woensdag 8 juni 2011

Woonvisie: een impuls voor de woningmarkt of zwarte letters op wit papier?

We wachten inmiddels al maanden op de Woonvisie van minister Donner. Hopelijk valt dit in de categorie 'het kost een hoop tijd, maar dan heb je ook wat'.

Gevoel van urgentie
De grote vraag is of binnen het kabinet in voldoende mate de urgentie wordt gevoeld om op korte termijn een positieve impuls te geven aan de goeddeels vastgelopen koopwoningmarkt. Want als dat het geval is, zijn er voor het kabinet goede mogelijkheden om de woningmarkt een zetje in de goede richting te geven. Het kost natuurlijk wel een paar centen om - zoals Vereniging Eigen Huis heeft voorgesteld - de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen, maar als de sense of urgency er is in politiek Den Haag, valt daar best een mouw aan te passen. Sterker nog: een dergelijke maatregel verdient zichzelf voorspelbaar terug. Dit is belangrijk, want gezondmaking van de overheidsfinanciën is voor dit kabinet een belangrijke prioriteit.

Goed voor de economie
Als de woningmarkt weer op gang komt, is dit heel goed voor de economie. Niet alleen voor de werkgelegenheid in de bouw, om maar eens een dwarsstraat te noemen, maar ook voor de omzet van allerlei toeleverende en dienstverlenende sectoren. Van keukenboeren tot aannemers, van makelaars tot verhuizers. En wat goed is voor de economie, is goed voor de overheidsfinanciën. Het omgekeerde geldt overigens ook: de overheid loopt momenteel veel inkomsten mis doordat de woningmarkt haar rol als motor van de economie niet kan spelen.

Op eigen kracht
Een zetje in de goede richting heeft alleen nut als de motor vervolgens op eigen kracht blijft draaien. Verschillende lichten staan wat dat betreft op groen. Zo is de werkgelegenheid, ondanks de crisis, in Nederland goed op peil gebleven. En ook de rente is - in historisch opzicht - nog steeds relatief laag. En er bestaat, voor de wat langere termijn, eerder een perspectief op schaarste op de woningmarkt dan op een overschot aan woningen. Althans, voor grote delen van het land. Een woning kopen, is dus nog vaak een investering in een schaars goed. Als starters geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, gaat niet langer zes procent van hun investering meteen in rook op. En zullen zij een dergelijke investering dus eerder kunnen en willen doen. Met als gevolg dat zij de woningmarkt weer wat meer op gang kunnen helpen. Waardoor het consumentenvertrouwen in de woningmarkt weer op peil kan komen.

Twee dingen
Of de Woonvisie van minister Donner goed nieuws zal brengen is dus een kwestie van twee dingen.
1. Ziet de overheid de noodzaak om de goeddeels vastgelopen koopwoningmarkt weer op gang te brengen?
2. Durft de overheid hierin te investeren, in het vertrouwen dat dit geld dubbel en dwars naar de schatkist terugvloeit als de woningmarkt weer de motor van de economie wordt?
Hopelijk duidt het feit dat de Woonvisie zo lang op zich laat wachten erop dat het kabinet beide vragen met 'ja' zal beantwoorden. Want een Woonvisie schrijven die de woningmarkt op korte termijn echt vooruit helpt, kost nu eenmaal meer tijd dan alleen zwarte letters op wit papier produceren, waarmee alles blijft zoals het was en er zelfs een verdere neergang dreigt.

1 opmerking:

  1. Rob,

    Waarom hoor ik alleen nog maar geluiden over lullige (en buitengewoon discutabele) lapmiddeltjes als het afschaffen van overdrachtsbelasting voor starters? Alles alleen maar in het teken van het op gang helpen van de woningmarkt in zijn huidige totaal verziekte toestand zonder iets aan de patient zelf te doen.

    Trek een grote broek aan, en zet in op een totale hervorming van de woningmarkt (huur én koop, plus ontmantelen van alle subsidies waaronder HRA). Dat is de enige weg waarmee we op lange termijn een stabiele basis voor onze maatschappij kunnen leggen. VEH kan veel beter dan dit...

    BeantwoordenVerwijderen