vrijdag 6 mei 2011

Je hebt vertrouwen en vertrouwen

Mocht u het gemist hebben: dinsdag 3 mei was de Dag van de Persvrijheid. Minister Donner heeft het in elk geval niet gemist. Sterker: hij greep deze dag aan om in een officiële toespraak in Amsterdam te bepleiten dat het wel een tikkeltje minder mag met de zogeheten 'openbaarheid van bestuur'. Meer achterkamertjes dus? En meer informatie over de overheid die verborgen blijft voor de burger?

Sfeer
Niet volgens minister Donner. Na lezing van zijn volledige toespraak begrijp ik dat hij meer ziet in een goede sfeer tussen de overheid en de pers dan in een wettelijk recht om allerlei overheidsinformatie op te eisen. Minister Donner meent dat er nu tussen de pers en de overheid teveel een cultuur van wantrouwen bestaat. Een cultuur die tevens wordt overgedragen op de burgers. Dat vindt hij een kwalijke zaak, aangezien het ten koste van het " vertrouwen in ons vermogen om collectief problemen op te lossen. En dat is het laatste wat we kwijt moeten raken."

Vertrouwen
Vertrouwen is echter nogal een divers begrip. Je hebt vertrouwen en vertrouwen. Vertrouwen dat de overheid de kluit niet belazert is iets anders dan vertrouwen dat de overheid belangrijke problemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd, kan en wil oplossen. Soms is de eerste vorm van vertrouwen er wel, maar de tweede niet. Zeker als uit het regeerakkoord klip en klaar blijkt dat de overheid bepaalde problemen liever voor zich uitschuift dan er iets aan te doen. Ik doel natuurlijk op het ontbreken in het regeerakkoord van enige visie op de toekomst van de woningmarkt.

Visie
Op aandringen van het parlement komt minister Donner binnenkort alsnog met een visie op de woningmarkt. Vereniging Eigen Huis ziet daar reikhalzend naar uit. Waarbij we met name benieuwd zijn of de minister:

  1. samen met maatschappelijk betrokken partijen op de woningmarkt wil gaan werken aan een lange-termijn-oplossing van de stucturele problemen in de huur- én de koopsector;

  2. maatregelen zal voorstellen om de woningmarkt op korte termijn een positieve impuls te geven, bijvoorbeeld in de sfeer van de overdrachtsbelasting.

Zo'n visie zou - inderdaad - een sfeer van vertrouwen kunnen scheppen. We zijn benieuwd wanneer de minister met nadere informatie naar buiten komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten