woensdag 6 april 2011

Opleiding - relatie - woning

Een aantal jaren geleden was ik samen met een aantal collega's op bezoek bij een demografisch instituut in Berlijn. Daar kregen wij een intrigerend beeld voorgespiegeld van de krimpproblematiek in Duitsland. Ik moest daaraan denken toen de bekende demograaf Jan Latten vorige week een lezing hield bij Vereniging Eigen Huis. Latten is werkzaam bij het Centraal Bureau voor de Statistiek en tevens hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van het boek 'Liefde à la carte'. Het boek is uitverkocht, dus op naar de Slegte!

Opleiding
Interessant aan het werk van Jan Latten is dat hij nadrukkelijk een relatie legt tussen het onderwijs, de relatiemarkt en de woningmarkt. Als je het verhaal kent, ligt die relatie erg voor de hand. Maar als je het voor het eerst hoort, is het een eye opener. Het begint ermee dat, zoals Latten dat zegt, meisjes steeds slimmer worden. Dit komt er, anders geformuleerd, op neer dat meisjes steeds meer kansen krijgen en pakken in het onderwijs. Het wordt inmiddels breed onderkend dat het hedendaagse onderwijssysteem - met veel nadruk op zelfstandig leren - beter aansluit bij de geestelijke ontwikkeling van meisjes dan die van jongens in de schoolgaande leeftijd. De hersenen van meisjes ontwikkelen zich op die leeftijd sneller dan die van jongens. Terwijl jongens volop aan het puberen zijn, zuigen meisjes zich vol met kennis. Wat je vervolgens in Duitsland al een paar jaar ziet, is dat veel meisjes wegtrekken uit de dorpen uit het Oosten naar de grote universiteitssteden. Terwijl de meisjes op die universiteiten nog slimmer worden dan ze al waren, blijven de jongens achter. Zonder goede opleiding.

Relatie
Volgende stap in de redenering is dat meisjes over het algemeen, wat in Berlijn werd genoemd, 'niet omlaag daten'. Het klinkt nogal generaliserend, maar veel meisjes zoeken een partner met minimaal het opleidingsniveau dat zijzelf hebben. Zal wel iets met de evolutietheorie te maken hebben. Gevolg is dat meisjes ook niet meer terugkeren naar hun geboortedorpen. Want wat hebben ze daar te zoeken, met al die kansarme laag opgeleide jongens? Voor de jongens is dit uiteraard een ramp. Zij blijven niet alleen achter met een lage opleiding, maar ook met een meisjes- en vrouwentekort. Latten spreekt in dit verband treffend van tobbende mannen.

Woning
Uiteraard heeft deze ontwikkeling ook gevolgen voor de woningmarkt. In de perifere gebieden trekken de meisjes weg. En waarschijnlijk uiteindelijk ook de jongens, op zoek naar een baan - en dus woonruimte - elders. Maar de steden hebben de meisjes het ook niet gemakkelijk, want zij hebben op hun beurt te maken met een hoog-opgeleide-mannentekort. Zij hebben veel in zichzelf geïnvesteerd en zijn dus kritisch in de relaties die zij aangaan. Veelal zullen zij vaker en langer alleen wonen.En dus daarop aangepaste woonruimte zoeken. De vraag is dan of het woningaanbod daarop afgestemd is. Niet dus. En het leidt daarnaast ook kwantitatief tot een enorme vraag naar extra woningen. Latten sprak bij Vereniging Eigen Huis over een groei van circa één miljoen huishoudens in Nederland over de komende drie decennia. Toch intrigerend dat dit uiteindelijk deels is terug te leiden op een ander tempo van ontwikkeling van het meisjes- en jongensbrein in de schoolgaande leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten