woensdag 2 maart 2011

Iedereen een energielabel

Vereniging Eigen Huis heeft een haat/liefde verhouding met het energielabel voor eigen woningen. Wat ons in positieve zin aanspreekt is dat een energielabel, mits het van goede kwaliteit is, duidelijkheid schept over de energiezuinigheid van een woning. En die duidelijkheid is in het belang van bewoners, verkopers en kopers van een woning. Energielasten maken een steeds groter deel uit van de totale woonlasten, dus het is goed te weten hoe een huis er voorstaat. Toen het label vanuit Europa verplicht werd gesteld, bekeken wij dit dus van de positieve kant.

Moeilijke aanloop
Door de wijze waarop het label in Nederland werd geïntroduceerd, waren wij echter teleurgesteld. Bij de introductie vertoonde de systematiek volgens welke het label werd opgesteld namelijk enorm veel problemen. Dit leidde ertoe dat de relatie tussen een afgegeven label en de daadwerkelijke energiezuinigheid van een woning op louter toeval leek te berusten. Weg duidelijkheid voor bewoners, verkopers en kopers.

Glas halfvol
We hebben onze kritiek toen natuurlijk niet onder stoelen of banken gestoken. En mede door onze inzet zijn verbeteringen in de systematiek aangebracht. Zodanig dat wij vorig jaar hebben aangegeven dat wat ons betreft het glas nu half vol is. Het glas moet echter nog voller. Er zijn verdere verbeteringen nodig in de regeltjes die gevolgd moeten worden bij het opstellen van het label.

Verder verbeteren
Wij hadden gehoopt en verwacht dat de rijksoverheid ermee aan de slag zou gaan het label verder te verbeteren. Dat lijkt de overheid tot onze teleurstelling echter niet van plan te zijn. In plaats daarvan heeft minister Donner besloten er strenger op te gaan toezien dat iedere woning daadwerkelijk een label heeft. Hij overweegt nu een sanctie te zetten op het ontbreken van het label door bijvoorbeeld de aanwezigheid daarvan als voorwaarde te stellen voor een eigendomsoverdracht. Je kunt je woning dan niet verkopen zonder label. Dat is wat ons betreft het paard achter de wagen spannen! Eerst moet de kwaliteit op orde zijn, vinden wij.

Aanloopsubsidie
Het label vindt in de praktijk nog weinig aftrek. bewoners, verkopers en kopers zien er in grote meerderheid het nut niet van in. Naast een goede kwaliteit is het voor de acceptatie van een dergelijk label belangrijk dat er een zekere inburgering plaatsvindt. Dat kost tijd. En je moet mensen in het begin een beetje verleiden. Het is in dat opzicht onverstandig dat minister Donner de 'aanloopsubsidie' op het label heeft afgeschaft, waardoor het in één klap veel duurder is geworden.

Alternatief
Wij vinden een beleid dat inzet op sancties in plaats van op kwaliteit en verleiding onverstandig. Omdat wij niet voor één gat te vangen zijn, hebben we minister Donner een alternatief aan de hand gedaan, dat geen geld kost en het initiatief teruglegt bij de burgers. Geef iedereen een gratis label, bijvoorbeeld op basis van het bouwjaar van hun woning. Dat label geeft de energiezuinigheid aan van de woning zoals die bij de bouw naar schatting gold. Daarbij wordt dus afgezien van eventuele energiebesparende aanpassingen, die tot een hoger label zouden leiden. Iedereen heeft dan een label, dus sancties kunnen achterwege blijven en Europa zal trots op ons zijn. Als mensen echt duidelijkheid willen over de energiezuinigheid van hun woning, dan kunnen ze een nieuw meer trefzeker label aanvragen. Bijvoorbeeld als zij een goed geïsoleerde woning te koop aanbieden. Dan hebben ze de kosten er vast graag voor over.

3 opmerkingen:

 1. Rob,

  Je geeft aan dat VEH (terecht!) veel problemen had met de kwaliteit van het oorspronkelijke energielabel. Nu komt VEH met 'oplossing' om iedereen zomaar een label te geven op basis van bouwjaar van de woning. Ik kan me niet voorstellen dat zo'n label beter is dan het oorspronkelijke label waartegen VEH zo heeft geageerd.

  Daarnaast schrijf je: "Naast een goede kwaliteit is het voor de acceptatie van een dergelijk label belangrijk dat er een zekere inburgering plaatsvindt. Dat kost tijd.". Dat is een hele nette en politiek correcte formulering. De werkelijkheid is helaas anders. Het heeft helemaal geen tijd nodig. In gewone janboerenfluitjestaal: de Nederlandse burger is alle dwangmatige regeltjes, de betutteling en dreigen met sancties als je een halve centimeter uit de pas loopt kots-, kots-, ja driewerf kotszat! Dat geldt dus ook voor dat energielabel. Laat "de overheid" opsodemieteren met die onzin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heren,
  Het energielabel geeft aan hoeveel energie een woning via de buitenwanden verliest. Hoe beter geïsoleerd hoe minder verlies. Da's simpel. toch?
  Als je veel hebt geïnvesteerd in het isoleren van je huis komt dat terug via je energierekening. Korte investeringstijd, lange terugverdientijd.
  Nu komt er een basislabel van zeg, F voor je 30´r jaren woning uit. Je moet dus zelf aantonen dat je veel hebt geisoleerd en een B label hebt bereikt. Op die manier wordt je gestraft voor je moeite om te isoleren. Het lijkt me de omgedraaide wereld. Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I’ve been into blogging for quite some time and this is definitely a great post.Cheers!

  online pharmacy

  BeantwoordenVerwijderen