woensdag 29 juni 2011

Hogere griffierechten: eigenwoningbezitters nog meer speelbal van gemeenten

Het kabinet wil de griffierechten fors verhogen. Op het gebied van de WOZ kunnen eigenwoningbezitters hierdoor nog meer een speelbal worden van de gemeenten.

Blind afwijzen
Een aantal maanden geleden heeft Vereniging Eigen Huis aan de kaak gesteld dat een aantal gemeenten in ons land het niet zo nauw nemen met bezwaren die burgers indienen tegen te hoge WOZ-waarden. Er zijn gemeenten die alle bezwaren op een grote stapel leggen en blind afwijzen. In de kennelijke hoop dat veel eigenwoningbezitters het dan wel opgeven. Pas als de benadeelde burger op het punt staat beroep aan te tekenen bij de rechter, komt zo'n gemeente uit zijn stoel en blijkt een verlaging van de WOZ-waarde vaak mogelijk. Dergelijke gemeenten willen immers voorkomen dat de burger echt naar de rechter stapt en hoogstwaarschijnlijk de zaak wint. Want alleen al het feit dat de gemeente het bezwaar niet serieus heeft behandeld, werkt bij een rechter natuurlijk in haar nadeel.

Factor tien
Stel nu dat de griffierechten fors omhoog gaan (dat kan een factor tien schelen, als het aan het kabinet ligt). Het is dan niet onaannemelijk dat sommige gemeenten het nog minder serieus zullen nemen met de bezwaren die burgers hebben tegen een te hoge WOZ-waarde. Het kost de burger immers veel meer om naar de rechter te stappen (dat kan oplopen tot 500 euro). Zodat gemeenten er nog gemakkelijker van kunnen uitgaan dat veel burgers het er wel bij zullen laten zitten. Overigens staat daar tegenover dat gemeenten, als zij voor de rechter worden gedaagd, voortaan zelf ook griffierechten moeten gaan betalen. Maar voor de gemeentekas weegt zo'n bedrag vermoedelijk minder zwaar dan voor de portemonnee van de individuele eigenwoningbezitter.

Rechtsstaat
We leven in Nederland in een rechtsstaat. Dat veronderstelt twee zaken. Ten eerste dat het optreden van de overheid op het recht gebaseerd is. Ten tweede dat er procedures zijn om geschillen, onder andere tussen burgers en diezelfde overheid, op een ordentelijke manier te beslechten. Dit laatste wordt lastiger naarmate de wetgever hogere drempels opwerpt voor burgers die hun recht zoeken. Als de griffierechten fors worden verhoogd voor burgers aan wie de overheid een te hoge WOZ-waarde oplegt, zal het voor die burgers moeilijker worden hun rechten jegens de overheid te verdedigen. Er ontstaat dan een (extra) prikkel voor gemeenten om het met die rechten niet al te nauw te nemen. Daarbij moet tot slot worden bedacht dat de WOZ-beschikking van de gemeente elk jaar terugkomt. En helaas is het geen uitzondering dat burgers die via bezwaar en beroep een lagere WOZ-waarde weten af te dwingen, merken dat de gemeente het jaar erop 'gewoon' weer lekker hoog inzet.

5 opmerkingen:

 1. Bottom line: die hele OZB moet gewoon worden afgeschaft (dus ook het eigenwoningforfait en ja, ook de HRA). Binnen een gemeente moet je het met z'n allen zien te rooien, dus betaal gewoon allemaal een vaste bijdrage aan de gemeente (woningeigenaar of niet), en daar moet de gemeente z'n uitgaven maar op baseren. Punt.

  Het idee om belasting te heffen op het bezit van een eigen woning is echt de grootste onzin die je kan bedenken, nergens op gebaseerd (behalve dan op wat duistere middeleeuwse gebruiken). Wat wordt de volgende stap? Parkeerbelasting voor diegenen die eigen auto hebben? Decibel-belasting voor bezitters van een muziekinstrument? Wip-belasting voor iedereen met een vaste relatie? Kom op zeg, onze overheden moeten stoppen met belasting vragen voor elke scheet die we laten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Rob en Jeroen,
  We kunnen overal tegen aanschoppen. VEH (Rob) is daar wel redelijk goed in maar vinden jullie het ook niet fijn dat de omgeving waar je woont netjes wordt onderhouden en dat het huisvuil wordt opgehaald en zo zijn er wel meerders zaken te noemen. En natuurlijk kost deze service geld. Of is alles wat jullie doen gratis??? Nee voor niets gaat de zon op. Rob moet volgens mij een zwaar leven hebben om elke keer maar tegen instanties aan te schoppen die hem kennelijk niet passen. Ik snap niet dat hij nog niet in buitenland woont want daar is het vast "beter" geregeld. Maar misschien komen er nu een reeks van iets wat positievere blogs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @anoniem: mooi! Geef even je naam en adres door, dan mag jij een te hoge woz betalen zonder bezwaar te maken :-)! Heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @anoniem: Als je mijn reactie zou lezen, dan zou je zien dat ik er niet vanuit ga dat alles maar gratis door de gemeente geregeld moet worden. Er staat letterlijk "dus betaal gewoon allemaal een vaste bijdrage aan de gemeente (woningeigenaar of niet)". Ik ben er alleen op tegen dat het bezit van een woning als uitgangspunt voor een belasting wordt genomen.

  Iedereen die in een gemeente woont, koper of huurder, dient een bijdrage te leveren aan de faciliteiten van de gemeente die het mogelijk maken om netjes te wonen. Dat voor een deel van die bijdrage onderscheid wordt gemaakt op basis van de waarde van de woning is volslagen onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik blijf maar even anoniem. Waar ik mij aan erger is dat altijd goedkope praat van Rob. Maar goed nu gaat de overdrachtbelasting van 6 naar 2%. Ben benieuwd wat hij daar weer op zal schrijven. Wellicht zal hij nu schrijven dat dit een verdienste is van VEH?. Ik ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen