woensdag 1 juni 2011

NMa-rapport: het hele interview

Ruim een jaar geleden blogde ik al eens over de wondere wereld van de media. Maandag was het weer raak. Vereniging Eigen Huis had zojuist een persbericht uitgebracht over het NMa-onderzoek naar de concurrentie op de hypotheekmarkt. Om tien uur meldde zich een cameraploeg van het NOS-journaal. Het was een geanimeerd interview, waarvan echter slechts enkele flarden zijn uitgezonden in het bulletin van 0.00 uur. Het ging de rest van die dag namelijk begrijpelijkerwijs vooral over komkommers, kernenergie, mobieltjes in de klas en de persoonsgebonden budgetten. Om twaalf uur 's middags kwam ook RTL-nieuws langs. Wederom een geanimeerd gesprek, waarvan in de uitzending van half acht naar schatting tien seconden werden weergegeven. Ook hier natuurlijk veel aandacht voor komkommers, kernenergie en mobieltjes in de klas. Tja, zo gaat dat nu eenmaal. U hoort mij niet klagen. En gelukkig kan ik onze reactie op het NMa-rapport altijd nog in deze blog kwijt. Hier komt-ie!

Meneer Mulder, wat vindt u van het NMa-rapport?
"Vereniging Eigen Huis is blij met het gedegen rapport van de NMa. De grote banken hebben steeds ontkend dat zij te hoge hypotheekrentes in rekening hebben gebracht. Maar de NMa heeft nu klip en klaar aangetoond dat, op het moment dat wij om een NMa-onderzoek verzochten, de marges op hypotheek historisch hoog waren. Ja, historisch hoog, u hoort het goed. Dat zijn geen kleine woorden van de NMa."

Maar van verboden prijsafspraken is geen sprake volgens de NMa!
"Nee, maar wel van historisch hoge marges als gevolg van te weinig concurrentie. Gelukkig is de concurrentie sinds de start van het onderzoek weer wat toegenomen doordat enkele kleinere banken en verzekeraars de grote banken zich wat meer op de hypotheeklmarkt gingen roeren. Zij bieden de consument lagere hypotheekrentes aan, waardoor de grote banken niet achter kunnen blijven. Ook het NMa-onderzoek zelf heeft er mogelijk toe geleid dat de grote banken hun marges wat hebben verlaagd."

Dus nu kunnen we weer rustig gaan slapen?
"Nou, we moeten de vinger wel goed aan de pols houden. De NMa geeft heel duidelijk aan dat de hypotheekmarkt met zijn de hoge concentratie van grote spelers, zoals zij dat noemen, 'gevoelig is voor mededingingsbeperkend gedrag'. De NMa wil deze sector dan ook scherp in de gaten houden. Vereniging Eigen Huis juicht dat toe. Sterker nog: wij zouden graag zien dat er driemaandelijks gerapporteerd zou worden over de rentemarges en de concurrentieverhoudingen op de hypotheekmarkt. Want voor je het weet, vervallen de grote banken weer in hun oude gedrag en lopen de marges weer op. Het is belangrijk dat politiek, toezichthouders en consumentenorganisaties de druk op de ketel houden!"

Maar meneer Mulder, in de Telegraaf stond toch dat u verbijsterd was over het NMa-rapport? Daar hoor ik u helemaal niet over!
"Tja, de media: het is een wondere wereld."

1 opmerking:

  1. Ik hoop dat het NMa rapport echt klopt, want in hoeverre kun je zoiets controleren?

    BeantwoordenVerwijderen