maandag 2 mei 2011

Fan van de NMa

Vereniging Eigen Huis is in 1974 opgericht omdat het belangrijk is dat er ook iemand aan úw kant staat. Marktpartijen op de woningmarkt zijn er nu eenmaal op uit zoveel mogelijk winst te maken. En als (potentiële) eigenwoningbezitter trekt u dan al snel aan het kortste eind. Sinds onze oprichting strijden wij daarom voor betere rechten en een krachtiger positie voor u als consument op de woningmarkt.

Kartelparadijs
In de tijd dat Vereniging Eigen Huis werd opgericht, stond Nederland internationaal bekend als 'kartelparadijs'. Dat is sinds een jaar of tien gelukkig anders, dankzij de aangescherpte mededingingswetgeving. Daardoor hebben we in Nederland een krachtige kartelwaakhond, de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). Ik ben een fan van de NMa.

Boetes
Als marktpartijen besluiten de onderlinge concurrentie op een laag pitje te zetten, waarvan de consument natuurlijk de dupe is, dan vinden zij de NMa tegenover zich. De Mededingingswet verbiedt afspraken en gedragingen die de concurrentie beperken. De NMa kan dan boetes opleggen. Alleen al afgelopen week bracht de NMa twee kartels aan het licht, te weten bij executieveilingen van woningen en in de thuiszorg. Wat over het algemeen wel bekend is, is dat de NMa ook al enige tijd onderzoek doet naar de beperkte concurrentie op de hypotheekmarkt. Dit doet het NMa na een klacht van Vereniging Eigen Huis. Ik ben enorm benieuwd in hoeverre de NMa er in zal slagen concurrentiebeperkende afspraken tussen de banken ook daadwerkelijk aan te tonen. Logischerwijs is dat in de praktijk nog lastig zat. Iedereen kan met een blik op de cijfers constateren dat de banken meer winst dan ooit maken op hypotheken en dat de rentes hier hoger zijn dan in het buitenland. Alleen voordat de NMa de banken miljoenenboetes kan opleggen, moet zij natuurlijk met harde bewijzen komen.

Burger
Het mooie van de NMa is niet alleen dat zij marktpartijen kan straffen die ten koste van de consument proberen hun winsten te maximaliseren. Daarnaast is zij ook de enige overheidsdienst die de burger geen geld kost, maar per saldo geld oplevert. Berekeningen over 2009 wijzen uit dat de burgers voor ruim 330 miljoen euro profiteerden van het optreden van de NMa, terwijl het instituut zelf in dat jaar 46,8 miljoen euro kostte. De NMa levert dus ons allemaal dus 7 keer zoveel op als zij kost. Dat is in deze barre tijden toch een welkome opsteker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten