vrijdag 17 juni 2011

Standje 3

Hoe ventileert u uw woning? Misschien zet u wel de ramen geregeld open of heeft u van die ventilatieroosters die u open heeft staan. Als u een woning heeft uit deze eeuw dan is de kans groot dat uw woning mechanische ventilatie of balansventilatie heeft en gaat het ventileren (deels) geautomatiseerd.

Woningen worden tegenwoordig potdicht gebouwd. Dat moet ook wel om te kunnen voldoen aan de energieprestatie-eisen van het Bouwbesluit. Een woning goed isoleren is een prima zaak, dat scheelt een hoop energiekosten. Maar goed isoleren moet wel hand in hand gaan met goed ventileren. En daar gaat het juist nog vaak mis.

Standje 3
In mijn woning zit mechanische ventilatie, met natuurlijke aanvoer van verse Utrechtse lucht door roosters en mechanische afvoer via kanalen.. Daarvoor hebben we een 3-standen schakelaar in de keuken. Zodra er bij ons in huis gekookt of gedoucht wordt, zetten we die schakelaar op de maximale stand 3 en anders staat hij gewoon op 1. Dit lijkt prima, echter vaak is dit niet goed genoeg. In het algemeen wordt namelijk geadviseerd de standenschakelaar als volgt te gebruiken: Stand 1 bij afwezigheid bewoners, stand 2 als de bewoners aanwezig zijn en stand 3 bij koken, douchen en als er veel mensen in huis zijn.

Volgens het Bouwbesluit mag de ventilatie-eis waaraan een woning minimaal moet voldoen, ontworpen en aangelegd worden op de maximale ventilatiestand. Vreemd eigenlijk dus, dat er dan ook de standen 1 en 2 zijn, terwijl stand 3 de minimale eis is. Dit werkt onvoldoende ventileren in de hand. Vereniging Eigen Huis pleit er dan ook voor dat in het Bouwbesluit, dat momenteel wordt herzien, de minimale ventilatie-eis niet pas behaald wordt in de uiterste ventilatiestand.

Veel lawaai
De installaties die tegenwoordig worden gebruikt om te ventileren, zoals mechanische en balansventilatie produceren geluid. Dit kan dusdanig storend werken dat bewoners de installaties op een lagere stand of zelfs helemaal uit zetten. Dit leidt dan weer tot een omgezond binnenklimaat.

De vereniging heeft al vaker gepleit voor het opnemen van een voorschrift voor beperking van geluidsproductie van installaties in het Bouwbesluit. Het is dan ook erg fijn dat in het concept van het te herziene Bouwbesluit, een maximale geluidseis hiervoor is opgenomen. Kunnen we weer rustig slapen!

Opwarming
Verder is er nog het probleem van opwarming. De steeds beter geïsoleerde woningen krijgen in de zomer in toenemende mate met enorme opwarming te maken. Is de warmte eenmaal binnen, dan kan deze moeilijk weg. Zeker als je een woning met balansventilatie hebt, waarbij er niet of nauwelijks ramen te openen zijn, kan dit tot een onaangenaam binnenklimaat leiden. Naast regelgeving voor isolatie en ventilatie, moet er ook regelgeving in het Bouwbesluit komen tegen opwarming van de woning.

Kortom, isoleren van de woning moet gepaard gaan met goede ventilatie. Vereniging Eigen Huis pleit richting de overheid ervoor om dit te regelen in het Bouwbesluit.

Tweede Kamerleden zullen de komende week een brief van de vereniging ontvangen ten aanzien van het concept Bouwbesluit 2012, bovenstaande zaken worden daarin meegenomen.

3 opmerkingen:

 1. Goed doorgevlooid dat bouwbesluit! Het is een concept, dus hopelijk nemen ze de kritiek van VEH ter harte om de boel op te schonen.

  Handig, zo'n woning waar maar een half raam open kan: die kast die niet over de trap kan, kan hier dus ook niet even door het raam worden opgestoken.

  En je zal maar brand hebben in zo'n woning en de trap niet meer af kunnen omdat die in de fik staat. Je beste optie is dan om gewoon maar de sprong naar beneden te wagen, maar het raam kan niet open... Met een beetje mazzel blijft daarmee wel de meeste rook binnenshuis, en dat is weer goed voor het milieu :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,
  In het bouwesluit 2012 dat er zit aan te komen wordt al gesproken over over het nemen van ramen ed ook bij wtw eea nal les die we met z'n allen hebben geleerd van vathorst maar dat is niet een verdienste van VEH

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Anoniem,
  lees eerst je bericht eens door voordat je op plaatsen klikt, hier is geen touw aan vast te knopen.

  BeantwoordenVerwijderen