maandag 30 mei 2011

Erfpacht: a little less conversation, a little more action please!

De heer Donner blijkt buiten minister van BZK ook een uitstekend didacticus. Hij heeft zojuist een prima inleidende tekst afgescheiden over erfpacht. Alles staat er in: een stukje geschiedenis ('voorlopers zijn te vinden in het Romeinse en Germaanse recht"), een tekstblokje met de belangrijke kenmerken, een overzichtje van de actuele discussies. Een mooie tekst voor de bovenbouw van de middelbare school.

Erfpacht voor dummies
Slechts één ding ontbreekt in deze 'Erfpacht voor dummies'. En dat is het besef van schoolmeester Donner dat hij in zijn hoedanigheid van minister niet aan de kant kan staan toekijken hoe de problemen met erfpacht zich verder ontwikkelen. Van een minister wordt actie verwacht als het maatschappelijk uit de hand loopt. Er zijn twee actuele problemen rondom erfpacht. Vrij vertaald is het antwoord van de minister aan de samenleving in beide gevallen: zoek het lekker zelf uit!

1) Consumentenbescherming
Nergens in de brief wordt erkend dat enige consumentenbescherming op het gebied van erfpacht bepaald geen overbodige luxe is, Op heel veel andere terreinen biedt de overheid de consument bescherming. Of het nu de controles van de Voedsel- en Warenautoriteit betreft op de kwaliteit van kroketten die tijdens Koninginnedag langs de Amsterdamse grachten worden verkocht of de regels waaraan telemarketeers zich moeten houden. Op een belangrijk terrein als de erfpacht mag de burger het van de minister echter zelf uitzoeken. De erfpachter wist toch waar hij aan toe was toen hij het contract tekende? Dus blijft de minister liever aan de kant staan. Dit ondanks de enorme impact die ongunstige erfpachtvoorwaarden kunnen hebben op de portemonnee van burgers.

2) Collectieve banvloek van de banken
Begin 2010 hebben de banken een collectieve banvloek uitgesproken over woningen op particuliere erfpacht. Vereniging Eigen Huis verwacht van het kabinet dat het de banken dwingt deze woningen weer, zoals altijd gebruikelijk is geweest, te financieren. Doordat potentiële kopers geen hypotheek kunnen krijgen, zitten de huidige eigenaren met een onverkoopbaar pand. Ondanks de enorme onrust die dit probleem heeft veroorzaakt, geeft het kabinet niet thuis. De minister komt niet verder dan te verklaren dat hij van de banken een constructieve oplossing verwacht. En een generiek afwijzen van financiering vindt hij niet verantwoord. Dat is goed om te horen. Maar is dit nu een kabinet van louter woorden? Of mag de samenleving van de overheid als het er echt op aankomt ook nog enige daadkracht verwachten? Elvis zong het al: a little less conversation, a little more action please!

1 opmerking:

  1. Inderdaad, (1) dit duurt allemaal veel te lang en (2) de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen - zijn het niet immers de gemeenten (en dus de overheid) geweest die in Nederland met erfpacht begonnen? En zijn daarnaast de banken niet (more or less) in overheidshanden?

    BeantwoordenVerwijderen