donderdag 28 april 2011

Bankiers en tweedehands autoverkopers

Dinsdag hoorde ik mijn oud-WRR-collega (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) professor Ewald Engelen in Nieuwsuur zeggen dat we niet moeten vergeten dat bankiers eigenlijk gewoon tweedehands autoverkopers zijn. De bankiers zouden met dezelfde argwaan en achterdocht bejegend moeten worden. Het is goed dat dat eens gezegd wordt, ook vanuit de wetenschappelijke hoek. Professor Engelen zet de tweedehands autoverkopers waarschijnlijk wel in een wat te negatief daglicht, want daar zitten vast ook goede tussen.

Rottingsproces
Alleen de banken maken het inderdaad collectief te bont. Na aan de wieg te hebben gestaan van de financiële crisis, zijn zij nu weer over de ruggen van de Nederlandse gezinnen hun kassen aan het spekken. Dit komt onder meer door een veel te hoge hypotheekrente in rekening te brengen. Om het wederom in de woorden van Ewald Engelen te zeggen: het rottingsproces gaat gewoon door.

Concurrentie
De grote banken, zoals de Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS, voelen er niets voor om –in het belang van de klant– elkaar stevig te moeten beconcurreren. Zij zijn dan ook blij dat de buitenlandse spelers door de crisis van de Nederlandse markt zijn verdwenen. De grootbanken zien deze concurrenten zeer ongaarne op de hypotheekmarkt terugkeren.

Pijlen op NHG
In dat verband hebben zij nu ook hun pijlen gericht op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een eventuele afbraak van de NHG zou de grootbanken in Nederland namelijk een extra beschermingsconstructie opleveren tegen de terugkeer van buitenlandse prijsvechters op de Nederlandse hypotheekmarkt. Dat zit zo: het NHG-garantiestelsel zorgt ervoor dat kleinere, buitenlandse banken op de kapitaalmarkt geld kunnen lenen tegen min of meer dezelfde voorwaarden als de grootbanken. Zonder NHG zouden de grootbanken op de kapitaalmarkt dus nóg meer in het voordeel zijn. En dan kunnen we de eventuele terugkeer van buitenlandse concurrenten op de Nederlandse markt definitief op onze buik schrijven. Argwaan en achterdocht tegen de aanval van de banken op NHG is uit het consumentenoptiek dus zonder meer terecht.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld in auto's en vind het een schandaal dat VEH mij nu zo in de beklaagdenbank plaatst. Kunnen jullie bankiers niet gewoon noemen wat zij zijn: CRIMINELEN!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je oud-collega is te aardig voor bankiers. Geld goedkoop lenen en duur uitlenen is een schande, terwijl zij de markt afschermen tegen concurrentie van buiten.

    BeantwoordenVerwijderen