maandag 16 mei 2011

Huizenprijzen gaan nog veel verder dalen

Bob MaasHa, ik heb er eindelijk weer eens één. De gewoonte om stevige rampspoedvoorspellingen te doen over de prijsontwikkeling op de woningmarkt was er een beetje uitgeslopen, maar nu – na jaren – heeft zich zowaar weer een nieuwe kandidaat gemeld. Ik heb even getwijfeld of deze wel in het lijstje paste – omdat de organisatie niet echt aan de woningmarkt is gelieerd – maar de uitspraak is zo stevig en stellig, en de tentoongespreide deskundigheid zo groot, dat ik heb besloten het toch maar te doen. En eerlijk is eerlijk: het gebrek aan nieuwe kandidaten die de huizenprijzen voorspellen speelde ook een beetje mee. Dus na een lange tijd van stilte en alleen maar hele voorzichtige voorspellingen die gedaan werden, is hier de update van het Huizenprijzenvoorspellerslijstje met dagblad De Pers die als verwachting heeft dat de huizenprijzen nog veel verder gaan dalen. Jammer eigenlijk dat ze geen percentage hebben genoemd. Iets van 20 of 30% misschien? In ieder geval dapper, want zoals in het rijtje te zien is, is een voorspelling van de huizenprijzen niet zonder risico.6 opmerkingen:

 1. Beste Bob,

  Het lijkt er een beetje op alsof je met dit stukje alle voorspellers van lagere woningprijzen belachelijk wilt maken.

  Wat opvalt is dat veel voorspellingen in het lijste al erg gedateerd zijn, pakweg 9 jaar oud (2002)! Toen vonden een aantal partijen de situatie op de woningmarkt blijkbaar al erg ongezond, het is er sindsdien bepaald niet beter op geworden. Om me eens zachtjes uit te drukken... Ik denk dat niemand heeft kunnen voorzien welk enorm pakket geldverslindende maatregelen lokale en landelijke overheden nu hebben aangewend om het piramidespel in de lucht te houden. Desondanks is de reële prijsdaling aardig aan het oplopen. Ruim 2 jaar daling: in absolute zin wordt veelal 6% genoemd. Met 2% inflatie per jaar komen we uit op een reële daling van minstens 10%.

  Op zich allemaal dus niet zo vreemd, aangezien aak partijen als ING, Rabo, CBS en NVM recentelijk nog hun verwachting voor verdere prijsdalingen hebben uitgesproken. Ik zie hier verder ook geen lijstje verschijnen van instanties die in 2010 een herstellende woningmarkt met stijgende prijzen hebben voorspeld...

  Al met al blijft het koffiedik kijken. Iedereen denkt er het zijne van en heeft zijn/haar verwachting, we zullen zien waar het op uitdraait. Feit blijft dat onze overheden continu de spelregels blijven aanpassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In tegenstelling tot de periode voor 2007 hebben de maatregelen die de overheid nu neemt (beperking financiering) juist een prijsdrukkend effect. Daarvoor waren de maatregelen (uitbreiden startersleningen, starterssubsidies, extra hoge NHG) juist de laatste strohalmen om de markt overeind te houden.

  De markt doet wat hij wil en een daling is onvermijdelijk. Daar kan de VEH met dit blog of de overheid weinig meer aan veranderen. Of er nu goed of slecht nieuws in de media komt, de financierbaarheid is veel lager dan de vraagprijs en onvermijdelijk moeten die twee elkaar weer tegenkomen voordat de markt op gang komt. Die financierbaarheid gaat de komende tijd enkel nog verder omlaag, als gevolg van de stijgende rente en beperkingen bij de banken.

  Tel maar uit je winst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als men een aantal jaren geleden geschreven zou hebben de huizenprijzen gaan nog verder stijgen dan zou niemand piepen.

  Nu gewoon duidelijk is dat de zeepbel aan het leeglopen is is het meer dan terecht dat er word geschreven dat de huizenprijzen nog veel verder gaan dalen. Wat is nou het probleem??? Dat is goed nieuws voor starters. Jullie willen toch dat starters ook een huis kunnen kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bob je lijkt wel een kleuter wiens lolly is afgepakt.

