vrijdag 8 april 2011

Startmotor

Uit de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makeraars (NVM) gisteren presenteerde blijkt dat de woningmarkt het eerste kwartaal van 2011 verder is ingezakt. Vereniging Eigen Huis zag dat al aankomen op grond van de Eigen Huis Marktindicator, die het consumentenvertrouwen op de woningmarkt weergeeft. Terwijl het algemene consumentenvertrouwen opkrabbelt, is het vertrouwen in de woningmarkt alleen maar verder afgenomen. Als er niets gebeurt, kunnen we over drie maanden weer slechte kwartaalcijfers tegemoet zien. Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid niet lijdzaam mag toezien.

Motor van de economie
De woningmarkt is sinds het uitbreken van de crisis stilgevallen als motor van de economie. Deze motor moet weer op gang worden gebracht. Meer dynamiek op de woningmarkt heeft als direct gevolg dat een groter aantal huishoudens kan verhuizen naar het huis of naar de plek van hun voorkeur. Maar ook de economie zal hiervan enorm profiteren. Als mensen meer verhuizen, betekent dat verder brood op de plank voor bouwbedrijven, keukenboeren, aannemers, makelaars, notarissen en andere toeleverende sectoren. En meer economische bedrijvigheid betekent op haar beurt meer belastinginkomsten voor de overheid.

Koopstarters
Om de woningmarkt in beweging te krijgen, zijn met name koopstarters van groot belang. Mensen die voor het eerst een woning aanschaffen, hoeven hiermee niet te wachten totdat zij hun oude woning hebben verkocht. En één woningaankoop door een koopstarter effent het pad voor anderen om ook te verhuizen. Daarom kunnen juist deze starters de woningmarkt weer op gang brengen. Dan moeten zij echter wel een woning willen en kunnen kopen. Meer concurrentie tussen banken op de hypothekenmarkt zou hieraan een impuls geven in de vorm van een lagere hypotheekrente. De hypotheekmarkt is nu in handen van vier grote banken met als gevolg dat de hypotheekrente in Nederland veel hoger is dan in België, Duitsland en Frankrijk. Op verzoek van Vereniging Eigen Huis doet de Nederlandse Mededingingsautoriteit doet hier op dit moment onderzoek naar. Maar in de tussentijd mag ook de rijksoverheid niet achteroverleunen.

Overdrachtsbelasting
Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid een eind moet maken aan de hoge overdrachtsbelasting, die nog altijd fungeert als verhuisboete. Uit een flitspeiling die wij deze week hebben laten uitvoeren, blijkt dat met name jonge potentiële koopstarters erg gevoelig zouden zijn voor een tijdelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dit kan volgens Vereniging Eigen Huis de startmotor zijn die de woningmarkt als motor van de economie weer op gang krijgt. Zo kunnen we voorkomen dat we over drie maanden wederom moeten terugkijken op een slecht kwartaal voor de woningmarkt.

4 opmerkingen:

 1. Hoezo tijdelijke afschaffing? Een dergelijke 'boete' zou helemaal moeten worden afgeschaft. Net als overigens de hypotheekrente aftrek op de lange termijn. Het moet tenslotte wel (ook voor de overheid) uit de lengte of de breedte komen. Ik zeg: nu die overdrachtsbelasting eruit en de aftrek afschaffen op een echt verantwoorde manier die nu niemand in de problemen brengt. Het geld dat je dan nu acuut verliest als overheid, krijg je dan vanzelf weer terug. Op lange termijn zou dan volgens mij een woningmarkt ontstaan die veel meer recht doet aan de echte krachten in de markt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volledig eens met de vorige reactie. Overdrachtsbelasting == belasting betalen over een produkt waar al belasting over betaald is. Hypotheekrente is onderdeel van het Nederlandse poldermodel met zijn oneindige aantal overgangsregelingen en bult-op-bult constructies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enerzijs wordt er door VEH altijd geproclameerd dat de discussie over de HRA als een zwaard van Damocles boven de woningmarkt hangt en daarmee zorgt voor onzekerheid en terughoudendheid bij de consument. Anderzijds wordt wel constant deze discussie over de overdrachtsbelasting gevoerd. Afschaffing zonder overgangsregeling leidt ertoe dat mensen die al gekocht hebben zich benadeeld zullen voelen. Als deze discussie echt op een breder podium gevoerd gaat worden, zul je zien dat het aantal transacties in de bestaande bouw afneemt tot nul.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We zien in deze markt van gigantische ondervraag en idem overaanbod nauwelijks daling van (vraag)prijs.
  Ik geef je op een briefje dat afschaffing van 6% overdrachtsbelasting direct gaat leiden tot een vraagprijsverhoging van 6%.
  Resultaat: woningmarkt nog verder op slot.
  Tjongetjonge, ze kunnen wel nadenken daar bij de vereniging Eigen Huis.

  trouwens: lijdzaam

  BeantwoordenVerwijderen