van 3 ton die zijn WOZ 10% naar beneden krijgt via een bezwaar (10% lijkt me rijkelijk veel), bespaart pakweg 100 euro per jaar (30 euro OZB en 70 euro via HRA). We moeten ons echter afvragen of dit allemaal wel zo zinvol is. Slechts een deel van de bezwaarschriften zal succes hebben en die 100 euro per jaar kunnen besparen, maar bij een correcte behandeling zal aan elk bezwaarschrift honderden euro's aan kosten moeten worden besteedt. Ambtenaren zijn namelijk niet gratis...

  Een WOZ-bezwaar indienen wordt tegenwoordig haast als een nationale sport gezien, maar de totale opbrengsten voor de 'gelukkigen' wegen in de verste verte niet op tegen de totale kosten die gemaakt worden om dat bezwaren-circus te behandelen. Laten we het dus eens iets anders inrichten: iedereen die een bezwaar indient zal eerst 100 euro moeten overmaken om dat bezwaar uberhaupt behandeld te krijgen. Wordt je bezwaar gegrond verklaard en gaat je WOZ omlaag, dan krijg je die 100 euro terug. Anders niet.

  Ik ben absoluut geen voorstander van de WOZ en andere regelingen waarop onze overheden op middeleeuwse wijze proberen met hun grijpgrage vingertjes centen weg te halen bij 'de burgerij', maar het zou wel handig zijn als het is afgelopen met dat gratis 'prijsschieten' op de WOZ-beschikking. We hebben er niets aan als we met z'n allen de hele maatschappij nog verder op kosten jagen.

  Diegenen die graag roepen dat 'de burger altijd de mogelijkheid moet hebben om zijn recht te halen', die heeft het functioneren van een maatschappij niet helemaal begrepen. Dat 'recht halen' moet namelijk niet mogelijk zijn 'tot elke prijs', want we kunnen het gewoon niet betalen. Als het geld namelijk op is, dan moet je nog maar eens zien hoever je komt met je zojuist behaalde recht...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij een aantal gemeenten wordt gelukkig wel serieus omgegaan met de berekening van de WOZ waarde. Ik ken mensen waarvan de vrijstaande woning in 2004 nog een WOZ waarde had van 375.000 euro en nu 250.000 euro. Een daling dus van 33%!! Natuurlijk heeft dit consequenties voor de begroting van die gemeente, dat is helder. Maar die gemeente is wel realistisch. Ook de instordende verkoop van grond zal voor een gemeente een behoorlijke impact hebben op de begroting. Je kunt ook bij een gemeente de status quo niet blijven handhaven tegen elke prijs. Dat is uiteindelijk het principe van marktwerking.
  Toen aandelenhouders in 2008 veel geld verloren, werden zij ook niet gecompenseerd door de belastingbetaler.
  Het is daarom terecht dat burgers hun gemeente er op aanspreken wanneer de berekening van de WOZ-beschikking niet deugt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste heer Mulder,
  Gelukkig kijken de meeste gemeenten wel serieus naar een bezwaar. Maar men kan ook een deskundige inschakelen om bezwaar te maken. Kijk op www.hogewozwaarde.nl

  met vriendelijke groet,
  Mulder Vastgoedadvies.

  BeantwoordenVerwijderen