  Wat schreef The Economist in 2003::

  De prijzen van woonhuizen zakken de komende jaren dramatisch in de VS, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Ierland, Australië en Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Economist.

  Ze zaten er zover naast...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'Huizenprijzen gaan nog veel verder dalen'
  Was me dat even schrikken. 'Et tu,Brute!', verzuchtten wij reeds, maar gelukkig, hier bleek niet de prognosticus maar de subtiele ironicus Maas aan het woord. Hem was een debutant in de slecht-nieuws-show opgevallen en aangezien er blijkbaar geen tegenargumentje afkon, werd de nieuweling terechtgewezen door hem suggestief te kijk te zetten in een rijtje van (niet eens zo) onnauwkeurige voorspellers.
  Bob's aarzeling over plaatsing omdat de organisatie 'niet echt aan de woningmarkt is gelieerd' doet wat wel vreemd aan, wil de VEH soms bij voorkeur bevooroordeelde reacties?
  En, na Rob's inspirerende verhaal om bepaalde zaken maar in het vage te laten teneinde een sterker effect te bereiken, lijkt ook de kritiek op het niet noemen van een cijfer wat overdreven.

  Een tekort aan nieuwe pessimisten heb ik trouwens nog niet zo ervaren, misschien leest Bob wat selectief. Er is zelfs een subcategorie erg actief geworden: de voorwaardelijke zwartkijker, dwz. iemand die een ineenstorting van de woningmarkt verwacht, enkel onder de voorwaarde dat de overheid een meer solide kredietbeleid verlangt. ( met z'n tophypotheken en HRA overigens ook dan nog steeds door gerenommerde inst. als risicovol gezien) Deze laatste categorie kan bij de VEH op aanzienlijk meer sympathie rekenen; daar gaan velen er graag vanuit dat gestimuleerde huizenprijsinflatie en de daaruit resulterende economische activiteit een bestendige,optimale bron van welvaart is.

  Met een keur aan stimulerende interventies een bubbel creëren en dan met de NHG voor de nieuwe aanwas garant gaan staan, dat is nog eens krachtig overheidsbeleid!

  Nou,nou, hoor ik een enkeling hier schamper lachen, we kennen de vele paradoxen uit de economie, maar deze stoutmoedige transcedentie van de economische logica door de VEH is ons toch wat al te gortig, dat zien we zo een-twee- drie nog niet in.
  Wees gerust, na enige jaren VEH-lidmaatschap gewordt u dit inzicht als vanzelf....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Bob,

  Wanneer gaat de VEH eens de belangen dienen van de starter in plaats van uitsluitend de belangen te behartigen van mensen die zichzelf veel te diep in de schulden hebben gestoken?

  Wanneer gaat de VEH er eens voor zorgen dat ik niet 8 keer een modaal salaris hoef te lenen om een gemiddelde rijtjeswoning te "kopen" terwijl het langjarig gemiddelde op 3 keer een modaal salaris ligt?

  Wanneer gaat de VEH er eens voor zorgen dat allerhande marktverstorende factoren worden uitgebannen zodat een huis kopen een langetermijn verstandige beslissing wordt?

  Wanneer gaat de VEH pleiten voor conservatieve financieringsvormen waarbij daadwerkelijk vermogen wordt opgebouwd i.p.v. pleiten voor steeds ruimere financieringen waardoor minder begaafde starters financieel geruïneerd worden?

  Kortom, wanneer gaat de VEH eens maatschappelijk verantwoord opereren?

  Verder krijg ik graag een inhoudelijk antwoord van u op de vraag waarom de gemiddelde burger op lange termijn (even omschakelen!) gebaat is bij hoge huizenprijzen (=hoge overdrachtsbelasting, hoge OZB, hoge woningforfait, etc.).

  Ik kijk uit naar uw inhoudelijke antwoord, maar ben bang dat ik deze niet zal krijgen.

  Mvg,
  BalancedView

  BeantwoordenVerwijderen