woensdag 13 april 2011

Particuliere erfpacht: eerst zien, dan geloven

De vereniging van banken heeft een persbericht uitgebracht over particuliere erfpacht. Daarin is onder andere te lezen dat "banken onder eigen voorwaarden particuliere erfpacht financieren." Is dit nieuws? Of een dooie mus? Ik houd het maar op een typisch geval van eerst zien, dan geloven.

Nieuws?
Dat "banken onder eigen voorwaarden particuliere erfpacht financieren" is een beetje een cryptisch zinnetje. Je zou kunnen denken dat banken hiermee aangeven - en dat zou nieuws zijn! - voortaan weer woningen op particuliere erfpacht van geval tot geval te zullen bekijken. In plaats van - zoals nu - de financiering van alle woningen op particuliere erfpacht categorisch te weigeren.

Dooie mus
Een andere interpretatie is dat banken met dit zinnetje in feite hun collectieve weigering willen ontkennen. Nadat Vereniging Eigen Huis een klacht tegen de banken had ingediend bij de NMa was hun commentaar ook al: "Wij zien de uitkomsten met vertrouwen tegemoet." Het persbericht zou dus evengoed in die categorie kunnen vallen: een ontkenning dat banken en bloc zijn gestopt met financiering van woningen op particuliere erfpacht. Dan hebben we - beleefd geformuleerd - te maken met een dooie mus.

Gespeelde bezorgdheid
Bovendien staat in het persbericht van de banken een passage die mij niet lekker zit: "Door ongunstige of onduidelijke erfpachtvoorwaarden komt het echter voor dat financiering van particuliere erfpacht in de ogen van banken onverantwoord is. Solide erfpachtvoorwaarden zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat een potentiële koper op termijn niet voor verrassingen komt te staan." Banken doen hier net alsof ze werkelijk met de klanten begaan zijn. Dat is verdacht. Diezelfde banken hebben immers hun particuliere erfpachtklanten sinds begin 2010 als een baksteen laten vallen. Door een algehele banvloek uit te spreken over woningen op particuliere erfpacht. Waardoor deze klanten als het ware gevangen zitten in hun eigen woning.

Eigen straatje
De schijn wordt gewekt dat de banken vooral hun eigen straatje willen schoonvegen. Sowieso hebben zij in dit dossier een ongelooflijk slecht track record opgebouwd. Consumenten worden al maanden aan het lijntje gehouden. In het belang van honderdduizenden huishoudens met een woning op particuliere erfpacht hoop ik van harte dat het deze keer anders is. Maar ik geloof het pas als ik het zie.

4 opmerkingen:

 1. Volgens mij is het geen dooie mus, ze geven aan dat ze een gesprek willen aangaan met alle partijen. Beetje stemmingmakerij. Overigens veel plezier met het particuliere erfpacht. Ik heb grondvermogen.nl ooit eens gebeld om te achterhalen wie er nou erfpacht wilde hebben van me indien ik over zou gaan tot koop en dat wilde ze niet zeggen. Wmb gaan de particuliere erfpachters ook meer transparantie vertonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heeft VEH nu echt dit voorbeeld nodig om te weten dat de banken niet te vertrouwen zijn? Als ze hun eigen klanten al bedriegen om meer winst te maken (woekerpolissen, te hoge hypotheekrente etc etc etc), dan moet je wel naïef zijn om te denken dat ze JOU niet bedriegen! Kunnen we niet met zijn allen overstappen naar buitenlandse banken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Banken zijn maar op 3 dingen uit: bonussen bonussen bonussen! Kan veh niet zelf een bank beginnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. en nu blijkt dat de bankspaarhypotheken de nieuwe woekerpolissen van de toekomst gaan worden:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/harriejanvannunen/9516970/__De_gevaren_van_banksparen__.html?cid=rss

  BeantwoordenVerwijderen