woensdag 23 maart 2011

Door de bank genomen


Vereniging Eigen Huis heeft het momenteel fors met de banken in Nederland aan de stok. Ik ken niet de precieze achtergrond van de uitdrukking 'door de bank genomen', maar ik kan me er steeds meer bij voorstellen.Toch wil ik u een positieve ervaring evenmin onthouden. Eerst schets ik nog even de achtergrond.

Aan de stok
Boos en verdrietig zijn we dat de banken Nederlandse gezinnen een te hoge hypotheekrente in rekening brengen. Daar zit niemand op te wachten. Sinds de crisis is de winstmarge die de banken maken op hypotheken verdubbeld. Met als gevolg dat we in Nederland meer betalen voor hypotheken dan in alle omringende landen. Zoals bekend, doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) daar op dit moment onderzoek naar.

Daarnaast hebben we het met de banken aan de stok vanwege het feit dat zij sinds vorig jaar collectief mensen met een woning op particuliere erfpacht in de kou laten staan. De banken zijn gestopt met de financiering van deze woningen, waardoor potentiële kopers geen lening meer krijgen. Zittende bewoners zijn er met een schok achter gekomen dat hun woning onverkoopbaar is geworden. De maatschappelijke druk op banken om hun leven op dit punt te beteren, loopt gelukkig steeds verder op.

Aan de strijkstok
Gelukkig kan ik nu ook iets positiefs melden. En dan doel ik niet op het feit dat ING-topman Hommen, een van de banken die met staatssteun door de crisis zijn geholpen, alsnog afziet van zijn bonus van 1,25 miljoen euro. Dat is een wijs besluit, daar niet van.

Stokje overgenomen
Nee, ik doel op het feit dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ons effectief heeft gesteund in ons verweer tegen het het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM stelde voor om de 'top' van 12 procent op verstrekte hypotheken (vanwege de overdrachtsbelasting en andere kosten koper) voortaan verplicht in zeven jaar te laten aflossen. Vereniging Eigen Huis heeft daarvoor een alternatief bedacht, omdat het AFM-voorstel nieuwe kopers de eerste jaren op enorme kosten zou jagen. Waardoor kopers mogelijkerwijs zelfs gedwongen zouden zijn geweest een groot deel van hun hypotheek aflossingsvrij te lenen.
Wij hebben voorgesteld om bij nieuwe hypotheken voortaan maximaal 50 procent van de koopsom aflossingsvrij toe te staan. De NVB heeft het stokje van ons overgenomen in de onderhandelingen met de minister van Financiën. Die op zijn beurt het voorstel van de NVB heeft overgenomen.

We hebben nog wel vraagtekens bij het besluit van de minister om voortaan 110 procent als maximum te stellen in plaats van 112 procent. Loopt de minister hiermee vooruit op een verlaging van de overdrachtsbelasting, die immers meer dan de helft van de kosten koper uitmaakt?

1 opmerking:

  1. "En dan doel ik niet op het feit dat ING-topman Hommen, een van de banken die met staatssteun door de crisis zijn geholpen, alsnog afziet van zijn bonus van 1,25 miljoen euro. Dat is een wijs besluit, daar niet van."

    Dat kan je nauwelijks als wijs besluit kwalificeren. Het zou een wijs besluit zijn geweest wanneer Hommen _vantevoren_ had afgezien van zijn bonus. Nu merkt de grijpgrage graaier dat hij er niet mee wegkomt, en ziet vanwege alle commotie pas naderhand alsnog af van zijn bonus. Berouw als een zojuist opgepakte dief...

    Die 110% maximum is hopelijk een eerste stap in de richting om de aanvangshypotheek verder te beperken. Bijvoorbeeld richting 90% of 80% zoals gebruikelijk is in een aantal andere westerse landen om ons heen. Eerst sparen en eigen geld meenemen, dan pas mag je gaan praten met een bank voor een hypotheek. Lijkt me een prima plan!

    BeantwoordenVerwijderen