woensdag 18 mei 2011

Ruilen op de woningmarkt

Momenteel zitten op de woningmarkt heel veel mensen op elkaar te wachten, zo lijkt het. Veel mensen willen wel verhuizen, maar voordat zij een nieuwe woning kunnen kopen, moeten zij eerst hun eigen huis verkopen. Tenzij je een andere eigenwoningbezitter tegenkomt die wel in jouw huis wil wonen en jij in de woning van hem of haar. De kans dat dit toeval zich voordoet is natuurlijk erg gering. Maar misschien biedt moderne computertechnologie uitkomst?

Ledenreactie
Onlangs stuurde een lid van Vereniging Eigen Huis ons een e-mail met een interessant idee. "Als wij nu eens alle spelers op de woningmarkt benoemen met de letters A tot en met Z. (...) Als het nu zou lukken alle partijen in een databank te krijgen, waarbij iedereen laat weten op welk pand hij/zij bereid zou zijn een in beginsel redelijk, serieus bod uit te brengen? Dan is het slechts een kwestie van een computer met een goed programma om sluitende schema's te produceren, waarmee de betrokken makelaars aan de slag kunnen, om partijen tot elkaar te brengen. In zijn eenvoudigste vorm hebben we het dan over een woningruil met bijbetaling. Maar dat gaat natuurlijk ook meervoudig, waarbij een reeks eigenaren betrokken zijn," aldus ons lid in zijn e-mail.

Haken en ogen
Vereniging Eigen Huis zou een dergelijk idee, als het zou werken in de praktijk, natuurlijk prachtig vinden. Het is wel zo dat dit idee al eerder is geopperd. Probleem is vooral het grote aantal variabelen waarmee rekening moet worden gehouden. Behalve de verkoop- en aankoopprijs, moeten de locatie, de woning zelf en de woonomgeving aan de mogelijkheden en de wensen van de respectievelijke kopers voldoen. Een kans om geslaagde matches te maken is er alleen in geval van een heel groot databestand, zoals Funda biedt. Vermoedelijk is de kosten-batenanalyse op dit moment niet positief, want anders zouden de dames en heren van Funda een dergelijk plan ongetwijfeld allang in de praktijk hebben gebracht. Zo heeft Funda naar verluidt ook wel eens overwogen om bij de woningadvertenties de eventuele koopwensen van de verkoper te vermelden (wat de verkoper zelf zoekt). Maar ook dit idee is tot op heden niet uitgevoerd.

Oude doos
Het idee van het lid van Vereniging Eigen Huis komt in zijn eenvoudigste vorm neer op wat economen een 'ruileconomie' noemen. Je bent dan afhankelijk van een zogeheten 'double coincidence of wants' (dubbele overeenstemming van behoeften). Het is, anders geformuleerd, wel erg toevallig als persoon A heeft wat persoon B nodig heeft en omgekeerd. Daarom is het geld uitgevonden als ruilmiddel, zou je kunnen zeggen. Om het op zijn Liza Minelli’s te zeggen: "Money makes the world go round." Alleen dat is natuurlijk wel erg diep graaien in de oude doos. Dus misschien nemen computers met grote datsbestanden het zoekproces toch ooit van ons over? Wie zal het zeggen?

4 opmerkingen:

 1. Je kunt ook een stap verder gaan en de computer laten kijken naar combinaties van meerdere wensen. Dus A ruilt met B, B ruilt met C en C ruilt met D die weer met A ruilt. Er ontstaan dan zoveel mogelijkheden dat er altijd wel geschikte mogelijkheden ontstaan.

  Ik vraag me wel af hoe het met overdrachtsbelasting dan geregeld wordt. Op zich vind ik het heel raar dat wanneer gezin X op een appartement wil ruilen met ouder echtpaar Y in een eengezinswoning, omdat deze woningen beter bij de respectievelijke omstandigheden passen, de overheid dan 'recht' heeft op tienduizenden euro's ruilgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Willem (en Rob)

  Het plan gaat volgens mij in de praktijk niet werken. Stel dat je op basis van je zoektermen een set van geschikte woningen voorgeschoteld krijgt, namelijk woningen die aan jouw wensen voldoen terwijl de eigenaren van die woningen ook wel iets in jouw woning zien. Stel nu dat die set van woningen N=20 groot is (en da's eigenlijk al best klein, met een beetje zoekopdracht in de Randstad krijg je al gauw een paar honderd woningen...). Als jij de meest geschikte woning eruit kiest, dan is de kans slechts 1/N (1 uit 20 in het voorbeeld) dat de eigenaar van die woning uit eigen beweging ook voor jouw woning zou kiezen, want die eigenaar heeft ook een set van pakweg N mogelijke keuzes waar jouw woning er één van is. De kans dat je dus tussen 2 mensen een match vindt neemt dus af naarmate het aanbod op de woningmarkt grooeit en je meer alternatieven voorgeschoteld krijgt. En de trend is duidelijk: het aanbod groeit, en groeit, en groeit...

  Hetzelfde geld voor combinaties van keuzes, naarmate het aanbod groter is maar ook de oplossingsruimte (combinaties...) groter, neemt de kans af dat je een 'gesloten circuit' gaat vinden. Dat wordt namelijk nog verergerd doordat je met meerdere combinaties het totale aantal huizen binnen de totale oplossingsruimte groter wordt: als ik namelijk een modale woning heb en ik wil ruilen met iemand, dan zal dat ook iemand zijn met een modale woning. Maar als je via 4 personen een circuit gaat zoeken dan woont die 4-de persoon misschien al in een villa en zoekt ook weer villa omdat personen 1 tot en met 3 ietsjes duurder willen wonen en je zoekpad dus bij steeds duurdere woningen uitkomt. Je divergeert dan alle kanten op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedendag, ook ik geloof in woningruilen. Zeker voor koopwoningen. Sterker nog , ik denk dat we de woningmarkt met ruilen een nieuw leven in zouden kunnen blazen. Het enige wat tot op heden erg lastig is is om een ruilpartner te vinden. Iemand met uw ideale woning voor uw, die ook graag in uw woning wil wonen.

  Omdat ik zo site niet kon vinden, ben ik zelf gestart met de website : www.ruilenverhuis.nl
  Via deze website kun je zoeken naar een potentiele ruilpartner. Dat kan daar via aanbod (zoals altijd), maar ook via buurt. Zoek wie er naar uw buurt wil verhuizen.

  Of zoek in de data en maak een profiel van uw woning, zodat u precies kan vinden wie er nu eigenlijk opzoek is naar uw woning. Informeer vervolgels uw potentiele ruilpartner (die nog niet weet dat uw woning zijn/haar ideale woning uw woning is).

  Iedereen enthousiast, ruilen maar.
  Kortom, kijk gerust eens op www.ruilenverhuis.nl en meldt daar massaal uw woning(en) aan.
  Met veel woningen op zo site, is er een goed alternatief t.o.v. het reguliere verkoop proces.

  Met vriendelijke groeten,

  Ing. P. Meijer
  www.ruilenverhuis.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik geloof in het ruilen van mijn koopwoning heb mij ingeschreven op de gratis site www.swap.nl en zie kansen voorbij komen

  Gr. Janneke

  BeantwoordenVerwijderen