vrijdag 10 juni 2011

Kunnen we rekenen op dit kabinet als het gaat om de overdrachtsbelasting?

Het is vandaag 10 juni. Dus wens ik u succes met de laatste lootjes! Nog slechts één week werkt u voor de schatkist. Daarna verdient u - voor het eerst dit jaar - geld voor uzelf. Dit blijkt uit een onderzoek naar de belasting- en premiedruk in de EU.

Belastingbevrijdingsdag
Werknemers in Cyprus hoeven het minst van hun salaris af te dragen aan de overheid. Zij zijn al medio maart klaar. De Belgen zijn recordhouder. Zij moeten tot begin augustus wachten voordat zij hun loon zelf mogen houden. In Nederland viel 'Belastingbevrijdingsdag' in 2010 overigens pas op 3 juli. Dit betekent dus dat u - of althans de gemiddelde werknemer in Nederland - van de overheid ruim twee weken salaris méér zelf mag houden dan vorig jaar. Het is goed dat er iemand in Brussel eens echt even voor is gaan zitten om dit voor u uit te rekenen.

Overdrachtsbelasting
Het ministerie van Economische Zaken in Den Haag heeft ook goede rekenaars. Zij hebben uitgerekend hoe lang u er over doet om de overdrachtsbelasting terug te verdienen als u gaat verhuizen in verband met een beter betaalde baan elders in het land. Stel dat u in uw nieuwe baan acht procent meer gaat verdienen. U doet er dan 18 jaar over voordat u de overdrachtsbelasting op uw nieuwe huis eruit hebt. Als u een riante tien procent meer gaat verdienen doet u er nog altijd 12 jaar over. Mocht u de spekkoper zijn die in z'n nieuwe baan 12 procent meer salaris ontvangt, zelfs dan heeft u de overdrachtsbelasting pas na 8 jaar terugverdiend. Wat zou het een bevrijding zijn als deze belasting er niet meer zou zijn. En u dus de salarisstijging die samenhangt met een nieuwe baan meteen zelf zou mogen houden. En niet pas na vele jaren. De gemiddelde burger is dan vast sneller bereid te verhuizen voor een nieuwe baan. En meer arbeidsmobiliteit is goed voor de economie.

Verhuismobiliteit
Maar zijn er ook cijfers over de mate waarin de overdrachtsbelasting daadwerkelijk invloed heeft op het aantal verhuizingen, zult u zich misschien afvragen. Jazeker. Daarvoor moeten we naar een andere plek in Den Haag waar veel gerekend wordt: de Van Stolkweg. Daar zetelt het CPB. Al in 2003 berekenden zij dat de zogenoemde verhuismobiliteit op de Nederlandse koopwoningmarkt enorm wordt gehinderd door de overdrachtsbelasting. Eén procentpunt daling is volgens die berekening goed voor een toename van de mobiliteit van 8 procent. En dat was in de tijd dat huizenkopers nog uitgingen van stijgende prijzen, waardoor de overdrachtsbelasting binnen redelijke tijd weer werd terugverdiend. Die tijden zijn voorbij. Dus waarschijnlijk is het negatieve effect van de overdrachtsbelasting op dit moment nóg groter.

Op je vingers natellen
Het kabinet broedt, met minister Donner voorop, al maanden op de langverwachte Woonvisie. Denkt u dat wij kunnen rekenen op verlaging of afschaffing van de overdrachtsbelasting, al was het maar alleen voor starters en desnoods tijdelijk? Je kunt op je vingers natellen dat zowel de verhuismobiliteit als de arbeidsmobiliteit daarmee zeer gebaat zouden zijn. En daarmee ook de woningmarkt en de economie. Waar wachten we eigenlijk nog op?

10 opmerkingen:

 1. "et ministerie van Economische Zaken in Den Haag heeft ook goede rekenaars. Zij hebben uitgerekend hoe lang u er over doet om de overdrachtsbelasting terug te verdienen als u gaat verhuizen in verband met een beter betaalde baan elders in het land. (...) Als u een riante tien procent meer gaat verdienen doet u er nog altijd 12 jaar over."

  Even kijken of ik het goed begrijp. Stel ik heb een inkomen van 35.000 euro, redelijk modaal. Ik krijg er 10% bij, ofwel 3.500 bruto, dat is iets meer dan 2.000 euro netto per jaar extra. In 12 jaar is dat 24.000 euro netto. Bij 24.000 euro ovb (6%) heb je een woning gekocht van 400.000 euro. Met de ovb en overige kk erbij zal daar een hypotheek op zitten van 440.000 euro.

  Dan vraag ik mij af... wat doet in vredesnaam iemand met een salaris van 37,5k per jaar met een hypotheek van 440.000 euro, of 416.000 euro (zonder ovb). Dat is een LTI van bijna 12x. Dat kon vroeger wellicht nog wel, maar niet nu meer Rob. Dus ben eens wat kritischer als je dit soort dingen neerpent.

  Bij 37,5k krijg je onder NHG max een hypotheek van 171k en mag een bestaande woning max 153k kosten. Ovb op 153k is 9100 euro. In mijn voorbeeld waar je 2000 euro extra verdient per jaar heb je het dus in 4,5 jaar betaalt. Heel anders dus dan 12 jaar. En dan heb ik het niet eens over hypotheekrenteaftrek (waardoor je eigenlijk al na 3 jaar klaar bent), inflatiecorrectie op je loon, etc.

  Neemt overigens niet weg dat ik voor directe afschaffing van de ovb ben, maar kom niet aan met dit soort ondeugdelijke berekeningen. Verder is er maar een manier om de vraag- en aanbodmarkt vlot te trekken: prijzen fors omlaag. Zolang dat niet gebeurt blijft de huidige patstelling bestaan, hoeveel staatssteun (afschaffen OVB, startersleningen, NHG-garanties etc.) er ook tegenaan wordt gegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @claude
  Het gaat waarschijnlijk om een modaal gezin, waarbij de andere partner ook werkt. En waarbij de overdrachtsbelasting wordt meegefinancierd, waardoor je ook de rente moet ophoesten. Dan klopt het vast wel. Als zelfs het ministerie van economische zaken dit soort dingen vrijgeeft, dan moet een afschaffing toch mogelijk zijn?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De remmende werking die overdrachtsbelasting heeft op verhuizen past niet meer in de huidige huizen-crisistijd. Onmiddelijk afschaffen heeft een positief effect op ons welzijn. Afschaffing bevordert werkgelegenheid. Afschaffing levert per saldo besparing op voor overheid en burger. Afschaffing is een win-winsituatie. Mijn verwachting is dat rekenkamer kan uitrekenen dat de directe en indirecte voordelen van afschaffing ruimschoots opwegen tegen het vasthouden van deze directe belastingheffing.(PS. dit is een herhaling naar alle belanghebbenden)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik zo de artikelen op dit VEH-blog lees krijg ik de indrik dat de VEH wonderen verwacht van de afschaffing van de OVB. Overigens ben ik voor de afschaffing in het kader van een volledige terugtrekking van de overheid uit de koop en huurwoningenmarkt, maar dit terzijde. Het enige effect is dat de ovb verdisconteerd wordt in de vraagprijzen van de koopwoningen, die weer (tijdelijk) omhoog gaan. Het feestje moet doorgaan, desnoods op kosten van de belastingbetaler, want afschaffing van de OVB betekent hogere belastingen elders.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. "Het feestje moet doorgaan, desnoods op kosten van de belastingbetaler"

  Dat is al jaren het geval... En het blijft maar doorgaan. Laatste wapenfeit: pensioenfondsen en beleggers moeten desnoods met 'zachte dwang' ertoe worden gezet om Griekenland te helpen. Volgende stap: als u meer dan 20.000 euro op uw spaarrekening hebt, dan wordt dat geconfisceerd in naam van zielige woningeigenaren etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben bang dat als de overdrachts belasting wordt afgeschaft de huizen evenredig in prijs zullen stijgen en er uiteindelijk niemand er iets mee opschiet. Misschien moet de verkopende partij de overdrachtsbelasting gaan betalen die heeft historisch gezien altijd winst kunnen maken op zijn woning.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Misschien moet de verkopende partij de overdrachtsbelasting gaan betalen die heeft historisch gezien altijd winst kunnen maken op zijn woning."

  Uiteindelijk ben ik er voor dat de overdrachtsbelasting totaal wordt afgeschaft, maar alléén als dat gebeurt in het kader van een totale hervorming van de woningmarkt(huur én koop). Onze overheid is volledig belastinggeil (excusez le mot...), en wurmt overal haar graaierige jatten tussen. Dat is een instelling die thuis hoort in de middeleeuwen, niet in de marktgericht maatschappij die we nu kennen. De overheid moet op een paar belangrijke punten belasting heffen om onze maatschappij te kunnen financieren (BTW, loonbelasting), en verder alleen tegen kostpijs diensten leveren. Voor wat hoort wat, maar gewoon maar belasting heffen "omdat het kan" is uit de tijd. Er staat niets, maar dan ook helemaal niets tegenover overdrachtsbelasting. Het wordt nu alleen geheven om deels HRA en huursubsidies te kunnen financieren. Met dat rondpompen van geld moeten we acuut stoppen. Er wordt enorm veel geld mee verspild, en het verstoort de marktwerking wat grote economische schade tot gevolg heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Overdrachtbelasting afschaffen per direct en per 1 januari a.s. de hypotheekrenteaftrek in 15 jaar tot 0 reduceren.
  Moet je kijken wat dat gaat doen met de woning verkoop op korte termijn.

  Natuurlijk ook erg raar om aan de ene kant (overdrachtsbelasting) geld te vangen om die dan vervolgens aan de andere kant middels subsidieregelingen weer te spenderen.

  NHG - weg ermee. Heb je niets aan als de banken te hoge eisen stellen. Het is enkel een zekerheid voor de bank dat ze betaald krijgen. Als ze nou eens eerlijke rentetarieven en voorwaarden hanteren dan is een waarborgfonds (hoogstwaarschijnlijk) niet nodig. Een bank is er niet bijgebaat dat je de fles opgaat en zeker in deze tijd van leven kan een bank de nederlandse samenleving naar de ... helpen als ze mensen uit hun woningen gaan zetten. Dwing de banken door het NHG af te schaffen.

  Raar dat ik voor een koopwoning minder betaal dan voor een huurwoning. Huurmaatschappijen dienen een maaatschappelijk belang en dienen betaalbare woningen te bouwen en te verhuren. Wel vvoor weinig grond gekocht van de overheid om daarnaa deze of te verkopen en hier dik aan te verdienen of onbetaalbare woningen te bouwen.Ze verdienen dik geld aan servicekosten, maar onderhoud aan een huurwoning is vaak ver te zoeken.

  De woningmarkt is rot.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Volgende stap: als u meer dan 20.000 euro op uw spaarrekening hebt, dan wordt dat geconfisceerd in naam van zielige woningeigenaren etc."

  Met zachte (griekse) dwang wordt je verplicht het meerdere uit te geven. Waarbij aflossen op je hypotheek ten strengste is verboden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. "Met zachte (griekse) dwang wordt je verplicht het meerdere uit te geven. Waarbij aflossen op je hypotheek ten strengste is verboden!!!"

  Eigenlijk lijkt dit nu al te gebeuren. Verstandige mensen, laten we ze spaarders noemen, betalen effectief 1.2% vermogensbelasting (zo heet het niet, maar dat is het wel...) boven ruim 20.000 euro, krijgen nauwelijks rente, en worden links én rechts ingehaald door de inflatie. Alles lijkt erop gericht dat mensen stoppen met sparen en alles snel verbrassen voordat het 'als vanzelf' is verdampt.

  BeantwoordenVerwijderen