woensdag 20 april 2011

Wonen in je pensioen

Burgers kunnen niet meer rekenen op het pensioeninkomen dat ooit in het verschiet leek te liggen. De eigen woning kan verlichting bieden. Na gehele of gedeeltelijke aflossing van de hypotheek biedt de eigen woning een pensioen in natura. In een huis dat vrij is van hypotheek kun je als het ware ‘gratis’ wonen.

Overwaarde
Daarnaast biedt de eigen woning de mogelijkheid de overwaarde te gelde te maken. Welke opties bestaan daarvoor? Als ik de situatie waarin men de woning verkoopt of gedeeltelijk verhuurt buiten beschouwing laat, dan vallen de mogelijkheden in de praktijk nogal tegen.


  1. Krediethypotheek op een deel van de overwaarde, met rentebijschrijving. Nadeel: op een gegeven moment is de kredietruimte op en moeten de rentelasten uit het inkomen worden betaald.

  2. Verkoop met huur- of woonrecht. Een investeerder koopt de woning, waarin de klant mag blijven wonen. Nadeel: het bedrag dat de verkoper in handen krijgt, valt meestal zwaar tegen. Anders loopt de investeerder teveel risico. Enkele tientallen mensen in Nederland maken per jaar gebruik van deze constructie.

  3. Omkeerhypotheek. U krijgt van de bank een maandelijks bedrag. In ruil daarvoor is uw huis aan het eind van uw leven van de bank. Nadeel zijn de hoge kosten, waardoor er ook in dit geval relatief weinig geld vrijkomt. Het loopt met deze hypotheekvorm in Nederland dan ook bepaald geen storm. Misschien speelt daarbij ook nog een rol dat Nederlanders meer hechten aan hun bezit dan Amerikanen. Amerikanen gooien de sleutel van hun huis door de brievenbus van de bank als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. De gemiddelde Nederlander put zich uit om dat wel te blijven doen.

Productvernieuwing
Vereniging Eigen Huis vindt dat meer en betere opties beschikbaar moeten komen. Daarvoor is het belangrijk dat de banken sterker worden geprikkeld tot productinnovatie die aan de behoeften van de klanten tegemoetkomt. Een forse hinderpaal is dan dat er momenteel weinig concurrentie is tussen de vier grote partijen op de hypotheekmarkt. Gevolg daarvan is niet alleen een hoge winstmarge op hypotheken, maar bovendien een zeer geringe geneigdheid tot wezenlijke productinnovatie. Ook voor uw pensioen is het dus belangrijk dat de banken in Nederland gedwongen worden tot onderlinge concurrentie. We kijken met spanning uit naar de uitkomsten van het onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit momenteel verricht naar de concurrentie op de hypotheekmarkt.

2 opmerkingen:

  1. Dan moet je je hypotheek wel eerst aflossen. En dan weer opnemen. Zeker als je geen kinderen hebt wil je niet dat je geld na je dood naar de bank gaat en dus naar de bonussen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een forse hinderpaal is dan dat er momenteel niet afgelost wordt op hypotheekschulden. Gevolg daarvan is een zeer geringe kans om op de oude dag financieel nog iets wezenlijks aan je huis te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen