dinsdag 15 maart 2011

Consumentvriendelijke stadsverwarming

Zo’n 550.000 woningen zitten vast aan één leverancier en daarmee één prijs voor de warmtelevering aan hun woning. Het betreft huishoudens met stadsverwarming of woningen met een collectieve warmtepomp of een andere gezamenlijke verwarmingsinstallatie. Dat is oppassen geblazen!

Keuze in energieleverancier
Aan het merendeel van de woningen in Nederland wordt gas geleverd voor de individuele verwarmingsinstallatie en elektra voor verlichting en apparatuur. Dergelijke huishoudens kunnen zelf kiezen door welke energieleverancier, en dus tegen welke tarieven, zij hun energie (gas en elektra) laten leveren.

Overstappen kan niet
Huishoudens aangesloten op een collectieve verwarmingsinstallatie hebben daarentegen niets te kiezen ten aanzien van hun warmtelevering. Zij hebben alleen keuzevrijheid in de levering van elektriciteit. Dit betekent dat deze huishoudens voor hun warmtelevering niet kunnen shoppen bij andere leveranciers. Niet bepaald een vrije markt dus.

Redelijke tarieven en consumentvriendelijke voorwaarden
Al in 2003 is gesignaleerd dat huishoudens die zijn aangesloten op een collectieve verwarmingsinstallatie mogelijk te veel voor hun warmtelevering betalen. Er is toen gepleit om de levering van warmte aan collectieven tegen redelijke tarieven en consumentvriendelijke voorwaarden te borgen in een wettelijk kader: de Warmtewet.

Een zware bevalling
De ontwikkeling van de Warmtewet is vervolgens een megalang traject geworden.
Allerlei partijen, met verschillende belangen, hebben zich bemoeid met de ontwikkeling van deze wet. De conceptversie van de Warmtewet was op een gegeven moment zo’n gedrocht, dat het onmogelijk was om te achterhalen of je als consument met een collectieve verwarming in huis beter of slechter af was met deze Wet. Diverse instanties (waaronder de NMa) hebben berekeningen op de concept-Warmtewet en bijbehorende regelingen losgelaten en daar kwamen dan ook tegenstrijdige resultaten uit. Een zware bevalling die Warmtewet.

Raad van State
Op dit moment buigt de Raad van State zich over deze Wet. Vereniging Eigen Huis heeft maandag de Raad van State schriftelijk benadrukt dat de Warmtewet in het belang van de warmteafnemers moet zijn. Ook hebben we de Raad erop geattendeerd dat een compensatie, voor afnemers die in het verleden te veel hebben betaald, wettelijk geborgd moet worden. Dit vind ik niet meer dan redelijk. Onze lobby richting de Raad van State wordt gesteund door:
 • de Consumentenbond
 • de Woonbond
 • de VEMW
 • de Stichting Niet Meer Dan
 • Wijkraad Stevenshof
 • Bewonersplatform Ypenburg
 • Stadverwarming/Burgerinitiatief Tilburg
 • Stichting Actie Giga Joule
 • Comité Woekerwarmte

Met alle 550.000 gedupeerden als achterban. Vereniging Eigen Huis volgt het traject op de voet. We zullen zonodig weer van ons laten horen als de Wet naar de Tweede Kamer gaat.

3 opmerkingen:

 1. Vriendelijk dank voor het in de gaten houden van de ontwikkeling hiervan. Als afnemer van Stadsverwarming ben ik ervan overtuigd dat wij te veel betalen. Ik kan dan wel niet veranderen van leverancier, ik kan mijn afname wel invullen in de rekentabellen van andere leveranciers, en dan kom ik echt stukken goedkoper uit (in de trant van 60-80 euro/maand).
  Ik ben blij dat er een collectief is dat dit in de gaten houdt, aangezien de individuele huishoudens niets in te brengen hebben.

  J.Stroomberg, Almere

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Claudia,

  Van Marlies Pernot begrijp ik dat jij je o.a. bezighoudt me stadsverwarming/warmtenetten. Als raadslid ben ik hier indertijd mee in aanraking gekomen en ik zou er graag over met je van gedachten wisselen, Groet, Daniella Gidaly daniella@gidaly.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed artikel, en bedankt dat jullie dat in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen