maandag 27 juni 2011

Snelle besluitvorming overdrachtsbelasting is hard nodig

Er wordt gezegd dat minister Donner nog voor het zomerreces - eind deze week - zijn Woonvisie wil uitbrengen. Maar er wordt ook gefluisterd dat het kabinet pas na de zomer - in de aanloop naar Prinsjesdag - met een besluit zal komen over een maatregel die de grootdeels stilgevallen woningmarkt een duw in de goede richting moet geven. Laten we hopen dat het zo niet zal gaan.

Niemand te wachten
Om te beginnen zit niemand te wachten op een Woonvisie waarin géén krachtige maatregelen staan om de woningmarkt een duw in de goede richting te geven. Van alleen zwarte letters op papier wordt niemand blij. Zeker niet de eigenwoningbezitter die zijn huis al vele maanden te koop heeft staan. En die begrijpelijkerwijs geen nieuw huis kan en wil kopen zonder de huidige woning eerst te hebben verkocht. Wie ook niet blij wordt van een tandenloze Woonvisie is de eigenwoningbezitter die eigenlijk wel wil verhuizen, maar die gezien het negatieve consumentenvertrouwen zijn huis al niet eens meer te koop heeft gezet.

Iedereen te wachten
Inmiddels is vorige week via de Telegraaf uitgelekt dat binnen het kabinet serieus wordt gedacht aan een ingreep in de overdrachtsbelasting, met name om starters te bewegen tot de aankoop van een eigen woning. Hulde aan het kabinet! Maar nu deze maatregel in de lucht hangt, zou het heel slecht zijn om de invoering ervan over de zomer heen te tillen. Potentiële kopers zullen hierdoor een nog terughoudender houding aannemen dan zij al deden. Iedereen zit dan immers te wachten op de gehoopte stimuleringsmaatregel. Er zijn nu al mensen die in een koopcontract laten opnemen dat, indien de overdrachtsbelasting inderdaad op de schop gaat, de overdracht pas zal plaatsvinden nadat de maatregel van kracht is. Velen anderen zullen de kooptransactie überhaupt liever uitstellen totdat de maatregel ingaat.

Doodzonde
Vereniging Eigen Huis heeft daarom vorige week, nadat was uitgelekt dat het kabinet een ingreep in de overdrachtsbelasting serieus overweegt, gepleit voor snelle besluitvorming. Door een goede maatregel uit te stellen tot na de zomer, zou hij de komende maanden een tegengestelde - dus negatieve - uitwerking krijgen. En dat zou doodzonde zijn.

12 opmerkingen:

 1. Het zou wellicht helpen om de overdrachtsbelasting om te zetten in een overheidsstimuleringsregeling (what's in a name), door de belasting als lening van de overheid in te boeken. Renteloos af te betalen in 6 jaar (1% per jaar) te gelijkertijd elk jaar de belasting 1% naar beneden te doen. Ook dan de maximum hypotheek te beperken tot 100% van de koopsom k.k. Bij v.o.n. koopsommen kan met ook deze regeling toepassen met een maximum van 6% over het BTW gedeelte.
  Het is niet meer dan normaal dat kopers ook zelf wat geld meenemen om de overige kosten uit eigen zak te kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laten we het hopen dat er snel een besluit komt, ik kan alleen voor mijzelf spreken maar heb nu de koop van een woning ook uitgesteld tot er zekerheid over de OB komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle lichten staan op rood op de woningmarkt, we hebben te maken met een onhoudbare situatie. Niet omdat het gewoon even niet lekker gaat, maar omdat de woningmarkt structureel verziekt is met alle overheidsbemoeienis en te ruime financieringsmogelijkheden. Dus wat doen we? We gaan niet de echte oorzaken aanpakken. Welnee, in plaats daarvan houden we starters een rottende wortel voor in de hoop dat ze toehappen. Dat de huidige starters daarmee een bijna zeker failliet tegenmoet gaan deert niemand wat. Het grootste piramidespel in de geschiedenis moet immers tegen elke prijs in stand worden gehouden opdat de huidige deelnemers (woningeigenaren) geen cent verliezen. Dat daarmee een volledige generatie financieel aan de hoogste boom wordt opgeknoopt wordt daarbij blijkbaar als een onvermijdbaar 'side-effect' gezien. Walgelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naast het besluit overdrachtsbelasting ook de btw bij nieuwbouw (tijdelijk) naar 6 % btw dan krijg je volgens mij de doorstroming te pakken en krijg de bouw weer een impuls die nodig is. Op deze manier komt de woningmarkt weer in beweging

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wacht zelf ook af. Zoveel haast heb ik ook weer niet als ik over een tijdje 6% minder hoef te betalen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wacht ook rustig af. We zijn blij dat we momenteel huren :-) Straks dus nog een keer de overdrachtsbelasting van de baan en het feest is bijna compleet. Hopelijk wordt er korte termijn eens besloten wat er met de HRA gaat gebeuren. Zolang daar geen duidelijkheid over komt, wachten we ook nog. De HRA mag van mij worden afgeschaft, dan is die discussie tenminste ook een keer voorbij. Liever minder financieringsmogelijkheden dan een torenhoge hypotheek!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @iedereen die afwacht:

  Gelijk hebben jullie. Wacht nog maar even af of er weer extra geld tegen het woningmarktpiramidespel wordt aangegooid in de vorm van verlaging/afschaffing van OB en/of BTW tarief. Beter nog: wacht nog even tot de grote klap komt en de prijzen met 30% zijn gedaald. Dan is het moment gekomen dat je als huurder met wat spaargeld een paleisje kan kopen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Naast het besluit overdrachtsbelasting ook de btw bij nieuwbouw (tijdelijk) naar 6 % btw dan krijg je volgens mij de doorstroming te pakken en krijg de bouw weer een impuls die nodig is. Op deze manier komt de woningmarkt weer in beweging"

  We zouden ook kunnen besluiten om voor starters de eerste 10 jaar aan rente te vergoeden vanuit de inkomstenbelastingen. Of we zouden de overdrachtsbelasting om kunnen zetten in een verhuisbonus van pakweg 10%. Of... Of...

  Of we zouden eens ons gezond verstand kunnen laten prevaleren en inzien dat het volstrekt zinloos is om maar belastinggeld in de woningmarkt te blijven pompen, alleen maar om het 'bezit' van alle scheefleners (had iemand nog kritiek op al die zogenaamde scheefhuurders?) in Nederland veilig te stellen.

  Onze overheid, Mark Rutte voorop, is een kwakzalver zoals we die nog niet eerder in onze Nederlandse geschiedenis hebben gezien. De woningmarkt is als een zwaargewonde patiënt met allerlei levensbedreigende complicaties. In plaats van de werkelijke oorzaken van de ellende op te zoeken en de patiënt daarop gericht te gaan behandelen zodat herstel mogelijk is, blijft onze kwakzalver maar asperientjes voeren in de hoop dat die slagaderlijke bloeding snel over gaat. Kansloze bende...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Typisch geval van afwachten dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. OB afschaffen prima. Maar, ik hoop heel erg dat het echte probleem ook snel aangepakt gaat worden: het via de HRA stimuleren van het aangaan van zo groot mogelijke leningen en het zo min mogelijk aflossen van die leningen. Heb niet de illusie dat door afschaffen OB alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vooral omdat bij afschaffing OB de max. hypotheek (110% van de waarde van het huis) natuurlijk ook omlaag moet. En zelfs als dat niet zou gebeuren (wat idioot zou zijn), zou er lijkt mij slechts een tijdelijke opleving in het aantal verkopen zijn en de prijzen zullen even wat minder hard dalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. VEH is afschaffen OB aan het prediken als oplossing voor alle problemen. Maar VEH, de problemen zitten toch veel dieper? Met name de extreme loan-to-value ratio is toch gevaarlijk? Dat pak je hiermee niet aan. Die extreme ratio zal langzaam minder extreem worden wanneer de HRA wordt afgebouwd. Want zonder HRA gaan mensen toch geen vreemde hypotheekvormen als aflossingsvrij meer aan en kijken ze wel uit meer dan 100% van de waarde van het huis te lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ anoniem 11: Nederland staat betreurenswaardig bovenaan als het gaat om de hoogte van de LTV-ratio. Je ziet helaas nu de gevolgen hiervan; veel mensen kunnen niet zonder met een restschuld verhuizen omdat de hypotheek hoger is dan het onderpand. Natuurlijk is de consument hier zelf schuldig aan geweest, omdat hij zelf de hoge hypotheek heeft gegeven. Maar ook de soepelere regels van de banken en de overheid hebben dit mogelijk gemaakt. Gelukkig wordt daar nu wat aan voldaan, maar wat mij betreft gaat het nog niet ver genoeg.

  Alleen afschaffen OB is daarmee inderdaad niet voldoende en lost voor de lange termijn de problemen niet op. Ik zou het van kortzichtigheid getuigen dat VEH dit ook niet snapt. Maar ik vrees dat bij VEH de belangen van de huizenbezitter zwaarder wegen dan de belangen van starter. Het belang van de huizenbezitter is een extra stimulering om de huizenprijs hoog te houden, en niet een plan wat mogelijk ten koste gaat van de waarde van de woning. Er is een organisatie of een politieke wil nodig om een plan te maken welke buiten kaders gaat. Ik hoop dat dat moment snel gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen